Tarinoita vuosien takaa: Hedelmien mukana kulkeutui Suomeen yllätyksiä

banaani
Shutterstock

Briteissä banaaneista löytyneet hämähäkit kirvoittivat keskustelua siitä, millaisia hyönteisiä tai muita eläimiä hedelmien joukosta on Suomessa löytynyt.

Parikymmentä vuotta alalla työskennellyt maahantuojayritys Veikko Laine Oy:n myyntipäällikkö Stefan Näsmankertoo kuulleensa pariin otteeseen hedelmäeristä tehdyistä yllättävistä löydöksistä, vaikka ne ovat nykyään äärimmäisen harvinaisia. Tarinoiden mukaan hedelmien mukana Suomeen on vuosia sitten esimerkiksi ampiainen ja banaanikäärme.

– Kerran olen kuullut, että jotakuta on pistänyt joku paikallinen ampiainen. Sillä oli vähän kovemmat myrkyt kuin normaalilla, suomalaisella ampparilla. Tämä tapahtui 1990-luvulla, Näsman muistelee.

Aikoinaan banaanien mukana Suomeen saattoi kulkeutua myös banaanikäärmeitä. Tämä on kuitenkin tätä nykyä hyvin epätodennäköistä, sillä banaanit pakataan nykyään tarkemmin.

– Joskus ammoisina aikoina Suomeen on tullut banaanikäärme, mutta silloin banaaneja ei tuotu laatikoissa, vaan kokonaisissa tertuissa, Näsman kertoo.

Harmittomia hyönteisiä

Nykypäivänä hedelmien joukosta ei tehdä juurikaan vaarallisia löydöksiä. Yleisimpiä löydöksiä tänä päivänä hedelmien joukossa ovat pikkuruiset, harmittomat kotilot.

– Silloin tällöin niissä saattaa olla jotain kotilon tyyppistä, Näsman kertoo.

Asiantuntijan mukaan osa suomalaisista on hyvin herkkiä havainnoimaan löydöksiään. Näsman saa itsekin silloin tällöin puheluita koskien esimerkiksi aivan pikkuruisia hyönteisiä. Näsman itse ei olisi näistä huolissaan.

– Minulle saattaa soittaa ihmisiä, jotka kertovat, että: "Salaatissani on kirva", Näsman kertoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja