Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tällaista lihaa jauhelihaan oikeasti käytetään: "Ei sisällä jänteitä, verihyytymiä, luita eikä rustoja"

Jauheliha maistuu suomalaisille muun muassa jauhelihapihvien muodossa.
Jauheliha maistuu suomalaisille muun muassa jauhelihapihvien muodossa.Shutterstock
Julkaistu 14.09.2015 17:28
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Ota selvää, mitä ruhonosia tutuimmat jauhelihatuotteet todella sisältävät!

Jauhelihasta kiertää uskomuksia, joiden mukaan sen joukkoon lisätään esimerkiksi rustoja ja rasvaa, joille ei muuten olisi käyttöä. HK:lta kerrottiin Makuja.fi-sivustolle, mitä ruhonosia esimerkiksi paistijauhelihaan tai kananpojan jauhelihaan todella lisätään.

TIESITKÖ? Jauhelihan virallinen määritelmä on luuttomaksi leikattua lihaa, joka on hakattu hienoksi, ja se saa sisältää suolaa. Suuri osa markkinoilla olevista jauhelihoista ei tästä määritelmästä huolimatta sisällä suolaa.

– Olen kuullut vanhan kansan legendoja, joiden mukaan jauhelihan joukossa olisi jänteitä ja muita, mutta raaka-aine ei sisällä jänteitä, verihyytymiä, luita eikä rustoja – eikä myöskään rasvakasaumia, HKScan Finlandin kategoriapäällikkö Jonne Hyvönen vakuuttaa.

– Lainsäädäntökin kieltää lisäämästä sinne yhtään mitään ylimääräistä, ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen toteaa.

Tällaisia raaka-aineita HK:n tutuimpiin jauhelihatuotteisiin käytetään:

Naudan paistijauheliha

Naudan paistijauhelihassa on rasvaa maksimissaan 8 prosenttia. Tämän jauhelihan raaka-aineena käytetään pääsääntöisesti naudan kulma- ja ulkopaistia, mutta lisäksi siihen voidaan käyttää naudan paahto- ja sisäpaistia.

Naudan jauheliha 10 %

Aiempaa paistijauhelihaa vastaava, 10 prosenttia rasvaa sisältävä jauheliha valmistetaan naudan ruhon etupään vähärasvaisista osista. 10 prosenttia rasvaa sisältävään jauhelihaan käytetään siten muun muassa naudan lapaa, etuselkää, rintaa ja kuvetta.

Naudan jauheliha 17 %

Naudan 17 prosenttia rasvaa sisältävän jauhelihan valmistamiseen käytetään puolet naudan 10-prosenttista jauhelihaa ja niiden lisäksi paistien paloja. Isona osana 17-prosenttisessa jauhelihassa on naudan kylki. Lisäksi tähän tuotteeseen käytetään naudan ribsejä, potkaa sekä osso buccoa.

Sika-nauta ja nauta-sika jauheliha

Naudasta näihin jauhelihoihin käytetään paistien paloja sekä naudan kylkeä. Joukossa on usein myös naudan ribsejä, potkia ja osso buccoa. Porsaasta näihin jauhelihoihin käytetään lapaa ja etuselkää, ruhon etupään rasvaisia osia. Näitä samoja raaka-aineita käytetään lihasuikaleisiin.

Kananpojan jauheliha

Suosiotaan koko ajan kasvattava kananpojan jauheliha jauhetaan luuttomasta koipireidestä. Samaa raaka-ainetta myydään siis koipireisinä, paistisuikaleina ja paistileikkeinä.

– Se on siis tuttu tuote, mutta siitä on vaan luut poistettu, ja se on jauhettu, Hyvönen kertoo.

Lisää aiheesta:

Mistä jauheliha oikeasti tehdään? Paistijauhelihaan tuli merkittävä muutos tämän kohun myötäMistä jauheliha oikeasti tehdään? Paistijauhelihaan tuli oleellinen muutos tämän kohun myötäValttikorttina helppous! Näin hurjan määrän jauhelihaa suomalaiset syövät vuodessaMiksi suomalaiset eivät syö tätä lihaa enemmän? Proteiinipitoisempaa kuin broileri – "Ravintoarvoiltaan todella huikea"Yksi tuote ylitse muiden: Suomen suosituin jauheliha – käytätkö sinäkin?Piilotetaanko makkaraan "kaikki jäte"? Totuus makkaroiden raaka-aineista
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä