Tärkeä perussääntö unohtuu suomalaisilta: Näin jauheliha paistetaan oikein
Monen suomalaisen arkiruokiin kuuluvat vahvana osana erilaiset jauhelihaherkut aina pihveistä pulliin ja kastikkeisiin. Tästä huolimatta perussäännöt jauhelihan ruskistamisessa eivät todellakaan ole kaikkien hallussa.
Suomalaisten ikisuosikista, jauhelihasta valmistuvat herkulliset lihapullat, mehevät murekkeet ja laatikot, maukkaat pastakastikkeet sekä pihvit. Mitä herkkua jauhelihasta sitten valmistaakaan, on hyvä pitää mielessä ainakin yksi oleellinen perussääntö.
Muista yksi tärkeä perussääntö!
Jauhelihan ruskistamisessa tulee muistaa yksi muistisääntö: huoneenlämpöinen liha ja kuuma pannu! Tärkeintä on siis muistaa, ettei jauhelihaa paista missää nimessä jääkaappikylmänä. Tällöin paistotulos jää epätasaiseksi. Tarkoitus ei kuitenkaan ole hankkia ruokamyrkytystä, joten älä pidä jauhelihaa huoneenlämmössä tuntikaupalla.
Näin paistat jauhelihan oikein
Vaihe 1:
Jauhelihassa on aina mukana rasvaa, joten sitä ei tarvitse juurikaan lisätä pannulle. Anna jauhelihan olla huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia, jottei se olisi aivan jääkaappikylmää pannulle laitettaessa. Kuumenna pannu riittävän kuumaksi!
Vaihe 2:
Murenna jauhelihaa hieman pannulla ja anna sen kuumetua hetki. Älä murusta jauhelihaa kokonaan vielä tässä vaiheessa. Muuten pannu saattaa jäähtyä liikaa ja jauhelihasta alkaa irrota nestettä pannulle ja ruskustuminen ei onnistu.
Vaihe 3:
Kun jauheliha on hetken kuumentunut pannulla, jatka sen murustamista puuhaarukalla.
Vaihe 4:
Kun pannu on riittävän kuuma ja et hosu murustamisen kanssa, jauheliha pitää nesteet sisällään ja ruskistuminen onnistuu. Mausta jauheliha vasta ruskistamisen jälkeen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan