Perunapaistikkaat ja mätiä - vaihtoehto blineille

Tulipa törmättyä yksinkertaisen herkulliseen reseptiin Elina Nykänen Anderssonin Kära Sverige - ruotsalainen ruokakirja. Perunapaistikkaat ja mätiä on periaatteessa röstiperunalla korvattu bliniannos, joka toimii kuin nakutettu talvikauden juhlaan ja miksei arkeenkin. Ei tarvi käryttää niin paljoa ja onpa tämä huomattavasti bliniä kevyempikin ruoka.

Kirjoittaja käyttää höysteenä Kalixin mätiä eli Perämeren muikun eli maivan mätiä, joka on maivan elinympäristöstä johtuen kiinteämpää, väriltään punaisempaa ja maultaan miedompaa kuin muiden muikkujen mäti. Itse käytin kirjolohen mätiä ja loistavasti toimi. Eli päälle voit laittaa mitä vain, mitä laittaisit blininkin höysteeksi.

VINKKI! Voille, mädille ja ranskankermalle löytyy nykyisin yleisesti vegaanisia korvikkeita.

PERUNAPAISTIKKAAT JA MÄTIÄ
4 hlölle

6 suurta, kiinteää perunaa
suolaa ja mustapippuria
voita ja öljyä paistamiseen
200 g mätiä
1 punasipuli, hienonnettuna
1 dl ranskankermaa
4 viipaletta sitruunaa

Kuori ja raasta perunat. Puristele pois niistä irtoava neste. Laita raaste kulhoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista keskilämmöllä voissa ja öljyssä neljä yhtä suurta paistikasta, kunnes reunat ovat rapeat ja väri kullanruskea, ehkä viitisen minuuttia.
Asettele mäti, silputtu punasipuli ja ranskankerma paistikkaiden päälle ja tarjoile sitruunaviipaleiden kanssa. Voit myös ripotella pinnalle ruohosipulia tai lehtipersiljaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja