Syötkö lounaasi työpöydän ääressä? Ei kannattaisi

salaatti lounas
Ateriointiin keskittyminen hillitsee hotkimista. Shutterstock

Kiireinen ja keskittymättä nautittu ateria ei ole se paras vaihtoehto, mikäli tavoitteena on painonpudotus.

Kiireisenä työpäivänä ajatus pikalounaasta työpöydän äärellä voi tuntua houkuttelevalta. Painonhallinnan kannalta se ei kuitenkaan ole paras ratkaisu.

Pohjois-Carolinan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan painonpudotus on tehokkaampaa, mikäli ruokailun aikana suuntaa huomionsa vain ja ainoastaan syömiseen.

Tutkimuksessa 80 ihmisen joukko jaettiin kahteen ryhmään. Osalle annettiin ohjeeksi rauhoittaa ruokailunsa kokonaan muulta toiminnalta. Myös välipalat tuli nauttia harkiten.

Aterian aikana tuli keskittyä näläntunteen ja kylläisyyden havainnointiin sekä makujen aistimiseen. Ryhmää kannustettiin myös harrastamaan liikuntaa. Toinen ryhmä sai syödä vapaasti ilman rajoituksia.

Ateriointiin keskittyminen edisti painonpudotusta

15 viikon jälkeen havaittiin, että ensimmäisen ryhmän jäsenet olivat pudottaneet painoaan keskimäärin 1,9 kilogrammaa. Jälkimmäisessä ryhmässä painonpudotusta oli vain 0,3 kilogrammaa.

Puolen vuoden jälkeen kolme neljäsosaa ensimmäisen ryhmän jäsenistä oli onnistunut säilyttämään hoikemman olemuksensa tai pudottamaan painoaan vielä lisää.

Tutkimusryhmän jäsen tohtori Carolyn Dunn korostaa, että kumpaakaan ryhmää ei kielletty syömästä herkkuruokiaan. Syömiseen vain paneuduttiin aiempaa huolellisemmin. Kun suklaata tai muita herkkuja syö keskittyneemmin, nautinto saavutetaan jo ensipuraisulla eikä hotkimiseen ole tarvetta.

Myös stressaantuneena syöminen on haitallista. Jos ennen ateriaa käy esimerkiksi rauhoittavalla kävelylenkillä, aterialla saattaa tehdä terveellisempiä valintoja kuin huomaamattaan. ,

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!