Tunnettu keittiömestari jyrähtää – ravintola-ala ei kestä enää montaa viikkoa: "On turvallisempaa syödä ravintoloissa kuin kotona"

Alain Ducasse
Shutterstock

Maailman menestyneimpien keittiömestareiden joukkoon lukeutuva ranskalainen kokki Alain Ducasse toivoo, että ravintolat voisivat avata jo ovensa. Hän vetoaa viranomaisiin ja sanoo, että ravintoloissa syöminen voi itse asiassa olla turvallisempaa kuin kotona kokkaaminen.

Ravintola-ala on nyt kriisissä globaalisti, kun koronaviruspandemia on pakottanut ravintoloiden ovet kiinni ympäri maailman. Tunnettu ranskalainen keittiömestari Alain Ducasse ilmaisi oman huolensa tilanteesta uutistoimisto AFP:lle. Asiasta uutisoi muun muassa New York Post. Ducassen mukaan ravintoloiden asteittainen avaaminen olisi tehtävä pian. 

– On turvallisempaa syödä ravintoloissa, jotka ottavat huomioon kaikki varotoimenpiteet kuin kotona, jossa sinun täytyy ensin käydä pienessä paikallisessa supermarketissa. Siellä ihmiset törmäävät toisiinsa, koskettelevat hedelmiä, eikä kaikilla ole maskeja, Ducasse perustelee AFP:lle.

"Ravintoloiden sulkemisella on ollut katastrofaaliset vaikutukset ja tätä ei voi kestää enää montaa viikkoa"

AFP:n mukaan Alain Ducassen ravintoloilla on yhteensä 17 Michelin-tähteä. Se tekee Ducassesta maailman eniten Michelin-tähtiä omaavan keittiömestarin. Ducasse tunnetaan Ranskassa myös Ranskan kulinaarisen instituutin perustajana.

Ei siis ihmekään, että Ducasse odottaa malttamattomana sitä päivää, kun ravintoloiden ovet voivat taas avautua ja bisnes alkaa. Taloudellisesti tilanne on nyt sekä Ducasselle että monelle muulle ravintoloitsijalle maailmanlaajuisesti katastrofi. 

Ranskassa ravintolat määrättiin suljettaviksi koronan vuoksi jo maaliskuun puolessa välissä. Ducasse keskusteli aiheesta perjantaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa ja lähetti terveisensä hallitukselle. Ducasse toivoo ravintoloiden asteittaista ja vastuullista avaamista.

– Hallitus on kuullut lausuntoni. Siinä on sulateltavaa, mutta viesti on nyt viety perille. Ravintoloiden sulkemisella on ollut katastrofaaliset vaikutukset ja tätä ei voi kestää enää montaa viikkoa, Ducasse sanoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskassa on kuollut sunnuntaihin 26.4. mennessä koronavirukseen 22 856 henkilöä. Ranska on Italian, Espanjan ja Britannian ohella Euroopan viruksesta eniten kärsinyt valtioita.

Suomalaiset ravintoloitsijat: "Aika on loppu"

Myös Suomessa ravintoloitsijat ja ravintola-alan vaikuttajat ovat vedonneet hallitukseen ja pyytäneet muun muassa suoraa, rahallista tukea.

– Ravintolatoimialan arvoketjun merkitys oheispalvelujen tarjoajille, tavarantoimittajille ja matkailuelinkeinoille on moninkertainen. Taloudelliset vaikeudet kertautuvat lisäksi tapahtumien ja yleisötilaisuuksien peruuntumisten myötä. Koko ala on valtavassa syöksykierteessä ilman omaa syytään, ravintola-alan avoimessa kirjeessä hallitukselle julistettiin Viisi Tähteä -sivustolla.

Huhtikuun 21. päivä julkaistun avoimen kirjeen on allekirjoittanut kymmenet suomalaiset ravintola-alan edustajat.

– Me vetoamme Suomen hallitukseen, jotta se viimeinkin ryhtyy valiokuntien ja eduskunnan sille edellyttämiin toimiin, sillä aika on loppu.

***

Hotellit ja ravintolat pysyvät tyhjillään – onko edessä konkurssisuma? 8:32

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat