Väitöstutkimuksen mukaan amarantin, kvinoan, kanihuan ja lupiinin siemenistä valmistettu jauho voi mullistaa snack-tuotteiden markkinat tulevaisuudessa. Jauholla saatetaan tulevaisuudessa korvata myös lihatuotteita.
Perjantaina tarkastettavan suomalaisen väitöstyön mukaan suomalaisille hieman tuntemattomampi ruohovartinen kasvi, kanihua, on elintarvikealan näkökulmasta lupaava raaka-aine. Uskotaan, etttä tulevaisuudessa kanihuan avulla epäterveellisiksi parjattujen snack-tuotteiden ravintoarvoa voidaan parantaa.
Kanihua-jauho tekee snack-tuotteista terveellisempiä?
Väitöstutkimus osoittaa, että amarantin, kvinoan, kanihuan ja lupiinin siemenistä valmistettu jauho parantaa maissipohjaisten snack-tuotteiden ravintoarvoa. Näillä jauhoilla tuote tulee myös rapeammaksi. Aliarvostettu kanihua-jauho toimi yllättävän hyvin maissipohjaisten napostelutuotteiden raaka-aineena.
TIESITKÖ? Amarantti, kvinoa ja kanihua ovat Etelä- ja Keski-Amerikassa viljeltyjä, viljan tapaisia kasveja, joiden siemenet ovat gluteenittomia. Siemeniä on saatavilla Suomessa monissa erikoismyymälöissä. Kvinoaa viljellään jo Suomessa, ja kanihuan viljelyä on testattu täällä pienimuotoisesti.
– Suomessa näitä siemenjauhoja voitaisiin käyttää snack-tuotteiden lisäksi esimerkiksi leivonnassa. Kanihuasta voidaan tehdä myös lihaa korvaavia tuotteita, kun siihen lisätään kananmunanvalkuaista ja mausteita, maisteriHelsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.
