Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

T&T: Nyhtökauralle tulossa haastaja, joka on "sikahyvää" – miksei tätä ole tajuttu aiemmin?

Kuvituskuva: Kalamurekepihvejä pannulla.
Kuvituskuva: Kalamurekepihvejä pannulla.Shutterstock
Julkaistu 08.02.2017 08:05

MTV LIFESTYLE

Särki ja lahna valloittavat keväällä ruokakaupat, kertoo Tekniikka ja Talous.

Kauppoihin on keväällä ilmestymässä tuote, josta odotetaan nyhtökauran lailla ympäristötietoisten kuluttajien herkutteluhittiä, kertoo Tekniikka & Talous. John Nurmisen säätiö tuo hankkeensa kautta suomalaiskuluttajien saataville villikalasta valmistetut kalamurekepihvit, joista povataan jopa nyhtökauran haastajaa. Vegaaneille tämä tuote ei kuitenkaan sovi.

John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeen tavoitteena on kierrättää ravinteita meriekosysteemistä maalle ja samalla tukea Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviä päästövähennystoimia. Lisäksi tavoitteena on parantaa Saaristomeren särkikalojen hyötykäyttöä ihmisravintona ja seurata kalastuksen vaikutusta Saaristomeren hyvinvointiin. Hankkeessa kalastetaan kohdennetusti vajaasti hyödynnettyä särkikalaa Saaristomeren alueella. 

Uusien kalamurekepihvien raaka-aineina ovat särki ja lahna. Särkeä on tähän asti ollut saatavilla kaupoissa lähinnä säilykkeenä. John Nurmisen säätiön tavoitteena on suojella Itämerta parantamalla särkikalojen hyötykäyttöä ja seurata kalastuksen vaikutusta Saaristomeren hyvinvointiin.

"Särki on sikahyvää" 

Särki-lahnamurekepihvejä on jo tarjoiltu laitosruokailijoille muutaman vuoden ajan Turussa ja Helsingissä. John Nurmisen säätiön projektipäällikkö Miina Mäki kertoo tuotteen olevan iso hitti.

–  Särki on sikahyvää. Koululaiset ovat aika lahjomattomia.

Tekniikka & Talous -lehden mukaan kalojen alkujalostuksen tekee turkulainen Kala-apu Oy. Kalamassan ovat edelleen jalostaneet murekepihveiksi Kalaliike S. Wallin sekä Lagerblad Foods.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.

Särjen, lahnan ja silakoiden syöminen kannattaa, sillä näiden kalojen mukana merestä poistuu merkittävä määrä ravinteita. Jokainen suomalainen voisi kompensoida aiheuttamansa päästöt syömällä vuosittain 12 kiloa Itämeren villikalaa.

Lähde: Tekniikka & Talous

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Jopa 75 000 helsinkiläistä syö torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole edes maistanut aiemminJopa 75 000 helsinkiläistä söi torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole koskaan kokeillut kotonaTätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"MTV testasi uuden suomalaisen hittisäilykkeen, joka viedään nyt käsistä: Maistuuko paremmalta kuin tonnikala? S-ryhmä teki sen taas – nyt halpuutetaan uusi tuoteryhmä: "Suomu nousuun!"Merkittävä edistysaskel: "Nyhtökauran sikahyvä haastaja" saapuu nyt kauppoihin
KalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen