Jäätelö on monelle tärkeä osa kevättä ja kesää – ja näin on ollut jo vuosikymmeniä. Kokeile rohkeasti jo 1930-luvulla tehtyä "vitamiinijäätelön" reseptiä.
Klassikkoherkku jäätelö on kulkenut pitkän tien suomalaisten ykkösherkuksi. Lue mielenkiintoiset faktat jäätelön historiasta ja kokeile vuosikymmeniä vanhaa jäätelöreseptiä.
Jäätelön värikäs historia
Suomeen jäätelön toivat venäläiset jäätelökauppiaat, jotka myivät 1900-luvun alussa keväisin ja kesäisin jäätelöä kärryistä puistoissa ja kadunkulmissa. Kauppiaat valmistivat jäätelönsä itse. Makuihin kuuluivat ainakin vanilja, suklaa, mansikka ja sitruuna.
TIESITKÖ? Alunperin jäätelö syntyi Italiassa, jossa keksittiin 1500-luvulla sekoittaa jäästä ja mehusta valmistettuihin jälkiruokiin maitotuotteita. Keksintö levisin nopeasti hovikokkien mukana kaikkialle Eurooppaan.
Jäätelön suosio piti jopa sotavuosina, jolloin kermaa ja munia säännösteltiin. Korvikejäätelö valmistettiin kuoritusta maidosta, sakariinista ja liivatteesta. Toisaalta jäätelö oli taloudellinen sesonkiherkku jo ennen säännöstelyä. Munien hinta laski keväällä, koska kanat munivat ahkerasti valon lisääntyessä.
Jäätelöä ei ennen sotia pidetty minä tahansa herkkuna, vaan sen terveysvaikutuksia korostettiin. 1930-luvulta säilyneessä kotijäätelön ohjeessa nimenä onkin ”vitamiinijäätelö”. Ohjeessa jätetään kerma kuumentamatta vitamiininsaannin toivossa. Herkullinen maku yksin riittäisi ohjeen myyntivaltiksi nykyisin. Aikanaan jäätelön uskottiin kuitenkin toivottiin myös ravitsevan.
