Tämä ruoka on suomalaisen joulupöydän outous: "Käsittämätöntä"

joulukinkku
SHUTTERSTOCK

Huomenta Suomessa käsiteltiin maanantaina suomalaisen joulupöydän mielenkiintoista historiaa.

Mistä erilaiset ruoat ovatkaan päätyneet suomalaiseen joulupöytään? Hotelli- ja ravintolamuseon museojohtaja Anu Kehusmaan mukaan jouluruokaperinteemme on vielä varsin nuori.

– Suomalainen jouluruokaperinne ei ole kauhean vanha.  Ikoniset joulupöydän elementit ovat olleet meillä vasta noin sata vuotta, Kehusmaa kertoo.

Joulukinkku on suomalainen erikoisuus

Anu Kehusmaan mukaan suomalaisissa joulupöydissä on ollut aina jonkilaista lihaa. Ennen vanhaa juhlaruokana nautittiin muun muassa lampaanreittä tai paistia. Joulukinkku saapui Suomeen rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista.

– Kinkku tuli ensin säätyläisten juhlapöytiin 1800-luvulla ja vasta 1900-luvun puolella adaptoitui myös työväenluokan jouluihin. Siihen ei oikeastaan ole selitystä, että miksi näin kävi – miksi juuri kinkku, eikä esimerkiksi lampaanreisi. Kinkusta on tullut ikoninen juttu suomalaisissa ruokapöydissä.

Kehusmaan mukaan kinkun rooli juhlapöydän kuninkaana onkin suorastaan käsittämätön. Missään muualla maailmassa kinkkua ei syödä jouluna samassa mittakaavassa kuin meillä.

– Käsittämätöntä, miten se on omaksuttu meille niin vahvasti.  Missään muualla ei ole näin vahvaa kinkkukulttuuria. Muualla syödään hanhea, kalkkunaa ja ankkaa ja toki myös sianlihaa joissakin muodossa, Kehusmaa kertoo.

Mistä muut suomalaisen joulupöydän herkut ovat kotoisin? Katso videolta Anu Kehusmaan haastattelu:

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!