Tämä aliarvostettu jauho voisi korvata jopa lihatuotteet – parantaa snacksien ravintoarvoa

shutterstock_318120371
Etelä-Amerikasta peräisin kanihua on ikivanha ravintokasvi. Shutterstock

Väitöstutkimuksen mukaan amarantin, kvinoan, kanihuan ja lupiinin siemenistä valmistettu jauho voi mullistaa snack-tuotteiden markkinat tulevaisuudessa. Jauholla saatetaan tulevaisuudessa korvata myös lihatuotteita.

Perjantaina tarkastettavan suomalaisen väitöstyön mukaan suomalaisille hieman tuntemattomampi ruohovartinen kasvi, kanihua, on elintarvikealan näkökulmasta lupaava raaka-aine. Uskotaan, etttä tulevaisuudessa kanihuan avulla epäterveellisiksi parjattujen snack-tuotteiden ravintoarvoa voidaan parantaa. 

Kanihua-jauho tekee snack-tuotteista terveellisempiä?

Väitöstutkimus osoittaa, että amarantin, kvinoan, kanihuan ja lupiinin siemenistä valmistettu jauho parantaa maissipohjaisten snack-tuotteiden ravintoarvoa. Näillä jauhoilla tuote tulee myös rapeammaksi. Aliarvostettu kanihua-jauho toimi yllättävän hyvin maissipohjaisten napostelutuotteiden raaka-aineena.

TIESITKÖ? Amarantti, kvinoa ja kanihua ovat Etelä- ja Keski-Amerikassa viljeltyjä, viljan tapaisia kasveja, joiden siemenet ovat gluteenittomia. Siemeniä on saatavilla Suomessa monissa erikoismyymälöissä. Kvinoaa viljellään jo Suomessa, ja kanihuan viljelyä on testattu täällä pienimuotoisesti.

– Suomessa näitä siemenjauhoja voitaisiin käyttää snack-tuotteiden lisäksi esimerkiksi leivonnassa. Kanihuasta voidaan tehdä myös lihaa korvaavia tuotteita, kun siihen lisätään kananmunanvalkuaista ja mausteita, maisteri Jose Martin Ramos Diaz Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksessa havaittiin, että jopa 50 prosenttia amaranttia, kvinoaa ja kanihuaa sisältävät tuotteet olivat yhä huokoisia ja rapeita. Näiden siementen teknologisista ja aistinvaraisista ominaisuuksista on tutkimusta vasta vähän. Erityisesti siementen terveysominaisuudet kiinnostavat tutkijoita.

Diaz valmisti väitöskirjaansa varten amarantilla, kvinoalla, kanihualla ja lupiinilla täydennettyjä maissipohjaisia napostelutuotteita. Työssä tutkittiin koostumuksen ja olosuhteiden vaikutusta snack-tuotteiden fysikaalisiin, kemiallisiin ja aistittaviin ominaisuuksiin.

M. Sc. Jose Martin Ramos Diaz väittelee 30.10.2015 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Use of amaranth, quinoa, kañiwa and lupine for the development of gluten-free extruded snacks" (Amarantilla, kvinoalla, kanihualla ja lupiinilla täydennettyjen gluteenittomien snack-tuotteiden kehittäminen ekstruusioteknologialla ).  

Lähde: Helsingin yliopisto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.