Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syy, miksi ravintolat eivät ole Suomessa sunnuntaisin auki – yksinkertainen muutos voisi mullistaa koko homman: "Mahdollistaisi sen"

7:56Miksi ravintolat eivät ole Suomessa sunnuntaisin auki? Yksinkertainen muutos voisi mullistaa koko homman
Julkaistu 31.07.2019 08:37

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravintola-alan asiantuntijat toivat Huomenta Suomen lähetyksessä esiin seikkoja, jotka mahdollistaisivat ravintoloiden sunnuntaiaukiolon entistä paremmin. 

Huomenta Suomessa vierailleet ravintola Grönin ravintolatoimenjohtaja Lauri Kähkönen, NoHo-ravintoloiden liiketoimintajohtaja Benjamin Gripenberg ja PAMin pääluottamusmies, kokki Satu Kuosmanen kertoivat oman kantansa ravintoloiden sunnuntaiaukioloon. Asia on noussut jälleen puheenaiheeksi, kun Suomessa vierailleet kesäturistit ovat ihmetelleet, miksi kaikki ravintolat tuntuvat olevan sunnuntaisin kiinni. 

Esimerkiksi palkittu helsinkiläinen fine dining -ravintola Grön pitää ovensa tietoisesti säpissä sunnuntaisin. 

– Grön on avoinna tiistaista lauantaihin. Sunnuntaisin pidämme kiinni inhimillisistä syistä: että tiimi saisi levätä ja nähdä perhettään. Se duuni on tosi raskasta ja kuluttavaa, perustelee ravintolatoimenjohtaja Lauri Kähkönen. 

"Ei ole vaihtoehto, että otetaan pois se tuplapalkka"

NoHo-ravintoloiden Benjamin Gripenberg kertoo puolestaan ketjulla olevan liki 200 ravintolaa, joista osa on sunnuntaisin avoinna ja osa kiinni. Syy on yksinkertainen:

– Suurin syy on se, että se ei ole kannattavaa. Yleisesti ottaen palkkakulut ovat noin 35 prosenttia ravintolabisneksessä, ja kun sunnuntaisin on tuplapalkka, se vaikuttaa siihen kannattavuuteen.

Gripenberg ei kuitenkaan missään nimessä alentaisi työntekijöiden palkkaa. 

– Ei ole vaihtoehto, että otetaan pois se tuplapalkka, se on todella tärkeä monille ihmisille. Ravintola-alalla keskimäärin palkka on 2300 kuukaudessa ja se ei ole hirveästi. Jos poistettaisiin tuplapalkka, vielä vähemmän jäisi taskuun. Jos se poistettaisiin, se pitäisi kompensoida jotenkin työntekijälle, esimerkiksi nostamalla peruspalkkaa. 

Ratkaisuehdotus: Alkoholin arvonlisäveroa alemmas?

PAMin pääluottamusmies, kokki Satu Kuosmanen olisi valmis työskentelemään sunnuntaisinkin. Hänkään ei kuitenkaan lähtisi leikkaamaan työntekijöiden palkasta

–  Eihän kyse ole siitä, että yksi päivä maksaa enemmän, kunhan ei kokonaispalkkaa pudotettaisi. Ihmisen pitää tulla toimeen sillä palkalla.

Gripenberg ehdottaa palkkojen leikkaamisen sijaan toista ratkaisua, joka hyödyttäisi sekä ravintoloita että asiakkaita.

– Yksi vaihtoehto olisi se, että alkoholin arvonlisävero alennettaisiin samalle tasolle kuin ruoan arvonlisävero, Se mahdollistaisi, että ihmiset kävisivät ulkona syömässä enemmän. Viinit maksaisivat vähemmän ravintoloissa. Sitä kautta saataisiin enemmän liikevaihtoa ja voitaisiin työllistää enemmän ihmisiä, Gripenberg summaa.

Mitä muuta hyötyä tai haittaa ravintoloiden sunnuntaiaukiolosta olisi? Riittääkö asiakkaita? Katso videolta ravintola-alan asiantuntijoiden haastattelu. 

Lisää aiheesta:

Petteri nosti kahvilansa hintoja sunnuntaiksi, jottei hänen tarvitsisi tehdä kaikkia viikonlopputöitä itse – näin asiakkaat suhtautuivatMiten ravintoloille nyt käy? Ravintolayhtiön johtaja näkee yhden ison riskin edessään, jos helpotusta ei tule: "Kun rajat aukeavat..."Rajoituksia, mutta ei tuottoa – ravintoloitsijat kertovat karun totuuden, miksi avaaminen ei nyt kannata: "Miten sitä voisi selvitä 15 asiakkaalla ja 1,5 metrin turvaväleillä?"Ravintolat kiinni, silti jopa 60 000 euron juoksevat kulut kuukaudessa – Henri Alén heittää ilmoille yhden ratkaisun: "Auttaisi ihan älyttömästi"Hans Välimäen ehdotuksille tyrmäys: ”Ainuttakaan sunnuntaituntia en tee, jos lisä poistuu”Sunnuntait ja alkoholi valtava ongelma suomalaisravintoloille – ratkaiseeko tämä jättitempaus ongelman?
RuokaRavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan