Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tartar kahdella tapaa - hirvi ja nauta

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 07.04.2016 19:49

Pitäisi joskus listata lempiruoat. Ehkä ihan ykkönen on Pasta alla Vongole, mutta kakkosena saattaisi lymyillä tartar. Se on yksi ravintoloiden kalibrointiannoksista. Sellainen, joka paljastaa, missä taso menee. Sillä ei voi harhauttaa, se ei päästä pakoon. Kokki voi tehdä siihen oman twistinsä, mutta vain mausteeksi, lihan omaa makua ei saa peittää. 

MTV Oy, All rights reserved

Elämäni kaksi parasta tartaria ovat Groteskissa nautittu Dario Cecchinin pelkistetty ja sanoinkuvaamattoman hyvä lihailoittelu sekä kööpenhaminalaisen Manfreds Vinin raikas, hitusen mausteinen versio, jonka olen syönyt kahdesti (tuossa alla). MTV Oy, All rights reserved

TARTAR ON SIITÄ HAUSKA RUOKA, että se voi olla yhtä lailla juhlava alkuruoka kuin rustiikkinen bistroruoka. Mutta aina tärkeintä on lihan laatu ja sen esilletuonti parhaalla tavalla. Lähestymistapoja on monia. Ensimmäinen päästös pitää tehdä lihan jauhamisen ja pilkkomisen kanssa. Molempi parempi, makuasia eikä mulla ole siihen edes absoluuttista suosikkia.

Pääsiäisreissulla anoppilassa appiukko heitti kotiinviemiseksi hirven sisäfileen. Samaan aikaan posti kiikutti arvostelukappaleen Glorian ruokaviini -lehden 100 parasta -keittokirjasta, josta silmiin osui hirvitartarin ohje. Siitä se idea sitten syntyi. Ja erittäin herkullista tuli.

Koska hirven sisäfilee on hitusen harvinaista herkkua, laitan mukaan myös samaisen kirjan reseptin klassiselle tartarille naudanpaistista.

KIRJASTA. Kaiken kaikkiaan 100 parasta -kirja on juuri meidän keittiöön sopiva. Seuraamme muutenkin Glorian ruokaviinin reseptejä, koska niissä on jatkuvasti vähintäänkin hyviä lähtöideoita ruokiin, eri puolille kulinaarista maailmaa kurkottaen. Kun niistä isketään sata parasta ohjetta samojen kansien väliin, on lopputulos väistämättä herkullinen.

HUOM! Muista, että tartar kuuluu tarjoilla hiukan viileänä. Ei huoneenlämpöisenä eikä kankean kylmänä.

VIINIVINKKI! Kirja suosittelee tartarin kanssa hapokasta ja mineraalista valkoviiniä, kuten Sauvignon Blancista tehtyä ranskalaista sancerrea.  MTV Oy, All rights reserved

Klassinen tartar

4 hlölle

400 g naudan sisäpaistia jauhettuna

1 salottisipuli

4 rkl kapriksia

4 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna

2 kananmunankeltuaista

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl dijonsinappia

2 rkl majoneesia

2 tl worchestershirekastiketta

1 tl Tabascoa

suolaa

mustapippuria

1. Jäähdytä kaikki ainekset jääkaapissa, mieluusti myös lautaset. Jauha liha lihamyllyssä haluamaasi karkeuteen.

2. Hienonna sipuli, kaprikset ja persilja. Sekoita kaikki pihvin ainekset keskenään kulhossa. Maista ja mausta.

3. Muotoile taikinasta neljä pihviä. Jos haluat, tarjoa pihvin kanssa nokare ranskankermaa ja kirjolohenmätiä.

Hirvitartar

4 hlölle

400 g hirven sisäfileetä tai sisäpaistia

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

0,5 salottisipulia

2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna

2 rkl kapriksia

1 rkl dijonsinappia

Lisäksi:

4 viipaletta ruisleipää

2 rkl majoneesia (resepti)

2 kananmunakeltuaista

1. Laita hirvenfilee pakastimeen vähintään vuorokaudeksi. Kohmeinen liha on helpompi kuutioida. Anna fileen sulaa. Leikkaa se kohmeisena mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.

2. Laita liha kulhoon ja mausta se suolalla ja pippurilla. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna persilja. Lisää sipuli, persilja ja kaprikset lihan joukkoon. Mausta sinapilla ja sekoita. Muotoile taikinasta neljä pihviä.

3. Paahda leivät ja sivele niille majoneesia. Nosta pihvit leiville ja tarjoa keltuaisten kanssa.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannu(Vähän niin kuin) StroganoffGrillattu entrecôte ja chimichurri-kastikeKalaa japanilaisen peston ja salaatin keraPaahdettu kana ja tomaattinen lehtikaaliVegaaninen porkkanahodari nyhtökaura-chilisoosilla
alkuruokahirvenfileehirvenlihahirvihäränlihaliharuokanaudanfileenaudanlihanaudanpaistireseptiriistariistatartartartar

Tuoreimmat aiheesta

alkuruoka
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
  • 16.09.201818:37
    gnocchi

    Gnocchit kermaisella gorgonzola-kastikkeella - herkkua vartissa

  • 22.07.201819:51
    sipuli

    Täytetyt sipulit grossetolaiseen tapaan

  • 26.11.201717:09
    hummeri

    Hummerikeitto katkaravuilla - taivaallista

  • 04.06.201719:07
    korealainen

    Nopea ja helppo korealainen vuohenputkilisuke

  • 18.05.201712:00
    clam

    Clams Oreganata - helpot gratinoidut simpukat