Syötkö kalaa väärin? Näin saat parhaat terveyshyödyt
Kalan syöminen alentaa sydänsairauksien, aivohalvauksen, masennuksen ja Alzheimerin taudin riskiä. Mutta miten kalaa pitäisi syödä?
Tuoreen tutkimuksen mukaan kalaa runsaasti syövillä aivojen muistiin ja kognitiivisiin taitoihin liittyvät alueet olivat vahvempia kuin muilla, uutisoi Health.com. Tulokset koskivat kuitenkin vain niitä, jotka söivät kalansa paahdettuna tai uunissa kypsennettynä, eivät paistettuna.
Paahtaminen ja uunissa kypsyttäminen ovat parempi vaihtoehto myös vyötärönympäryksestään huolehtiville, sillä etenkin uppopaistaminen tuo ruokaan runsaasti lisäkaloreita.
Miten kalaruoasta sitten saa herkullista uunissa tai paahtamalla? Health.com kehottaa käyttämään ruoanvalmistuksessa hyvää öljyä, kuten oliiviöljyä, jolla kalafileet voi valella ennen kypsennystä. Lisäksi myös aurinkokuivatut tomaatit, rosépippuri ja pesto maustavat kalan herkullisesti ennen kypsennystä.
Kalaruokia voi yleensäkin maustaa monipuolisesti. Kokeile esimerkiksi Italian yrttejä ja valkosipulia tai limemehua ja korianteria. Myös inkivääri, kurkuma, erilaiset pippurit, sitruuna, persilja ja tilli ovat erinomaisia mausteita kalalle.
Makua voi tuoda ruokaan myös kypsennyksen jälkeen. Kruunaa kala-ateria esimerkiksi hummuksella, pinaatilla, paahdetuilla tomaateilla, sienillä, riisillä, muusilla, mango salsalla tai linsseillä.
Lähde: Health.com
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan