Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tällaiset asiakkaat työllistävät suomalaisravintoloita – "täytyy suhtautua äärimmäisellä vakavuudella"

Julkaistu 25.08.2015 19:58
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Tänä päivänä erikoisruokavaliot ovat hurjan yleisiä, ja ravintoloiden on venyttävä asiakkaiden toiveisiin – oli sitten kyse allergiasta tai dieetistä.

Makuja.fi haastatteli kahta huippukokkia, Henri Alénia ja Hans Välimäkeä, joista kumpikin kertoi erikoisruokavalioiden työllistävän ravintoloiden henkilökuntaa tänä päivänä hyvin paljon. Alénin arvion mukaan peräti joka kymmenes ravintolan asiakas saattaa esittää erikoistoivomuksia ruokalistan suhteen.

– Asiakkaista karkeasti arvioituna kymmenellä prosentilla on jotain erikoistoivomuksia, dieettejä tai allergioita. Se on tosi paljon, Henri Alén kertoo.

Allergioihin on suhtauduttava vakavasti

Pahimmillaan allergiat voivat olla hengenvaarallisia, ja tästä johtuen ravintoloissa on suhtauduttava erikoistoiveisiin hyvin vakavasti. Käytännössä tämä vaatii kokeilta todella tarkkaa työtä keittiön puolella.

– Meidän täytyy suhtautua niihin äärimmäisen vakavasti, jos niissä on kyse allergioista. Näiden ilmoitusten mukaan me esivalmistelemme kaikki ruoat, Alén toteaa.

– Aika moni allergia kuten pähkinä- tai äyriäisallergia saattaa olla hengenvaarallinen. Ne täytyy ottaa tosissaan, Hans Välimäki komppaa.

Erikoisruokavalioiden vaikutus ulottuu ruokalistoihin

Tiettyjen raaka-aineiden käytössä ollaan nykypäivänä ravintoloissa erityisen tarkkana, sillä useat asiakkaat toivovat annoksensa niitä. Tämä saattaa heijastua myös suoraan ruokalistoihin tietyissä tapauksissa.

– Esimerkiksi kala, äyriäiset, selleri, pähkinä omena, ja gluteeni ylipäätään ovat sellaisia, joihin täytyy suhtautua äärimmäisellä vakavuudella, Alén toteaa.

– Teen jopa menun suunnittelua vähän miettien sitä, ettei se ole ihan täynä allergeenisia tuotteita, koska se voi tehdä toiminnasta tosi hankalaa, Alén jatkaa.

Esimerkiksi laktoosittomat tuotteet ovat viime vuosina korvanneet useissa ravintoloissakin laktoosia sisältävät versiot. Tämä on helpointa sekä ravintolan henkilökunnalle että asiakkaille.

– Olemme siirtyneet ihan kokonaan laktoosittomiin tuotteisiin, niin ei tarvitse arpoa. Nykyään suuri osa kaikista maitotuotteista joita toimitetaan ravintoloihin on laktoosittomia valmiiksi. Se on yleistynyt tosi paljon, Välimäki kertoo.

Lisää aiheesta:

Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonnaLounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktanTyöpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmilleKoronapandemia runtelee Finnjävel-huippukokkien bisnestä – nämä vinkit he antavat hamstraajille"Punaisen lihan suosio on laskenut" – tällaiset ruoat ovat lounasruokailijoiden uusia suosikkeja"Yli puolet jättää pizzanreunat syömättä" – hävikki ongelma myös lounasravintoloissa
RavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 18:26
    Ruoka

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • Eilen10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • 17.10.07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa