Tämä "herkku" korvasi aikoinaan kinkun joulupöydässä – maistuisiko?

Joulukinkku 3
Kinkkua ei ole aina tarjoiltu suomalaisessa joulupöydässä. Lehtikuva

Jo vuosikaudet kinkkua on pidetty suomalaisen joulupöydän kruununa, mutta näin ei suinkaan ole aina ollut. Aikoinaan joulupöydässä pääosaa saattoi esittää sian- tai porsaanpää.

Suomi syö ja juo -blogissa kerrotaan, että kinkku ei ole löytänyt ensimmäisenä tietään juuri suomalaiseen joulupöytään. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa kinkkua on syöty kauemmin.

Maistuisiko sian- tai porsaanpää?

Kinkun uskotaan yleistyneen rikkaiden perheiden joulupöydissä 1800-luvun puolivälin tienoilla. Tätä ennen moni suku nautti porsasta jouluaterialla muiden ruhonosien muodossa.

Köyhät joutuivat aikoinaan valitsemaan kaikkein halvimpia porsaan ruhon osia joulupöytäänsä. Tästä syystä muun muassa sianpää oli aikoinaan tuttu näky joulupöydän kruununa Suomessa.

Lähteet: Suomi syö ja juo, Hotelli- ja ravintolamuseo, suomalainen joulu.fi, Vuolio, Kaisu. Suomalainen joulu, 1981, WSOY, Helminen, H. Joulu. Suomen kulttuurihistoria I: Heimoyhteiskunnan ja katolisen kulttuurin aika, 1933, Jyväskylä: Gummerus

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja