Syötkö kalapuikkoja tai muuta pakastekalaa? Muista aina yksi tärkeä seikka: "On terveysriski"

kalapuikot
Kalapuikot ovat yksi suosituimpia pakastekalaruoista Suomessa. Shutterstock

Pro Kala ry suosittelee hyödyntämään ruoanlaitossa myös pakastekalaa. Sen valmistuksessa ja säilytyksessä tulee kuitenkin olla tarkkana.

Kesä on suomalaisilla perinteisesti erilaisten kalaherkkujen aikaa. Grillissä kypsyvät monenlaiset mökkilaiturilta napatut kalasaaliit ja uusien perunoiden kanssa maistuu tietysti klassinen savukala.

Pro Kala ry muistuttaa, että kalaa ei kannata säilyttää jääkaapissa kauaa, vaan tuore kala olisi hyvä valmistaa viimeistään seuraavana päivänä ostamisesta. Tuoretta kalaa ei siksi voi ostaa varastoon. Vaihtoehtoja löytyy sen sijaan kauppojen pakastealtaista!

Muista nämä asiat, kun valmistat pakastekalaa

Pakastekalan kanssa ei kannata hötkyillä, muistuttaa Pro Kala ry.

– Pakastekalan käytössä tärkeimpiä asioita on rauhallinen sulattaminen. Jos laitat kalan pakkasesta lämpimään veteen, se voi alkaa kypsyä ennen aikojaan. Pahimmassa tapauksessa kala on päältä ylikypsä samalla, kun se on sisältä vielä kohmeessa, yhdistyksen tiedotteessa kerrotaan.

Kala kannattaa siis sulattaa esimerkiksi jääkaapissa: jos aiot tehdä kalaa päivälliseksi, laita aamulla pakastekala jääkaappiin sulamaan. Jos tarvitset kalan sulaksi nopeammin, käytä kylmää vesihaudetta.

Jos teet kalakeittoa tai pataruokaa käyttäen pakastettua, kuutioitua kalaa, voit myös laittaa jäiset kalapalat suoraan keittoon. Pakkauksessa on usein ohjeet siihen, tuleeko tuote sulattaa ennen käyttöä vai voiko kalan lisätä ruokaan jäisenä tai kohmeisena.

Älä pakasta pakastekalaa uudelleen: "On terveysriski"

Kalapuikot ovat klassikko, mutta mikäli niihin haluaa vaihtelua, voi kokeilla erilaisia kalapihvejä ja -nugetteja, joita myös löytyy pakasteosastolta useista kaupoista. Kalapihvit ovat näppärä ja nopea hätävara kiireisiin kokkaushetkiin.

– Muistathan, että kerran sulanutta kalaa ei pidä pakastaa enää uudelleen! Moneen kertaan sulanut ja pakastettu tuote on paitsi terveysriski, myös todennäköisesti maultaan ja laadultaan heikompi.

Lähde: Pro Kala ry

Osaatko fileoida kalan? Näin se onnistuu:

2:28


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja