Syy, miksi ravintolat eivät ole Suomessa sunnuntaisin auki – yksinkertainen muutos voisi mullistaa koko homman: "Mahdollistaisi sen"

7:56 Miksi ravintolat eivät ole Suomessa sunnuntaisin auki? Yksinkertainen muutos voisi mullistaa koko homman

Ravintola-alan asiantuntijat toivat Huomenta Suomen lähetyksessä esiin seikkoja, jotka mahdollistaisivat ravintoloiden sunnuntaiaukiolon entistä paremmin. 

Huomenta Suomessa vierailleet ravintola Grönin ravintolatoimenjohtaja Lauri Kähkönen, NoHo-ravintoloiden liiketoimintajohtaja Benjamin Gripenberg ja PAMin pääluottamusmies, kokki Satu Kuosmanen kertoivat oman kantansa ravintoloiden sunnuntaiaukioloon. Asia on noussut jälleen puheenaiheeksi, kun Suomessa vierailleet kesäturistit ovat ihmetelleet, miksi kaikki ravintolat tuntuvat olevan sunnuntaisin kiinni. 

Esimerkiksi palkittu helsinkiläinen fine dining -ravintola Grön pitää ovensa tietoisesti säpissä sunnuntaisin. 

– Grön on avoinna tiistaista lauantaihin. Sunnuntaisin pidämme kiinni inhimillisistä syistä: että tiimi saisi levätä ja nähdä perhettään. Se duuni on tosi raskasta ja kuluttavaa, perustelee ravintolatoimenjohtaja Lauri Kähkönen. 

"Ei ole vaihtoehto, että otetaan pois se tuplapalkka"

NoHo-ravintoloiden Benjamin Gripenberg kertoo puolestaan ketjulla olevan liki 200 ravintolaa, joista osa on sunnuntaisin avoinna ja osa kiinni. Syy on yksinkertainen:

– Suurin syy on se, että se ei ole kannattavaa. Yleisesti ottaen palkkakulut ovat noin 35 prosenttia ravintolabisneksessä, ja kun sunnuntaisin on tuplapalkka, se vaikuttaa siihen kannattavuuteen.

Gripenberg ei kuitenkaan missään nimessä alentaisi työntekijöiden palkkaa. 

– Ei ole vaihtoehto, että otetaan pois se tuplapalkka, se on todella tärkeä monille ihmisille. Ravintola-alalla keskimäärin palkka on 2300 kuukaudessa ja se ei ole hirveästi. Jos poistettaisiin tuplapalkka, vielä vähemmän jäisi taskuun. Jos se poistettaisiin, se pitäisi kompensoida jotenkin työntekijälle, esimerkiksi nostamalla peruspalkkaa. 

Ratkaisuehdotus: Alkoholin arvonlisäveroa alemmas?

PAMin pääluottamusmies, kokki Satu Kuosmanen olisi valmis työskentelemään sunnuntaisinkin. Hänkään ei kuitenkaan lähtisi leikkaamaan työntekijöiden palkasta

–  Eihän kyse ole siitä, että yksi päivä maksaa enemmän, kunhan ei kokonaispalkkaa pudotettaisi. Ihmisen pitää tulla toimeen sillä palkalla.

Gripenberg ehdottaa palkkojen leikkaamisen sijaan toista ratkaisua, joka hyödyttäisi sekä ravintoloita että asiakkaita.

– Yksi vaihtoehto olisi se, että alkoholin arvonlisävero alennettaisiin samalle tasolle kuin ruoan arvonlisävero, Se mahdollistaisi, että ihmiset kävisivät ulkona syömässä enemmän. Viinit maksaisivat vähemmän ravintoloissa. Sitä kautta saataisiin enemmän liikevaihtoa ja voitaisiin työllistää enemmän ihmisiä, Gripenberg summaa.

Mitä muuta hyötyä tai haittaa ravintoloiden sunnuntaiaukiolosta olisi? Riittääkö asiakkaita? Katso videolta ravintola-alan asiantuntijoiden haastattelu


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja