Takuuvarma hitti: Onko tämä maailman paras jauhelihakastike?

Jauhelihakastike on monen suomalaiskodin arkiruokaa.

Tämä ruotsalaisbloggarin resepti täydelliseen jauhelihakastikkeeseen vie takuulla kielen mennessään.

In the ktchn -ruokablogia pitävä ruotsalainen Andreas Ivarsson esittelee Allt om Mat -sivustolla takuuvarmasti onnistuvan reseptin jauhelihakastikkeen valmistamiseen. Bloggarin käytönnöllisillä vinkeillä arkiruokaan on helppo tuoda uutta twistiä esimerkiksi juureksilla tai tilkalla hyvää punaviiniä.

– Muuta reseptiä tilanteen tullen sen mukaan, mitä kotoasi löytyy. Joskus tarjolla saattaa olla pala selleriä tai palsternakkaa kylmässä – ne voi laittaa vain pataan mukaan. Jos jäljelle on jäänyt lasillinen punaviiniä, voi senkin nakata pataan kastikkeen joukkoon! Ivarsson vinkkaa.

Ivarsson on saanut inspiraation täydellisen jauhelihakastikkeen reseptiin kirjailija Håkan Fällmansin teoksesta Kött.

Jauhelihakastike

500 grammaa jauhelihaa
Rasvaa paistamiseen (Käytän yleensä pekonia, mutta voikin käy hyvin)
2 sipulia (silputtuna)
3 valkosipulinkynttä (silputtuna)
1 tölkki hyvälaatuista tomaattimurskaa
1 rkl Dijon-sinappia
3–4 porkkanaa (raastettuna)
2 rkl ketsuppia
1 liemikuutio
vettä
suolaa
mustapippuria

1. Ota esille paistinpannu ja kannellinen pata. (Padassa kastike saa muhia kunnolla)

2. Kuumenna rasva pannulla ja laita nokare jauhelihaa pannulle. Kun jauheliha rätisee pannulla, on pannu tarpeeksi kuuma ja voit lisätä loput jauhelihat.

3. Kun jauheliha on ruskistunut, kaada sen joukkoon tomaattimurska, hienonnettu valkosipuli, Dijon-sinappi ja liemikuutio. Siirrä seos pataan.

4. Kuullota sipulit huolellisesti samalla pannulla, jolla aiemmin ruskistit jauhelihan. Lisää tomaattimurskapurkkiin hieman vettä, ravista ja lisää seos sipulien joukkoon. Anna hautua 20–30 sekuntia. (Tällä tekniikalla saat kaikki tomaatit hyödynnettyä ja kaikki maut pannulta tulevat kastikkeeseen)

5. Kaada sipuli-vesi-tomaattimurskaseos pataan jauhelihojen kanssa. Lisää pataan vettä, jotta ainekset peittyvät. Anna hautua 20–30 minuuttia.

6. Lisää pataan porkkanaraaste ja ketsuppi ja anna kastikkeen hautua noin tunnin. Kastikkeeseen ei tarvitse lisätä kermaa, sillä hauduttaminen tekee kastikkeesta paksun. (Tästä aikamääreestä voidaan tarvittaessa tinkiä, jos on kiire)

7. Mausta suolalla ja pippurilla ennen tarjoilua pastan ja juustoraasteen kanssa. Älä säästele juustoraastetta!

Lähde: Allt om Mat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.