Syötävät kukat kaunistavat kesäiset leivonnaiset, salaatit ja drinkit

kukkasalaatti
Shutterstock

Syötävät kukat kruunaavat juhlapöydän kakun, salaatin tai drinkit. Niitä voi myös jäädyttää boolin sekaan jääpalojen sisällä.

Syötäviä kukkia saa ostettua suoraan hyvin varustelluista ruokakaupoista. Niitä voi ostaa myös puutarhureilta, tai vaikka kasvattaa itse omassa kotipuutarhassa. Koristekukiksi viljeltyjä kukkia ei kannata käyttää ruoanlaitossa, sillä niissä voi olla torjunta-aineita. Kannattaa aina varmistaa myyjältä, että kukka on puhdas ja viljelty syötäväksi.

Kehäkukka on luonnon oma väriaine

Kehäkukka on loistavan keltainen, kaunis kukka, jota voi käyttää ruoan värjäämiseen keltaiseksi sahramin tapaan. Monet voivat karsastaa kehäkukan käyttöä ruoanlaitossa, sillä se tuoksuu vähän happamalta, eikä maistu suurina annoksina kovin hyvältä. Se toimii silti mainiosti kauniina koristeena tai luonnollisena väriaineena.

Orvokkeja drinkkeihin ja leivonnaisiin

Orvokeilla voi somistaa vaikka kuppikakut näyttämään kauniimmilta.

Tämä violetinsininen kukka on mitä ihanin somiste kakkujen päälle tai drinkkeihin. Sen maku on hyvin mieto, joskin hiukan kirpeä. Orvokit säilyvät kauniina pakastettuina. Orvokinkukan voi laittaa myös sellaisenaan kellumaan boolimaljan tai drinkkilasillisen pinnalle.

Kukat jääkuution sisällä

Jäädyttäminen on ehkä helpoin tapa käyttää syötäviä kukkia. Laita kukkia jääpalamuotin syvennyksiin ja täytä vedellä. Anna pakastua yön yli, ja laita jääpaloja sellaisenaan boolin sekaan tai suoraan drinkkiin. 

Teetä puna-apilasta

Näitä tuttuja kukkia löytää kesäisin suoraan Suomen luonnosta. Jos käytät luonnosta poimittuja apiloita ruoanlaitossa, puhdista ne huolellisesti. Älä poimi apilankukkia teiden varsilta tai kaupunkialueelta, missä on paljon saasteita. Puna-apilan kukkia voi hyvin käyttää vaikka täytekakkujen koristelemiseen. Apilankukat sopivat myös teen maustajaksi.

Köynnöskrassi käy suolaisen kanssa

Köynnöskrassissa on pippurinen maku, jonka ansiosta se sopii mahtavasti suolaisiin ruokiin.

Köynnöskrassi on keltaoranssi, kaunis kukka. Se sopii erinomaisesti salaatteihin tai vaikka viinietikkaan mausteeksi ja koristeeksi. Köynnöskrassi on melko vaatimaton kasvi, jota on helppo viljellä itse kotioloissa.

Sokeroi kukkia kakun päälle

Kukkien kandeeraus eli sokerointi auttaa kukkia pysymään muodossaan esimerkiksi täytekakun päällä. Näin kukat eivät nuupahda lämpimän puutarhajuhlan aikana. 

Kasta kukat kananmunan valkuaiseen ja dippaa ne sitten sokeriin. Voit käyttää valkuaisen levittämiseen apuna sivellintä, jotta saat sokerin tarttumaan kaikkialle kukkaan. 

Anna kukkien kuivua yön yli ennen koristelua. 

Kääpiösamettikukka maistuu makealta

Kääpiösamettikukka on kirkkaankeltainen, iloisen näköinen pieni kukka. Se maistuu hyvin makealta, ja sopiikin siksi erinomaisesti kesäisiin leivonnaisiin ja kakkuihin somisteeksi.

Kotipihalta tuttu ruusu on syötävä

Vaikka kaikki ruusulajikkeet ovatkin syötäviä, älä käytä ruoanlaitossa kukkakaupasta ostettuja ruusuja. Niissä on melkein aina mukana torjunta-aineita.

Suomen luonnossa tavallisin ruusulajike on kurttulehtiruusu. Kurtturuusu on se ruusu, jonka marjoissa on sisällä ”kutinapulveria”, eli siemeniä, jotka kutisevat vimmatusti iholla. Kurtturuusun terälehdet ovat syötäviä. Muista huuhdella ne hyvin ennen käyttöä.


Lähde: Kasvikset.fi, Kaupunkiviljely.fi, Kinuskikissa

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja