Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syötkö sinäkin? "Pikaruokien" ehdoton ykkönen: Suomalaiset ahmivat jopa satoja miljoonia vuosittain

MTV
Julkaistu 17.04.2020 12:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leipätiedotus ry:n mukaan suomalainen ateriakulttuuri on vuosien varrella muuttunut yhä välipalapainotteisemmaksi. Erityisesti yksi välipalaruoka on pitänyt pintansa suomalaisten suosikkina.

Vaikka välipalamarkkinoille on tullut paljon uusia tuotteita, ovat karjalanpiirakka ja riisipiirakka säilyttäneet hyvin asemansa ja määrällisesti niiden menekki pysynyt vakaana. Leipätiedotus ry:n mukaan suomalainen syö vuosittain lähes 100 leipomoissa leivottua piirakkaa. Tämä tarkoittaa noin 500 miljoonaa piirakkaa vuodessa. Laskelmissa ei kuitenkaan ole mukana valmisruokahyllyn einespiirakat. 

Viime vuosina piirakoiden tuotannon kasvu on leipomoiden mukaan ollut maltillista, ja paistopisteiden ja esipaistettujen kotipaistotuotteiden myötä riisipiirakoiden kulutuksen kasvu ollut hienoista. Tuoteryhmään ovat vuosien varrella tulleet takaisin myös perinteiset peruna- ja porkkanapiirakat.

"Piirakasta saa kuitua ja muita täysjyväviljan terveellisiä ainesosia"

Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensosen mukaan välipalan ei tarvitse tarkoittaa epäterveellistä napostelua. Karjalanpiirakkaa voisikin kutsua hyväksi välipalaksi. 

– Ruisjauhoista leivotusta piirakasta saa kuitua ja muita täysjyväviljan terveellisiä ainesosia. Piirakan sisältö voi olla mitä vain, riisiä, porkkanaa, perunaa tai vaikka lanttua. Päälle kannattaa valita kasviksia sekä kananmuna, raejuustoa tai muuta proteiinipitoista. Näin välipala muuntautuu helposti kevyeksi lounaaksi.

Karjalanpiirakalla on EU:n nimisuoja, joka määrittelee tarkasti piirakan valmistusaineet ja valmistustavan. Vuoden alussa EU:n komissio hyväksyi myös laktoosittomasta puurosta tehdyt piirakat karjalanpiirakoiksi. Reseptistä poikkeavia piirakoita nimitetään riisipiirakoiksi.

Karjalanpiirakoiden valmistuksessa oleellista on mahdollisimman ohueksi kaulittu kuoritaikina, mehevä täyte, piirakoiden nopea paisto korkeassa lämpötilassa ja voitelu paiston jälkeen. Kuoren osuus on tavallisesti noin yksi kolmasosa koko tuotteen määrästä ja sydämen eli täytteen osuus noin kaksi kolmasosaa.

Lue myös: Hyvästi mikrolötkö karjalanpiirakka! Simppeli kikka sai suomalaisten leuat loksahtamaan – palaute yllätti paahtajan: "Minulla on ollut käsitys, että kaikki tekevät niin"

Lähde: Leipätiedotus ry

Lisää aiheesta:

Paistopisteiltä löytyy "ylivoimainen välipala" – leipomojohtaja nimeää käänteentekevän hetken suosiossaTiesitkö tätä karjalanpiirakoista?Sulhaspiirakoihin liittyy sitkeä harhaluulo – eivät olekaan sitä, mitä oletit Mitä eroa on riisipiirakalla ja karjalanpiirakalla?IS: Näin kauan paistopisteeltä ostettu riisipiirakka todellisuudessa säilyy huoneenlämmössä kotonaHittiruoka, jota suomalaiset ahmivat 430 miljoonaa kappaletta vuodessa – "noussut uuteen arvoon"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • Eilen17:03
    Leipä

    Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen

  • Eilen10:12
    Ravintolat

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • Eilen08:09
    Kasvikset

    Kevyttä ja kuitupitoista: Ostoskärryihin kannattaa nyt lapata edullista superruokaa

  • ti16:45
    Ruokamatkailu

    Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"