Tässä on kesän varmin hitti – näillä vinkeillä onnistut!

Mainos
kruoka pk logo
Korealainen lohiburgeri mustalla briossisämpylällä.

Herkulliset hampurilaiset kuuluvat kesään. Tänä kesänä burgerit tehdään alusta loppuun itse. Mehevät briossisämpylät saavat seurakseen maukkaan liha-, kala- tai kasvistäytteen – maistuvia kastikkeita ja kylkeen sopivia lisäkkeitä unohtamatta.

Hampurilainen syntyy mehevästä sämpylästä, laadukkaasta kasvis- tai lihapihvistä ja huolella valituista kastikkeista. Hyvä burgeri pitää täytteet sisällään ja sen maut sointuvat yhteen. Usein hampurilaista tehdessä sorrutaan täyttämään burgeri liiankin monella maulla, sanoo Keskon ruokatoimittaja Sanna Huovilainen.

– Kannattaa satsata muutamaan yhteensopivaan makuun. Esimerkiksi makeaksi karamellisoitu punasipuli ja sinihomejuusto täydentävät toisiaan herkullisella tavalla. Sinihomejuustohampurilainen onkin yksi suosikeistani!

Perinteinen naudanlihapihvi pitää edelleen pintansa. Takuumehevän pihvin voi varmistaa muutamalla ydinvinkillä:

– Burgeripihvi kannattaa tehdä naudan jauhelihasta, jossa on noin 20 prosenttia rasvaa. Rasva tuo pihviin makua. Paista pihvi kuumassa grillissä, sileän parilan päällä. Hyvä vinkki on nostaa juusto kuuman pihvin päälle ennen kuin pihvin nostaa pois grillistä. Näin juusto ehtii sulaa ja lopputulos on takuulla mehukas, Huovilainen muistuttaa.

Tee itse mehevät briossisämpylät – hittiresepti on hiilenmusta

Täydellisen hampurilaisen pohjana on mehevä ja kuohkea briossisämpylä. Briossisämpylöiden kuohkeuden salaisuus on taikinan riittävä vaivaaminen ja kohotus. Mehevyyttä taikinaan tuovat voi ja kananmunat. Hittiresepti syntyy, kun värjäät taikinan lääkehiilellä. Lopputuloksena saat näyttävät, hiilenmustat sämpylät ja paljon positiivista palautetta kanssanautiskelijoilta.

Itse tehdyt briossisämpylät sopivat loistavasti kesän grillijuhliin burgerien kaveriksi. Kun sämpylät valmistaa etukäteen, voi pöytään kattaa nopeasti herkullisen burgeribuffetin, josta löytyy jokaiselle jotakin. Burgeribuffetiin voi laittaa tarjolle myös gluteenittomia sämpylöitä.

– Burgerit sopivat myös useimpiin ruokavalioihin, sillä jokainen voi koota itse mieleisensä hampurilaisen.

Katsu curry ja mustikka-BBQ – makuja maailmalta

Perinteinen hampurilaispihvi saa tänä kesänä rinnalleen jälleen uusia haastajia maailmalta. Kokeile mehevää chorizohampurilaista, rapeaa katsu curry -kanaburgeria ja maistuvaa korealaista lohiburgeria.

Burgerin viimeistelevät erilaiset kastikkeet. Kalan kruunaa raikas hernetartarkastike, lihan pariksi sopii tulinen chipotle-ketsuppi ja vaalean lihan tai juuston kylkeen tarjotaan mustikka-BBQ-kastiketta. Punasipulihilloke sopii loistavasti yhteen suolaisen juuston kanssa.

Helppo majoneesi syntyy nopeasti kesäkeittiössäkin. Kokeile myös maustaa perusmajoneesia helpoilla resepteillä: misomajoneesi, jalapenomajoneesi ja paahdettu paprikamajoneesi tuovat uusia makuja pöytään. Soijamaidosta, rypsiöljystä ja sitruunamehusta syntyy puolestaan vegaaninen majoneesi. Tarjoile burgeribuffetissa erilaisia kastikkeita, joista jokainen saa valita suosikkinsa.

Halloumiranskiksia ja slidereita

Hampurilaisiin saa helposti vaihtelua sämpylää, pihviä ja kastikkeita vaihtamalla. Perinteisesti hampurilaisen kanssa tarjotut lisäkkeet voi myös asetella hampurilaisen väliin pihvin päälle. Kokeile vaikka hitiksi muodostuneita halloumiranskalaisia.

– Jo pidemmän aikaa trendinä on ollut korvata sämpylä kasviksella. Satokauden mukaan esimerkiksi bataatti- ja munakoisoviipaleilla voi korvata sämpylän ja lisätä samalla kasvisten määrää lautasella, vinkkaa Huovilainen.

Vegaanisen kasvisburgerin avokadotäyte ja punajuurikastike sopivat täydellisesti yhteen mehevän kasvispihvin kanssa. Sliderit eli minihampurilaiset ovat veikeä tarjoiluidea: mausteiset kesäkurpitsasliderit ja karamellisoidulla punasipulilla täytetyt portobellosliderit maistuvat takuulla. Hedelmäisen makea nektariinislider on täydellinen jälkiruoka grilli-iltaan.

Tarjoa burgereiden kanssa perunavartaita, jotka valmistuvat helposti grillissä burgereiden kanssa samaan aikaan. Alkukesän varhaiskaalista valmistuvat puolestaan herkulliset coleslawt. Kokeile esimerkiksi retiisicoleslawta tai nektariineilla kruunattua hedelmäistä coleslawta.

Kaikkea ei kuitenkaan aina tarvitse tehdä alusta asti itse! Laadukkaita burgerisämpylöitä, pihvejä ja kastikkeita myydään myös valmiina. Kokeile esimerkiksi K-ruokakaupoista löytyviä laadukkaita Naughty burger -sarjan tuotteita. Burgeriguru Akseli Herlevin kehittämällä Naughty burger -reseptillä loihdit hittiburgerin kotona helposti itse!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.