Syötkö sinä tätä tarpeeksi? Suomalainen ravitsemusasiantuntija painottaa: "Keskeisempi terveydelle kuin ehkä mikään muu yksittäinen ruoka-aine"

leipä sämpylä ruisleipä täysjyvä
"Arkena täysjyvää, juhlissa valkoista", suosittelee Kuluttajaliitto. Shutterstock

Täysjyväviljaa kannattaa syödä säännöllisesti, muistuttaa suomalainen ravitsemusasiantuntija.

Elintarviketieteiden maisteri ja riippumaton ravitsemusasiantuntija Olli Ilander puhui tiistaina Nestlén järjestämässä täysjyvätilaisuudessa Helsingissä. Tilaisuus järjestettiin kansainvälisen täysjyvänpäivän tienoilla. Vuosittain 19. tammikuuta vietettävän kansainvälisen täysjyväpäivän tarkoituksena on tuoda esiin täysjyvän monia hyötyjä ja kannustaa ihmisiä lisäämään täysjyvää ruokavalioonsa.

Näin lisäät täysjyvää ruokavalioosi:

• Vaihda valkoinen leipä, riisi tai pasta täysjyväisiin vaihtoehtoihin.

• Lisää lounaaseen tai illalliseen annos täysjyvää täysjyväleivän, -pastan tai -riisin muodossa.

• Vaihda murot täysjyvää sisältäviin muroihin. Esimerkiksi itse tehty mysli on herkullinen ja monipuolinen ja täyttävä aamu- tai välipala

• Ole tarkka termeissä: suosi tuotteita, joiden pakkausmerkinnöissä mainitaan nimenomaan täysjyvä.

• Puurohiutaleet, leseet tai ylijäänyt puuro tuovat smoothieen kuituja ja täyttävyyttä.

Yksi täysjyvän terveyshyödyistä on, että se edistää suoliston hyvinvointia. Täysjyvävilja sisältää runsaasti kuitua.

– Mikään ruoka-aine ei ole täysin korvaamaton, mutta pidän täysjyväviljaa keskeisempänä terveydelle kuin ehkä mitään muuta yksittäistä ruoka-ainetta. Täysjyväviljan runsas kuitusisältö edistää valikoivasti hyödyllisten suolistobakteerien elinvoimaisuutta ja lisääntymistä, Ilander painotti.

"Arkena täysjyvää, juhlissa valkoista"

Täysjyvä merkitsee kaikkia jyvän osia. Täysjyvässä siis kaikki jyvän osat ovat tallella. Täysjyväviljavalmisteissa on vähemmän energiaa kuin puhdistetusta viljasta valmistetuissa elintarvikkeissa. Täysjyväviljavalmisteet sisältävät runsaasti kuitua ja täysjyväviljan ravintoainetiheys on suurempi kuin puhdistetun viljan.

Kuluttajaliiton mukaan valkoista viljaa sisältäviä tuotteita voi toki välillä käyttää, eikä se kaada muuten hyvää ruokavaliota. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää "arkena täysjyvää ja juhlissa valkoista". 

Leipätiedotuksen mukaan täysjyvä-termiä saa käyttää vain tuotteissa, joissa viljaraaka‐aineiden määrästä vähintään 50 prosenttia on täysjyvää. Viljavalmisteita suositellaan käytettävän päivittäin 6-9 annosta. Vähintään puolet käytetystä määrästä tulisi olla täysjyväviljaa.

Lähteet: Nestle, Kuluttajaliitto, Leipätiedotus

***

Paahdettu kaurapuuro – näin helposti nostat tavallisen aamupuuron uudelle tasolle 0:51

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!