Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämä aliarvostettu jauho voisi korvata jopa lihatuotteet – parantaa snacksien ravintoarvoa

Etelä-Amerikasta peräisin kanihua on ikivanha ravintokasvi.
Etelä-Amerikasta peräisin kanihua on ikivanha ravintokasvi.Shutterstock
Julkaistu 29.10.2015 09:30

MTV LIFESTYLE

Väitöstutkimuksen mukaan amarantin, kvinoan, kanihuan ja lupiinin siemenistä valmistettu jauho voi mullistaa snack-tuotteiden markkinat tulevaisuudessa. Jauholla saatetaan tulevaisuudessa korvata myös lihatuotteita.

Perjantaina tarkastettavan suomalaisen väitöstyön mukaan suomalaisille hieman tuntemattomampi ruohovartinen kasvi, kanihua, on elintarvikealan näkökulmasta lupaava raaka-aine. Uskotaan, etttä tulevaisuudessa kanihuan avulla epäterveellisiksi parjattujen snack-tuotteiden ravintoarvoa voidaan parantaa. 

Kanihua-jauho tekee snack-tuotteista terveellisempiä?

Väitöstutkimus osoittaa, että amarantin, kvinoan, kanihuan ja lupiinin siemenistä valmistettu jauho parantaa maissipohjaisten snack-tuotteiden ravintoarvoa. Näillä jauhoilla tuote tulee myös rapeammaksi. Aliarvostettu kanihua-jauho toimi yllättävän hyvin maissipohjaisten napostelutuotteiden raaka-aineena.

TIESITKÖ? Amarantti, kvinoa ja kanihua ovat Etelä- ja Keski-Amerikassa viljeltyjä, viljan tapaisia kasveja, joiden siemenet ovat gluteenittomia. Siemeniä on saatavilla Suomessa monissa erikoismyymälöissä. Kvinoaa viljellään jo Suomessa, ja kanihuan viljelyä on testattu täällä pienimuotoisesti.

– Suomessa näitä siemenjauhoja voitaisiin käyttää snack-tuotteiden lisäksi esimerkiksi leivonnassa. Kanihuasta voidaan tehdä myös lihaa korvaavia tuotteita, kun siihen lisätään kananmunanvalkuaista ja mausteita, maisteri Jose Martin Ramos Diaz Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksessa havaittiin, että jopa 50 prosenttia amaranttia, kvinoaa ja kanihuaa sisältävät tuotteet olivat yhä huokoisia ja rapeita. Näiden siementen teknologisista ja aistinvaraisista ominaisuuksista on tutkimusta vasta vähän. Erityisesti siementen terveysominaisuudet kiinnostavat tutkijoita.

Diaz valmisti väitöskirjaansa varten amarantilla, kvinoalla, kanihualla ja lupiinilla täydennettyjä maissipohjaisia napostelutuotteita. Työssä tutkittiin koostumuksen ja olosuhteiden vaikutusta snack-tuotteiden fysikaalisiin, kemiallisiin ja aistittaviin ominaisuuksiin.

M. Sc. Jose Martin Ramos Diaz väittelee 30.10.2015 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Use of amaranth, quinoa, kañiwa and lupine for the development of gluten-free extruded snacks" (Amarantilla, kvinoalla, kanihualla ja lupiinilla täydennettyjen gluteenittomien snack-tuotteiden kehittäminen ekstruusioteknologialla ).  

Lähde: Helsingin yliopisto

Lisää aiheesta:

Uutta tietoa ruokien lisäaineista: Tietty yhdistelmä voi lisätä sairastumisriskiäTutkijat kehittelivät mullistavan maitosuklaan, joka hakkaa terveellisyydessä tumman suklaan – juju piilee yllättävässä ainesosassaViisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Kuitupitoinen proteiinipommi, jolla voit korvata jauhelihan: "Saa todella herkullista ruokaa”Suomalaistutkijan mullistava löydös: Oluesta paljastui uusia terveysvaikutuksia"Polttaa rasvaa ja parantaa krapulan" – yllättävä kuitupommi viedään nyt käsistä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • Eilen19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"

  • Eilen15:34
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • Eilen12:01
    Tulipalot

    Huolimattomuus keittiössä voi johtaa todella ikäviin seurauksiin: "Yllättävän isoista rahoista on kyse"

  • Eilen09:37
    Alkoholi

    Rekkakuski huijasi kahdelta konjakkitalolta yli 12 000 pulloa Ranskassa – osan pulloista piti tulla Suomeen