Tähderuoka: Minestrone - sesonkien kuningas

MTV Oy, All rights reserved

Tähderuoka ja ruoan hävikin pienentäminen ovat nyt tapetilla. Satuin sunnuntaina kokkaamaan erästä parhaista tähderuoista, minestronekeittoa. Sen sielu on sesongin raaka-aineissa, mutta siihen voi käyttää hyvin monenlaisisia tähteitä. Tämä ei ole piiperrystä. Siitä kertoo jo nimikin, joka tarkoittaa suomeksi isoa keittoa. Palat saa jäädä rustiikkisen kokoisiksi, kunhan niitä voi syödä lusikalla.

Oheiseen reseptiin käytin jämät juuriselleristä, kurttukaalista, persiljasta, pinaatista, salaatista, sipulista, porkkanoista, tomaatista, riisin muotoisesta pastasta ja kesäkurpitsasta. Lisäksi pakkasesta löytyi pussi herneitä. Ohje toimi mainiosti, mutta niin toimii vähän minkälainen oma sovellus tahansa. Eli suosittelen kurkkaamaan jääkaappiin tai miettimään vihannesosastolla, mistä kaikesta itse voisi tykätä. Voit jättää pekonin pois tai lisätä mukaan lisää lihaa - vaikka tähteitä. Sesongin kunnioittaminen on keiton juju. Toukokuun alussa se on toki hivenen rajallista, mutta pistä ruokalaji korvan taakse kesän satoa varten!

Minestrone 3 valkosipulinkynttä, ohuesti viipaloituna

nyrkin kokoinen pala juuriselleriä, pieninä kuutioina

4 pientä porkkanaa, ohuesti viipaloituna

2 pientä kesäkurpitsaa, ohuesti viipaloituna

1 sipuli, hienonnettuna

4 slaissia pekonia, hienonnettuna

1 tomaatti, lohkoina

puska persiljaa, hienonnettuna, myös varret

4 lehteä kurttukaalia, suikaloituna

kourallinen pinaattia, suikaloituna

muutamia salaatinlehtiä, suikaloituna

pussi pakasteherneitä (mielummin toki tuoreita)

2 l kasvislientä

150 g pientä pastaa

oliiviiöljyä

suolaa

pippuria

Pesto puska basilikaa

0,5 dl pinjansiemeniä

1 dl parmesaania

1 dl oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Ota iso kattila ja kuumenna siinä oliiviöljyä. Paista keskilämmöllä pekonia, juureksia, sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Lisää mukaan kesäkurpitsaviipaleet ja paista vielä 3-4 minuuttia. Lisää pataan tomaattipalat, kaalit, pinaatit ja tuoreet herneet. Pakasteherneet kannattaa lisätä vasta haudutuksen puolivälissä. Kaada mukaan kasvisliemi ja pasta. Anna hautua, kunnes pasta on al dente. Tee sillä välin pesto.

Murskaa morttelissa sekaisin basilikanlehdet, pinjansiemenet ja parmesaani. Kaada oliiviöljyä sen verran, että aikaiseksi tahnan. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla mieleiseksi.

Keiton ollessa liki valmista, kippaa mukaan salaatinlehtisuikaleet. Hämmennä ja nosta lautasille. Laita tymäys pestoa päälle ja kruunaa lorauksella hyvää oliiviöljyä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!