Tämä ruoka on suomalaisen joulupöydän outous: "Käsittämätöntä"

joulukinkku
SHUTTERSTOCK

Huomenta Suomessa käsiteltiin maanantaina suomalaisen joulupöydän mielenkiintoista historiaa.

Mistä erilaiset ruoat ovatkaan päätyneet suomalaiseen joulupöytään? Hotelli- ja ravintolamuseon museojohtaja Anu Kehusmaan mukaan jouluruokaperinteemme on vielä varsin nuori.

– Suomalainen jouluruokaperinne ei ole kauhean vanha.  Ikoniset joulupöydän elementit ovat olleet meillä vasta noin sata vuotta, Kehusmaa kertoo.

Joulukinkku on suomalainen erikoisuus

Anu Kehusmaan mukaan suomalaisissa joulupöydissä on ollut aina jonkilaista lihaa. Ennen vanhaa juhlaruokana nautittiin muun muassa lampaanreittä tai paistia. Joulukinkku saapui Suomeen rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista.

– Kinkku tuli ensin säätyläisten juhlapöytiin 1800-luvulla ja vasta 1900-luvun puolella adaptoitui myös työväenluokan jouluihin. Siihen ei oikeastaan ole selitystä, että miksi näin kävi – miksi juuri kinkku, eikä esimerkiksi lampaanreisi. Kinkusta on tullut ikoninen juttu suomalaisissa ruokapöydissä.

Kehusmaan mukaan kinkun rooli juhlapöydän kuninkaana onkin suorastaan käsittämätön. Missään muualla maailmassa kinkkua ei syödä jouluna samassa mittakaavassa kuin meillä.

– Käsittämätöntä, miten se on omaksuttu meille niin vahvasti.  Missään muualla ei ole näin vahvaa kinkkukulttuuria. Muualla syödään hanhea, kalkkunaa ja ankkaa ja toki myös sianlihaa joissakin muodossa, Kehusmaa kertoo.

Mistä muut suomalaisen joulupöydän herkut ovat kotoisin? Katso videolta Anu Kehusmaan haastattelu:

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja