Tällaista lihaa jauhelihaan oikeasti käytetään: "Ei sisällä jänteitä, verihyytymiä, luita eikä rustoja"

shutterstock_282600608
Jauheliha maistuu suomalaisille muun muassa jauhelihapihvien muodossa. Shutterstock

Ota selvää, mitä ruhonosia tutuimmat jauhelihatuotteet todella sisältävät!

Jauhelihasta kiertää uskomuksia, joiden mukaan sen joukkoon lisätään esimerkiksi rustoja ja rasvaa, joille ei muuten olisi käyttöä. HK:lta kerrottiin Makuja.fi-sivustolle, mitä ruhonosia esimerkiksi paistijauhelihaan tai kananpojan jauhelihaan todella lisätään.

TIESITKÖ? Jauhelihan virallinen määritelmä on luuttomaksi leikattua lihaa, joka on hakattu hienoksi, ja se saa sisältää suolaa. Suuri osa markkinoilla olevista jauhelihoista ei tästä määritelmästä huolimatta sisällä suolaa.

– Olen kuullut vanhan kansan legendoja, joiden mukaan jauhelihan joukossa olisi jänteitä ja muita, mutta raaka-aine ei sisällä jänteitä, verihyytymiä, luita eikä rustoja – eikä myöskään rasvakasaumia, HKScan Finlandin kategoriapäällikkö Jonne Hyvönen vakuuttaa.

– Lainsäädäntökin kieltää lisäämästä sinne yhtään mitään ylimääräistä, ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen toteaa.

Tällaisia raaka-aineita HK:n tutuimpiin jauhelihatuotteisiin käytetään:

Naudan paistijauheliha

Naudan paistijauhelihassa on rasvaa maksimissaan 8 prosenttia. Tämän jauhelihan raaka-aineena käytetään pääsääntöisesti naudan kulma- ja ulkopaistia, mutta lisäksi siihen voidaan käyttää naudan paahto- ja sisäpaistia.

Naudan jauheliha 10 %

Aiempaa paistijauhelihaa vastaava, 10 prosenttia rasvaa sisältävä jauheliha valmistetaan naudan ruhon etupään vähärasvaisista osista. 10 prosenttia rasvaa sisältävään jauhelihaan käytetään siten muun muassa naudan lapaa, etuselkää, rintaa ja kuvetta.

Naudan jauheliha 17 %

Naudan 17 prosenttia rasvaa sisältävän jauhelihan valmistamiseen käytetään puolet naudan 10-prosenttista jauhelihaa ja niiden lisäksi paistien paloja. Isona osana 17-prosenttisessa jauhelihassa on naudan kylki. Lisäksi tähän tuotteeseen käytetään naudan ribsejä, potkaa sekä osso buccoa.

Sika-nauta ja nauta-sika jauheliha

Naudasta näihin jauhelihoihin käytetään paistien paloja sekä naudan kylkeä. Joukossa on usein myös naudan ribsejä, potkia ja osso buccoa. Porsaasta näihin jauhelihoihin käytetään lapaa ja etuselkää, ruhon etupään rasvaisia osia. Näitä samoja raaka-aineita käytetään lihasuikaleisiin.

Kananpojan jauheliha

Suosiotaan koko ajan kasvattava kananpojan jauheliha jauhetaan luuttomasta koipireidestä. Samaa raaka-ainetta myydään siis koipireisinä, paistisuikaleina ja paistileikkeinä.

– Se on siis tuttu tuote, mutta siitä on vaan luut poistettu, ja se on jauhettu, Hyvönen kertoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja