Tällöin on paras aika hankkia pakastemansikat: "Laadultaan parhaita"

pakastemansikka
Shutterstock

Mansikoiden pakastus on hyvä keino säilöä pala kesää pitkän talven varalle. Mutta tiedätkö milloin mansikat ovat parhaimmillaan pakastusta varten?

Moni meistä käyttää kesän ensimmäiset mansikat kakkujen koristeluun ja syöntimarjoiksi. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että myöskään mansikoiden pakastamisen kanssa ei kannata viivytellä. Pakastimeen tarkoitetut marjat kannattaa hankkia jo heti satokauden alettua.  

– Kuten tiedetään, alkukauden mansikat ovat laadultaan parhaita, Suonenjoen Mansikkakarnevaalien toiminnanjohtaja Pertti Nyyssönen vinkkaa.

Kun marjat hankkii jo alkukaudesta, saa sekä koostumukseltaan että kooltaan parhaat marjat. 

Varmista, ettet jää ilman

Alkukauden mansikat ovat koostumukseltaan kiinteitä, jolloin ne kestävät hyvin käsittelyä. Pakkaseen varastoituu talvea varten kauniin näköisiä ja maukkaita marjoja.

Loppukesästä mansikoiden rakenne muuttuu pehmeämmäksi, jolloin myös niiden käsittely ja pakastus vaikeutuu. Pakasterasiasta voi tällöin löytyä vetisiä, hieman jo hilloontuneita marjoja. 

Heti alkukaudesta marjansa hankkiva varmistaa myös, ettei jää ilman tätä kesäistä herkkua. Sateiset säät ja vastaavasti suuret helleaallot voivat jättää mansikkakauden hyvinkin lyhyeksi.

Ota nämä huomioon mansikoiden pakastuksessa:

Pakasta mansikat mahdollisimman pian ostamisen tai poimimisen jälkeen. Jos et pysty pakastamaan tuotteita välittömästi, laita mansikat jääkaappiin ilmavaan kulhoon odottamaan.

Jos haluat nauttia laadukasta marjaa myös kesän jälkeen, pakasta vain tuoreita ja vahingoittumattomia mansikoita.

Muista puhdistaa ja perata marjat huolellisesti. Pienemmät mansikat voi pakastaa kokonaisina, suuremmat yksilöt kannattaa viipaloida.

Lisää mansikoihin ruokalusikallinen sokeria puolta litraa kohden. Sokeri estää C-vitamiinihävikkiä sulatusvaiheessa.

Pakasta mansikat kerta-annoksina puhtaissa pusseissa tai pakasterasioissa. Jäähdytä rasiat tai pussit ennen pakastusta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja