Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämä aliarvostettu jauho voisi korvata jopa lihatuotteet – parantaa snacksien ravintoarvoa

Etelä-Amerikasta peräisin kanihua on ikivanha ravintokasvi.
Etelä-Amerikasta peräisin kanihua on ikivanha ravintokasvi.Shutterstock
Julkaistu 29.10.2015 09:30

MTV LIFESTYLE

Väitöstutkimuksen mukaan amarantin, kvinoan, kanihuan ja lupiinin siemenistä valmistettu jauho voi mullistaa snack-tuotteiden markkinat tulevaisuudessa. Jauholla saatetaan tulevaisuudessa korvata myös lihatuotteita.

Perjantaina tarkastettavan suomalaisen väitöstyön mukaan suomalaisille hieman tuntemattomampi ruohovartinen kasvi, kanihua, on elintarvikealan näkökulmasta lupaava raaka-aine. Uskotaan, etttä tulevaisuudessa kanihuan avulla epäterveellisiksi parjattujen snack-tuotteiden ravintoarvoa voidaan parantaa. 

Kanihua-jauho tekee snack-tuotteista terveellisempiä?

Väitöstutkimus osoittaa, että amarantin, kvinoan, kanihuan ja lupiinin siemenistä valmistettu jauho parantaa maissipohjaisten snack-tuotteiden ravintoarvoa. Näillä jauhoilla tuote tulee myös rapeammaksi. Aliarvostettu kanihua-jauho toimi yllättävän hyvin maissipohjaisten napostelutuotteiden raaka-aineena.

TIESITKÖ? Amarantti, kvinoa ja kanihua ovat Etelä- ja Keski-Amerikassa viljeltyjä, viljan tapaisia kasveja, joiden siemenet ovat gluteenittomia. Siemeniä on saatavilla Suomessa monissa erikoismyymälöissä. Kvinoaa viljellään jo Suomessa, ja kanihuan viljelyä on testattu täällä pienimuotoisesti.

– Suomessa näitä siemenjauhoja voitaisiin käyttää snack-tuotteiden lisäksi esimerkiksi leivonnassa. Kanihuasta voidaan tehdä myös lihaa korvaavia tuotteita, kun siihen lisätään kananmunanvalkuaista ja mausteita, maisteriHelsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Jose Martin Ramos Diaz

Tutkimuksessa havaittiin, että jopa 50 prosenttia amaranttia, kvinoaa ja kanihuaa sisältävät tuotteet olivat yhä huokoisia ja rapeita. Näiden siementen teknologisista ja aistinvaraisista ominaisuuksista on tutkimusta vasta vähän. Erityisesti siementen terveysominaisuudet kiinnostavat tutkijoita.

Diaz valmisti väitöskirjaansa varten amarantilla, kvinoalla, kanihualla ja lupiinilla täydennettyjä maissipohjaisia napostelutuotteita. Työssä tutkittiin koostumuksen ja olosuhteiden vaikutusta snack-tuotteiden fysikaalisiin, kemiallisiin ja aistittaviin ominaisuuksiin.

M. Sc. Jose Martin Ramos Diaz väittelee 30.10.2015 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Use of amaranth, quinoa, kañiwa and lupine for the development of gluten-free extruded snacks" (Amarantilla, kvinoalla, kanihualla ja lupiinilla täydennettyjen gluteenittomien snack-tuotteiden kehittäminen ekstruusioteknologialla ).  

Lähde: Helsingin yliopisto

Lisää aiheesta:

Uutta tietoa ruokien lisäaineista: Tietty yhdistelmä voi lisätä sairastumisriskiäTutkijat kehittelivät mullistavan maitosuklaan, joka hakkaa terveellisyydessä tumman suklaan – juju piilee yllättävässä ainesosassaViisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Kuitupitoinen proteiinipommi, jolla voit korvata jauhelihan: "Saa todella herkullista ruokaa”Suomalaistutkijan mullistava löydös: Oluesta paljastui uusia terveysvaikutuksia"Polttaa rasvaa ja parantaa krapulan" – yllättävä kuitupommi viedään nyt käsistä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 08:15
    Ruoka

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää