Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tunnettu keittiömestari jyrähtää – ravintola-ala ei kestä enää montaa viikkoa: "On turvallisempaa syödä ravintoloissa kuin kotona"

Shutterstock
Julkaistu 27.04.2020 08:26(Päivitetty 27.04.2020 08:30)

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maailman menestyneimpien keittiömestareiden joukkoon lukeutuva ranskalainen kokki Alain Ducasse toivoo, että ravintolat voisivat avata jo ovensa. Hän vetoaa viranomaisiin ja sanoo, että ravintoloissa syöminen voi itse asiassa olla turvallisempaa kuin kotona kokkaaminen.

Ravintola-ala on nyt kriisissä globaalisti, kun koronaviruspandemia on pakottanut ravintoloiden ovet kiinni ympäri maailman. Tunnettu ranskalainen keittiömestari Alain Ducasse ilmaisi oman huolensa tilanteesta uutistoimisto AFP:lle. Asiasta uutisoi muun muassa New York Post. Ducassen mukaan ravintoloiden asteittainen avaaminen olisi tehtävä pian. 

– On turvallisempaa syödä ravintoloissa, jotka ottavat huomioon kaikki varotoimenpiteet kuin kotona, jossa sinun täytyy ensin käydä pienessä paikallisessa supermarketissa. Siellä ihmiset törmäävät toisiinsa, koskettelevat hedelmiä, eikä kaikilla ole maskeja, Ducasse perustelee AFP:lle.

"Ravintoloiden sulkemisella on ollut katastrofaaliset vaikutukset ja tätä ei voi kestää enää montaa viikkoa"

AFP:n mukaan Alain Ducassen ravintoloilla on yhteensä 17 Michelin-tähteä. Se tekee Ducassesta maailman eniten Michelin-tähtiä omaavan keittiömestarin. Ducasse tunnetaan Ranskassa myös Ranskan kulinaarisen instituutin perustajana.

Ei siis ihmekään, että Ducasse odottaa malttamattomana sitä päivää, kun ravintoloiden ovet voivat taas avautua ja bisnes alkaa. Taloudellisesti tilanne on nyt sekä Ducasselle että monelle muulle ravintoloitsijalle maailmanlaajuisesti katastrofi. 

Ranskassa ravintolat määrättiin suljettaviksi koronan vuoksi jo maaliskuun puolessa välissä. Ducasse keskusteli aiheesta perjantaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa ja lähetti terveisensä hallitukselle. Ducasse toivoo ravintoloiden asteittaista ja vastuullista avaamista.

– Hallitus on kuullut lausuntoni. Siinä on sulateltavaa, mutta viesti on nyt viety perille. Ravintoloiden sulkemisella on ollut katastrofaaliset vaikutukset ja tätä ei voi kestää enää montaa viikkoa, Ducasse sanoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskassa on kuollut sunnuntaihin 26.4. mennessä koronavirukseen 22 856 henkilöä. Ranska on Italian, Espanjan ja Britannian ohella Euroopan viruksesta eniten kärsinyt valtioita.

Suomalaiset ravintoloitsijat: "Aika on loppu"

Myös Suomessa ravintoloitsijat ja ravintola-alan vaikuttajat ovat vedonneet hallitukseen ja pyytäneet muun muassa suoraa, rahallista tukea.

– Ravintolatoimialan arvoketjun merkitys oheispalvelujen tarjoajille, tavarantoimittajille ja matkailuelinkeinoille on moninkertainen. Taloudelliset vaikeudet kertautuvat lisäksi tapahtumien ja yleisötilaisuuksien peruuntumisten myötä. Koko ala on valtavassa syöksykierteessä ilman omaa syytään, ravintola-alan avoimessa kirjeessä hallitukselle julistettiin Viisi Tähteä -sivustolla.

Huhtikuun 21. päivä julkaistun avoimen kirjeen on allekirjoittanut kymmenet suomalaiset ravintola-alan edustajat.

– Me vetoamme Suomen hallitukseen, jotta se viimeinkin ryhtyy valiokuntien ja eduskunnan sille edellyttämiin toimiin, sillä aika on loppu.

Lähteet: AFP, New York Post, Viisi Tähteä

Lue myös: Oletko sinäkin jo syönyt? Korona-ajan suosituimmat arkiruoat: Kaksi helppoa hittipastaa ja yllättävä makaronilaatikko

***

8:32Hotellit ja ravintolat pysyvät tyhjillään – onko edessä konkurssisuma?

Lisää aiheesta:

Älä tee näin! Brittiravintolat pelkäävät kammottavaa ilmiötä kesälle: "Pahentaisi tilannetta valtavasti"Ravintolat sulkeutuvat, mutta Akseli Herlevi meinaa silti tehdä 30 000 burgerin myyntiennätyksen: "Aiomme pistää koronaperkeleelle hanttiin"Keittiöpäällikkö Tomin vuodatus "ravintolan pahimmista asiakkaista" voi koskettaa sinuakin – karu ilmiö tuttu myös Suomesta: "Käytöksenne on häpeällistä"Rajoituksia, mutta ei tuottoa – ravintoloitsijat kertovat karun totuuden, miksi avaaminen ei nyt kannata: "Miten sitä voisi selvitä 15 asiakkaalla ja 1,5 metrin turvaväleillä?"Moni yritys konkurssin partaalla, ravintolat odottavat jo rajoitusten höllentämistä – "Näkisin, että ensimmäisessä vaiheessa terassit voitaisiin avata"Tuhansia työllistävän konsernin pomo jyrähtää: Ravintoloiden pitäisi saada valtiolta suoraa rahallista tukea – "Nyt on todella kiire, ensimmäiset konkurssit on jo nähty"
RuokaRavintolatKoronavirusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:22
    Ruokakauppa

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • 14:04
    Huomenta Suomi

    Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkun

  • 08:22
    Ruokakauppa

    Paistopisteiltä löytyy "ylivoimainen välipala" – leipomojohtaja nimeää käänteentekevän hetken suosiossa

  • Eilen17:22
    Leivonta

    Maaritilla välähti: Teki mahtavan "karjalanpiirakan"

  • Eilen15:58
    Riisi

    Huuhteletko riisisi? Näiden esimerkkien jälkeen teet sen varmasti