Tanskalaistutkimus: Alkoholia pitäisi juoda vähän ja usein – 14 annosta viiniä tai olutta viikossa pienentää diabetesriskiä huomattavasti

Baari ravintola kuppila alkoholi olut viini viski
Lehtikuva

Alkoholin nauttiminen pienissä annoksissa usein voi tanskalaistutkimuksen mukaan vähentää diabetesriskiä.

Tanskalaistutkimus osoittaa, että alkoholin säännöllinen nauttiminen pienissä määrin voi laskea kakkostyypin diabeteksen riskiä jopa 27 prosentilla miehillä, verrattuna ihmisiin, jotka eivät juo alkoholia lainkaan. Naisilla riski pienenee kolmanneksella, kun he nauttivat säännöllisesti esimerkiksi terveellisiä polyfenoleita sisältävää viiniä. Polyfenolit auttavat tutkijoiden mukaan säätelemään verensokeriarvoja. Myös oluella todettiin olevan positiiviset vaikutukset – sen sijaan esimerkiksi giniä tai vodkaa tulisi välttää, sillä ne voivat lisätä riskiä.

Miehille 14 annosta, naisille 9 annosta

Tutkijoiden mukaan alkoholin maltillinen nauttiminen 3-4 kertaa viikossa on kaikkein paras vaihtoehto diabetesriskin kannalta. Jos sen sijaan juot kerran viikossa ja runsaasti, voit tehdä kehollesi hallaa lihomalla ja kasvattamalla diabetesriskiä.

– Tutkimuksemme mukaan alkoholia pitäisi juoda vähän ja usein, jotta kakkostyypin diabeteksen riski vähenee, tutkimusta johtanut Janne Tolstrup eteläisen Tanskan yliopistosta kertoo.

Tolsturpin mukaan on terveyden kannalta parempi vaihtoehto jakaa alkoholiannosten nauttimista useammalle päivälle viikossa kuin juoda kaikki kerralla yhtenä päivänä.

Tutkimukseen osallistui yli 70 500 ihmistä. Tutkimustulokset osoittivat, että miehille hyvä alkoholiannosmäärä viikossa on 14 ja naisille 9. Naisille tämä tarkoittaa 1,5 pulloa viiniä viikossa. Miehet voivat juoda esimerkiksi yhdeksän puolen litran tuoppia olutta.

Tutkimustulokset julkaistiin Diabetologia -julkaisussa. Diabetesliitot ovat kuitenkin skeptisiä tuoreista tutkimustuloksista ja muistuttavat, että alkoholi vaikuttaa eri lailla eri ihmisiin. He eivät suosittele alkoholin nauttimista.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja