Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämä on Suomen suosituin mansikkalajike: "Pehmeä ja erittäin hyvä suutuntuma"

Lehtikuva
Julkaistu 30.06.2015 10:55
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Suomen suosituin lajike on maultaan makea ja monikäyttöinen. 

Mansikkalajikkeista löytyy eri aikoihin kypsyviä ja käyttötarkoitukseltaan erilaisia marjoja, mutta kaikki nykyisin viljeltävät lajikkeet sopivat niin tuoresyöntiin kuin pakastukseenkin, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:n toiminnanjohtaja, puutarhaneuvos Hannu Salo.

Suomen kesässä mansikoiden makeus ei ole kiinni pelkästään lajikkeesta, vaan myös sää vaikuttaa paljon mansikoiden makuun.  

– Maku riippuu paljon siitä mitä lajikkeita viljellään ja miten niitä viljellään. Paljon riippuu siitä onko aurinkoista vai pilvistä. Sateella ja kostealla mansikka ei tule yhtä makeaksi kuin poutasäällä, muistuttaa Hannu Salo.

Suomen suosituin marja sopii pakastukseen

Suomen suosituin mansikkalajike on Polka, ja sen viljely kattaakin lähes 70 prosenttia koko maan mansikanviljelystä. Polka on hyvä esimerkki marjasta jossa on maku kohdillaan, mutta kuljetuskestävyys on huono. Mansikat tulisi syödä viimeistään seuraavana päivänä keruusta.

– Polka on pehmeä ja siinä on erittäin hyvä suutuntuma. Marjassa on aromit ja maut kohdillaan, kertoo Salo.

Polkan suosiota selittää hyvän maun lisäksi sen hyvä soveltuvuus pakastemarjaksi. Toinen suosittu mansikkalajike on aikainen Honeoye, joka on saanut erikoisen nimensä intiaaniprinsessan mukaan.

– Honeoye on aikainen lajike, jota viljellään eritoten juhannusmyyntiin. Lajike on hyvin talvenarka, joten viljely vaatii hieman erikoistoimenpiteitä, Salo kertoo.

Näiden kahden päälajikkeen lisäksi Suomessa viljellään paljon muitakin mansikkalajikkeita, mutta niiden viljely on vielä pientä verrattuna Polkan ja Honeoyen tuotantoon. Muut lajikkeet kattavat vain kymmenen prosenttia kaikesta mansikanviljelystä.  

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Näin voit nähdä päältäpäin, onko mansikka makeaKotimaista mansikkaa saakin jo valmistujaisjuhliin – miten tämä on mahdollista?Mansikat tulevat! Juhannuksena kotimaista mansikkaa päästään todennäköisesti maistelemaan ainakin näillä alueillaIlouutinen herkkusuille: Kotimaisten marjojen satokausi voi jatkua jopa lokakuulle – ja vaihteleva sää on tehnyt marjoista laadukkaita! Suomalaisilla yksi ylivoimainen mansikkasuosikki – mikä lajike käy parhaiten pakastukseen?Hyviä uutisia mansikan ystäville! Tältä näyttää marjatilanne nyt
MarjatSäilöntäKesäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä