Tärkein kriteeri on maku: Panimojuomia nautitaan kesäjanoon

juomat
Shutterstock

Panimojuomien suurin sesonki on kesällä, kun juomamyyntiä edistävät lämmin sää ja monenlaiset kesän juhlat. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten kesäkuukausien juomamyynti on arviolta kolmannes koko vuoden myynnistä. Poikkeuksellisen pitkään jatkuva helle vauhdittaa yleensä enemmän virvoitusjuomien ja kivennäisvesien kuin alkoholia sisältävien juomien myyntiä.

Vuonna 2012 suomalaiset kuluttivat virvoitusjuomia arviolta 56 litraa henkilöä kohti. Kulutus on Länsi-Euroopan pienimpiä. Panimoliiton keväällä 2014 teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan 67 prosenttia suomalaisista pitää makua tärkeimpänä kriteerinä virvoitusjuomaa valitessa. Vähäkalorisuutta tärkeimpänä kriteerinä pitää 15 prosenttia suomalaisista. Joka kymmenes valitsee juomansa hinnan perusteella.

Virvoitusjuomia käytetään yleisimmin janojuomana. Yli kolmannes suomalaisista nauttii virvoitusjuomia viikoittain ja toinen kolmannes kuukausittain. Vain joka kymmenes juo virvoitusjuomia päivittäin. Matkatuliaisina ulkomailta, esimerkiksi Virosta, virvoitusjuomia sanoo tuovansa 13 prosenttia suomalaisista.

Kivennäisvesien myyntiä vauhdittavat kesällä helteiset säät. Kesäkuumalla torjutaan nestehukkaa juomalla suoloja sisältäviä vissyjä. Suomalaiset maksavat kivennäisvesistä ylimääräistä makeisveroa samaan tapaan kuin virvoitusjuomista. Kivennäisvesiä suomalaiset joivat noin 17 litraa henkilöä kohti vuonna 2012. Määrä on pienin Euroopassa.

Olut sopii saunaan ja seurusteluun – siideri alkumaljaksi ja booliin

Oluen asema kesän sauna- ja seurustelujuomana on vahva. Kesäkuussa olutta myydään noin kaksinkertainen määrä tammikuuhun verrattuna. 70 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että olut sopii parhaiten juuri saunajuomaksi ja 57 prosenttia sanoo nauttivansa olutta myös seurustelujuomana, paljastaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton tilaama ja Taloustutkimuksen toteuttama tutkimus. Pohjoismaisen alkoholitilaston mukaan suomalainen nauttii oluensa mieluiten kolmosoluen vahvuisena. Oluen kokonaiskulutus henkilöä kohti oli viime vuonna 84,4 litraa. Luku sisältää viranomaisten arvion yksityisestä matkustajatuonnista.

Siideriä nautitaan kesällä paitsi sellaisenaan myös alkumaljoina ja boolissa. Kesän helteillä maistuu myös raikas alkoholiton siideri. Suomalaiset joivat viime vuonna siideriä noin 8,8 litraa henkilöä kohti, kun mukaan lasketaan myös matkustajien tuomat juomat. Siideriä enemmän suomalaisille maistuivat long drink -juomat eli lonkerot. Niitä kulutettiin viime vuonna 10,5 litraa henkilöä kohti.

Vuonna 2013 kotimainen panimo- ja virvoitusjuomateollisuus myi juomia yhteensä 778,6 miljoonaa litraa (olutta 395,2, siideriä 30,2, long drink -juomia 38,8, virvoitusjuomia 247,5 ja kivennäisvesiä 66,8 miljoonaa litraa). Tilasto perustuu Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus­liiton jäsenyritysten Hartwallin, Olvin, Nokian Panimon ja Sinebrychoffin kotimaanmyyntiin.

Virvoitusjuomien ja kivennäisvesien koko Suomen kattavat kulutusluvut perustuvat eurooppalaisen kattojärjestön Unesdan (Union of European Soft Drinks Association) tilastoihin. 

MTV LIFESTYLE – DESKI

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja