Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Syödään yllättävän vähän" – miksi suomalaiset eivät syö tätä terveyden kannalta tärkeää ruokaa?

Shutterstock
Julkaistu 06.06.2017 10:09

MTV LIFESTYLE

Suomalaiset syövät edelleen liian vähän kalaa, vaikka tilastojen mukaan haluaisivat syödä sitä enemmän.

Pro Kalan toukokuussa teettämän tkuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisten tahtotila kalansyöntiin on korkealla – kolme neljästä haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän. Kalaa ostettaessa ostopäätökseen vaikuttaa erityisesti laatu, tuoreus ja hinta. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että kalaa syödään alle suositusten.

Toukokuussa tehdyn tutkimuksen mukaan kalalla on vahva rooli suomalaisessa ruokapöydässä. Suomalaisista 95 prosenttia syö kalaa ja 90 prosentin mielestä kala kuuluu suomalaiseen ruokapöytään.

Yleisesti ottaen suomalaisten keskuudessa tahtotila kalansyöntiin on korkealla, jopa 75 prosenttia suomalaisista haluaa syödä kalaa nykyistä enemmän.

– On hienoa, että suomalaiset haluavat syödä kalaa nykyistä enemmän. On myös pohdinnan arvoinen asia, mitä pitäisi tehdä, jotta tuo tahtotila toteutuu. Kalatuotteiden valikoimaa ja saatavuutta tulee edelleen kehittää, jotta kalan ostaminen on helppoa ja valikoimista löytyy jokaiseen makuun sopivia tuotteita, sanoo Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Paitsi että kalaruoka käsitetään osana suomalaista ruokakulttuuria, myös kalastus toimialana koetaan merkittäväksi Suomelle. Jopa 90 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä sitä, että Suomessa on elinvoimainen kalatoimiala. Ammattimaisen kalastuksen positiivisista vaikutuksista Itämeren tilaan on tietoinen vain 50 prosenttia suomalaisista.

Tiedot ilmenevät Pro Kalan teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1000 yli 18-vuotiasta suomalaista toukokuussa 2017. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kalan syöntiin, ostamiseen ja kalatoimialaan liittyviä käytäntöjä ja mielipiteitä. Aineiston keräsi tutkimusyritys Consumer Compass.

Kalaa syödään alle suositusten

Kala on perinteisesti ollut tuote, joka ostetaan palvelutiskiltä. Suomalaisista vajaa puolet ostaakin kalansa kalatiskiltä aina, kun se on mahdollista. Kuluttajapakattujen kalatuotteiden suosio on kuitenkin hienoisessa kasvussa ja lähes 40 prosentille vastaajista kumpikin myyntitapa on yhtä mieluisa. Ostopäätöksen syntymisen yhteydessä kalan laatu ja tuoreus ovat merkittäviä tekijöitä, mutta erityisesti lohikaloja hankittaessa valintaa ohjaa hinta. Vastaajista 70 prosenttia ostaa useimmiten tarjouksessa olevaa lohta tai kirjolohta.

Pro Kalan teettämästä tutkimuksesta selviää myös, että vain 30 prosenttia suomalaisista syö kalaa suositusten mukaisesti, vähintään kaksi kertaa viikossa. Vastaajista 33 prosenttia ilmoitti syövänsä kalaa ainoastaan kerran viikossa, 38 prosenttia tätäkin harvemmin ja kuusi prosenttia ei syö kalaa lainkaan.

– Kalaa syödään yllättävän vähän siihen nähden, että suositus syödä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa tiedetään yleensä hyvin. Tämä ehkä selittää suomalaisten halua syödä kalaa nykyistä useammin. Kahden viikoittaisen kala-aterian periaatetta ei missään nimessä kannata unohtaa, sillä terveyden kannalta se on tärkeää, kertoo Partanen.

Lähde: Pro Kala

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Valitsetko lounaaksi liharuoan? "Rahalle enemmän vastinetta", uskovat suomalaisetSuomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta se on kallista – elintarvikealan ammattilaisen mielestä on olemassa yksi ratkaisuRuoka, jota sinunkin pitäisi syödä useammin – vain puolet suomalaisista tietää oleellisen faktan kalastuksen vaikutuksesta: "Ainoa keino..."Tiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä"Raaka-aine, joka on nyt Suomessa suositumpaa kuin koskaan: "Terveysvaikutukset ovat todella merkittävä tekijä" Vanha perinne kuolemassa? Karu totuus ruoasta, jota 96 prosenttia suomalaisista syö
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 12:32
    Juomat

    Alko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi

  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa