Tällaisia herkkuja suomalaiset haluavat joulupöytään – pyhien hittijuoma on kaukana luksuksesta!

0:59 Tältä näyttää Viking Linen joulubuffet
Tältä näyttää Viking Linen tämän vuoden joulubuffet.

Kauppaketju Lidl selvitti suomalaisten jouluruoka- ja juomasuosikkeja. Tutkimus osoitti, että yhä useampi suomalainen kaipaa joulupöytäänsä vaihtelua.

Kauppaketju Lidl toteutti lokakuussa 2018 tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten jouluruokatottumuksia. Tutkimukseen vastasi 1003 joulua viettävää 18–79-vuotiasta suomalaista.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että yli puolet, 59 prosenttia, vastaajista kaipaa joulupöytäänsä vaihtelua tai jotain täysin uutta, ja jopa 11 prosenttia vastaajista kertoo kyllästyneensä perinteisiin jouluruokiin.

– Lähes kaikkien perinteisten jouluruokien kohdalla on havaittavissa pientä laskua. Ykkösenä on silti edelleen kinkku ja seuraavana graavikala ja pitkä rivi muita kalaruokia, tiedottaja Anna Rissanen kertoo tuloksista.

Vakka uutuuksia halutaan, myös perinteisille jouluruoille löytyy oma vankka kannattajakuntansa; 40 prosenttia vastaajista luottaa perinteisiin jouluruokiin.

Kinkku ja joulutortut selkeitä joulusuosikkeja

Kun puhutaan suomalaisten suosituimmista jouluruoista, selkeänä ykkösenä komeilee kinkku (82%), vaikka noin kymmenen prosenttia suomalaisista kertoo vähentävänsä porsaanlihaa joulupöydässä.

– Sukupolvien välillä on eroa. 18-59-vuotiasita vain noin 65 prosenttia kokee kinkun tärkeäksi osaksi joulupöytää. Siellä missä kinkkua erityisesti halutaan, on Itä-ja Pohjois-Suomi, Rissanen kertoo.'

Joulun makeiden herkkujen joukosta suomalaisilla on kolme selkeää suosikkia; joulutortut (76 %), joulupiparit (70 %) ja joulukonvehdit (70 %). Kolmikon rinnalle lähes yhtä suosituiksi herkuiksi ylsivät riisipuuro ja juustot.

Arkinen juoma kuuluu myös joulupöytään

Myös juomien osalta suomalaisilla on selkeitä suosikkeja. Jouluinen glögi on suosittu juoma niin perinteisten jouluruokien kuin vaihtelua kaipaavienkin kategoriassa.

Joulaterialla nautittavien juomien joukosta esiin nousi mnelko yllättäväkin juoma; maito. Noin 57 prosenttia vastaajista kertoi nauttivansa joulupöydässä tätä arkiaterioilta tuttua juomaa.  

– Jouluna suomalaiset juovat melko arkisia juomia. Maito, hanavesi, kivennäisvesi ja perinteinen kotikalja olivat tutkimuksessa vahvoilla, Rissanen kertoo.

Joulupöydän suosituimmat liha- ja kalaruoat

1. Kinkku (82%)
2. Graavikala (64%)
3. Silli (51%)
4. Kylmäsavustettu lohi (46%)
5. Lämminsavustettu lohi (32%)

Joulupöydän suosituimmat lisukkeet ja laatikkoruoat

1. Porkkanalaatikko (77%)
2. Lanttulaatikko (77%)
3. Rosolli (67%)
4. Perunalaatikko (66%)
5. Perunat tai perunamuusi (64%)

Leivonnaiset ja muut jouluherkut

1. Joulutortut (76%)
2. Joulupiparit (70%)
3. Joulukonvehdit (70%)
4. Riisipuuro (65%)
5. Juustot (55%)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja