Tämän takia lasiin jätetty vesi maistuu aamulla pahalta

vesi
Shutterstock

Laitat yöpöydällesi lasillisen kylmää, raikasta vettä, mutta kun yöllä heräät juomaan, ei vesi maistukaan hyvältä. Miksi?

South Carolinan yliopiston kemistit kertovat, mistä veden tunkkainen maku johtuu.

Suurin vaikuttava tekijä löytyy lämpötilasta.

– Mieti vaikka lämmintä ja kylmää olutta, kehottaa kemisti Susan Richardson.

Mitä kauemmin olut ehtii lämmetä huoneenlämmössä, sitä pahemmalta se maistuu. Kun veden lämpötila nousee huoneenlämpöiseksi, sen aromit avautuvat ja alkavat maistua.

– Kun jäähdytät jotain oikein kylmäksi, et pysty maistamaan oikein mitään.

Lämpötila ei kuitenkaan ole ainoa selittävä tekijä. Kun vesi seisoo paikoillaan, liukenee veteen pieniä määriä hiilidioksidia. Tämä muodostaa veteen pienen määrän hiilihappoja, jotka alentavat aavistuksen verran veden pH:ta. Liukenemista tapahtuu jo puolessa tunnissa, eli vesi pysyy täydellisen puhtaana lasissa vain pienen hetken.

Jos vesi seisoo lasissa useita päiviä, tulevat hiljalleen mukaan myös mikrobit, jotka aiheuttavat maanläheistä ja mutaista tuoksua. 

Lähde: Wired.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.