Syötkö jo? Vähäkalorinen terveyspommi, jota sinunkin kannattaa napata ostoskoriin – yhdellä ehdolla

Selleri ja fenkoli: Mihin ne sopivat?

Sellerimehusta on tullut trenditietoisten ja laihduttajien hitti, mutta millaiset terveysvaikutukset sellerillä oikeasti on?

Ruotsalaislehti Expressen kokosi muutamia syitä sille, miksi sinunkin kannattaisi valita kauppakassiisi selleriä silloin tällöin.

Täynnä vitamiineja

Selleristä saa erityisesti b-vitamiineja, a-vitamiineja, e- ja c-vitamiineja sekä sinkkiä, magnesiumia ja fosforia. Lisäksi selleristä löytyy kalsiumia ja rautaa.

Selleri voi auttaa astmaan

Selleri voi auttaa monissa sairauksissa kuten astmassa ja reumaoireissa. Selleri sisältää ainesosia, jotka alentavat kehon tulehdustilaa. 

Vähän kaloreita

Sellerissä on vain vähän kaloreita, mikä tekee siitä laihduttajien ja keventäjien suosikin. Lisäksi sellerissä ei ole lainkaan rasvaa. 

Jos olet allerginen koivun siitepölylle, todennäköisesti reagoit selleriin 

Sellerin käytössä saa kuitenkin olla tarkkana, jos on esimerkiksi allerginen koivun siitepölylle. Terveyskirjasto ja Allergia- ja Astmaliitto avaavat sellerin ja allergioiden välistä yhteyttä. 

Terveyskirjaston mukaan joka toinen koivun siitepölylle allerginen saa allergiaoireita omenasta muun muassa omenasta, päärynästä, kiivistä, porkkanasta ja selleristä. Lisäksi noin kolmasosa pujoallergisista reagoi selleriin.

Vaikka iso osa tuoreruoista menettää allerigaa aiheuttavat ominaisuutensa kuumennettaessa, pakastettaessa ja mehuksi tehtäessä, selleri muodostaa siinä poikkeuksen. Se säilyttää osan allergiaa aiheuttavista ominaisuuksistaan myös keitettynä.

Niinpä selleriä ruokiinsa lisäävä kokki saa olla tarkkana, että muutkin seurueessa voivat syödä tätä melko yleisesti allergisoivaa terveyspommia. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat