Tämän takia lasiin jätetty vesi maistuu aamulla pahalta

vesi
Shutterstock

Laitat yöpöydällesi lasillisen kylmää, raikasta vettä, mutta kun yöllä heräät juomaan, ei vesi maistukaan hyvältä. Miksi?

South Carolinan yliopiston kemistit kertovat, mistä veden tunkkainen maku johtuu.

Suurin vaikuttava tekijä löytyy lämpötilasta.

– Mieti vaikka lämmintä ja kylmää olutta, kehottaa kemisti Susan Richardson.

Mitä kauemmin olut ehtii lämmetä huoneenlämmössä, sitä pahemmalta se maistuu. Kun veden lämpötila nousee huoneenlämpöiseksi, sen aromit avautuvat ja alkavat maistua.

– Kun jäähdytät jotain oikein kylmäksi, et pysty maistamaan oikein mitään.

Lämpötila ei kuitenkaan ole ainoa selittävä tekijä. Kun vesi seisoo paikoillaan, liukenee veteen pieniä määriä hiilidioksidia. Tämä muodostaa veteen pienen määrän hiilihappoja, jotka alentavat aavistuksen verran veden pH:ta. Liukenemista tapahtuu jo puolessa tunnissa, eli vesi pysyy täydellisen puhtaana lasissa vain pienen hetken.

Jos vesi seisoo lasissa useita päiviä, tulevat hiljalleen mukaan myös mikrobit, jotka aiheuttavat maanläheistä ja mutaista tuoksua. 

Lähde: Wired.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja