Tämän voit syödä Suomessa raakanakin: ”Maailman turvallisin elintarvike”

kananmuna
Shutterstock

Miten turvallista suomalainen ruoka on? 

Suomalaisen ruokaturvallisuuden eteen tehdään paljon töitä, ja sen tulokset näkyvät myös käytännössä.

80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että suomalainen ruoka on puhtaampaa ja turvallisempaa kuin muualla tuotettu. Ajatus ei ole iskostunut vain suomalaisten päähän, sillä lähes kaikki kansat pitävät omassa kotimaassaan tuotettua ruokaa turvallisimpana.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion mukaan salmonellabakteeri on hyvä esimerkki suomalaisen elintarvikeketjun puhtaudesta.

– Jos pitäisi valita yksi elintarvike, joka on maailman turvallisin tuote, on se suomalainen kananmuna. Sen voi huoletta syödä vaikka raakana, jos tykkää, koska suomalainen siipikarja- ja rehuketju on puhdas. Missään muussa maassa en söisi kananmunaa raakana.

Mutta mikä suomalaisen, toimivan elintarviketurvallisuuden takana on? Husu-Kallion mukaan kyseessä ei ole Elintarviketurvallisuusvirasto.

– Elintarviketurvallisuudesta vastaa elintarvikeketju, sen jokainen osa. Turvallisuus lähtee siementen laadusta ja etenee esimerkiksi siihen, miten viljaa tai rehua viljellään, jalostetaan ja varastoidaan. Omavalvonta toimii. Suomalainen kauppa on ottanut valvonnan hyvin omakseen ja viranomaisten tehtävä on vain valvoa, että hommat on tehty.

Jos virheitä tapahtuu, tehdään nopeasti takaisinveto. 

– Takaisinvetoja on todella vähän. Viime vuonna luku oli noin 120. 

Elintarviketurvallisuudessa myös kuluttajilla on merkittävä rooli. Husu-Kallio muistuttaa, että esimerkiksi mökkimatkalle ei kannata kesälämpimillä lähteä ilman kylmälaukkua autossa.

– Tärkeintä on, että ruoasta ja ruoan tekemisestä nautitaan, ja kun ruokaa laitetaan, sen turvallisuuspuolesta ei tarvitse murehtia. Suomalainen ruokaketju tekee sen työn. 

Jaana Husu-Kallio puhui suomalaisen ruoan turvallisuudesta VOX Helsinki -tapahtumassa 21.5.2015. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!