Tässä on Suomen suosituin pulla, ja se ostetaan yllättäen kaupan paistopisteeltä: "Selvä ykkönen"

0:30 Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa Lidlin paistopisteellä?

Maanantaina 4.10. vietetään kansallista korvapuustipäivää. Leipomoyritys Lantmännen Unibake selvitti suomalaisten pullasuosikit.

Videolla: Lidlin paistopisteeltä löytyy "luukku", joka on mennyt monelta täysin ohi – tästä on kyse

Lantmännen Unibaken teettämä tuore kyselytutkimus kertoo suomalaisten suhteesta pullaan. Tutkimuksen mukaan pulla symboloi suurimmalle osalle hyvää mieltä: jopa yhdeksän kymmenestä vastaajasta tulee pullasta paremmalle tuulelle aina tai vähintäänkin joskus.

Tiesitkö? Kansallista korvapuustipäivää vietetään Suomessa 4. lokakuuta. Päivän vietto rantautui Suomeen naapurimaastamme Ruotsista, jossa se sai alkunsa vuonna 1999. Ruotsin kotileivontaneuvosto eli hembakningsrådet nimesi tuolloin 4. lokakuuta kanelbullens dag -päivän juhlistaakseen 40-vuotista olemassaoloaan. Nyt päivää vietetään jo monella mantereella eri puolilla maailmaa. 

Yleisimpiä syitä hyvän mielen takana ovat pullan maku ja hyvä pullaseura . Suomalaiset nauttivat pullahetkistä selvästi mieluiten perheen kanssa.

Korvapuusti on ehdoton ykkönen

Mikä sitten on Suomen suosituin pulla? Melkein puolet kyselyn vastaajista valitsi korvapuustin suosikkipullakseen. Noin neljännes kertoi suosikikseen voisilmäpullan, vaniljakierrepulla keräsi yli 15 prosentin kannatuksen ja pullapitko puolestaan oli noin 8 prosentin suosikki. Pulla hankitaan mieluiten kaupan paistopisteeltä, mikä on lukujen valossa yleisempää kuin itseleivotun pullan syöminen.

– On mielenkiintoista, miten suomalaisten pullamaku on pysynyt vuosien aikana melko samana. Kysyimme suomalaisten suosikkipullaa viimeksi muutama vuosi sitten, eivätkä mieltymykset ole siitä oikeastaan muuttuneet – korvapuusti oli silloinkin selvä ykkönen. Ehkä erityisesti korvapuustiin liittyy lämpimiä muistoja tai sen maku on niin tuttu ja taattu, että se pitää pintansa vuosi vuodelta, Lantmännen Unibaken Food Service -markkinointipäällikkö Kaisa Kivistö toteaa.

Pulla on selkeä kahvin kaveri

Kyselytutkimuksen perusteella selvästi yleisin tilanne pullan nauttimiselle on kahvin kaverina. Vastausten mukaan pulla tarjoaa hyvän syyn herkutella ja juoda kahvia, pitää tauon arjen askareista ja ilahduttaa itseä ja läheistä.

Suomalaisten suosikkipullat: korvapuusti (43,7 %), voisilmäpulla (25,8 %), vaniljakierrepulla (15,6 %), pullapitko (8,4 %), jokin muu (6,5 %)

– Pullalla on selkeästi oma merkityksensä jokaiselle suomalaiselle. Esimerkiksi iäkkäämmille pulla on tuttu kahvin kaveri, joka antaa hyvän syyn kahvitella. Kyselyvastauksissa taas näkyy, että nuoremmat sen sijaan pitävät pullaa erityisesti herkkuna, joka antaa hyvän syyn ilahduttaa itseä tai toista, Kivistö täydentää.

Koronapandemia on vaikuttanut jossain määrin pullansyöntiin. Enemmistöllä vastaajista (72 prosentilla) pullan kulutus on pysynyt jokseenkin samana, mutta noin 15 prosenttia kertoo sen kasvaneen, vastaavasti noin 13 prosenttia kertoo sen vähentyneen. Syynä muutokselle on useimmiten se, että tilaisuuksia pullan syömiselle on auennut entistä enemmän tai vähemmän tai pullaa on tehnyt eri tavalla mieli. Osalle pulla on tuonut myös lohtua poikkeusaikana.

Etäpullakahvit ovat kolmasosalle vastaajista jo tutuksi tullut konsepti. Vaikka etäpullakahvit eivät houkutelleet kaikkia kyselyn vastaajia, lähes kolmasosa haluaisi järjestää etäpullakahvit tai osallistua sellaisille — pullalla on siis paikkansa myös etäkahvipöydässä.

Kyselytutkimus toteutettiin 23.8.2021–2.9.2021. Kyselyyn vastasi 1 200 henkilöä eri puolilta Suomea. Kyselyn toteutti Syno Int. Kyselytutkimus oli osa Lantmännen Unibaken Roosa pulla -kampanjaa. Leipomopyritys osallistuu kampanjalla jo seitsemättä vuotta Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen. Roosa nauha -päivää vietetään puolestaan 8.10. 

Leivo pullaa kotona:


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja