Suomalaiset syövät edelleen liian vähän kalaa, vaikka tilastojen mukaan haluaisivat syödä sitä enemmän.
Pro Kalan toukokuussa teettämän tkuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisten tahtotila kalansyöntiin on korkealla – kolme neljästä haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän. Kalaa ostettaessa ostopäätökseen vaikuttaa erityisesti laatu, tuoreus ja hinta. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että kalaa syödään alle suositusten.
Toukokuussa tehdyn tutkimuksen mukaan kalalla on vahva rooli suomalaisessa ruokapöydässä. Suomalaisista 95 prosenttia syö kalaa ja 90 prosentin mielestä kala kuuluu suomalaiseen ruokapöytään.
Yleisesti ottaen suomalaisten keskuudessa tahtotila kalansyöntiin on korkealla, jopa 75 prosenttia suomalaisista haluaa syödä kalaa nykyistä enemmän.
– On hienoa, että suomalaiset haluavat syödä kalaa nykyistä enemmän. On myös pohdinnan arvoinen asia, mitä pitäisi tehdä, jotta tuo tahtotila toteutuu. Kalatuotteiden valikoimaa ja saatavuutta tulee edelleen kehittää, jotta kalan ostaminen on helppoa ja valikoimista löytyy jokaiseen makuun sopivia tuotteita, sanoo Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.
Paitsi että kalaruoka käsitetään osana suomalaista ruokakulttuuria, myös kalastus toimialana koetaan merkittäväksi Suomelle. Jopa 90 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä sitä, että Suomessa on elinvoimainen kalatoimiala. Ammattimaisen kalastuksen positiivisista vaikutuksista Itämeren tilaan on tietoinen vain 50 prosenttia suomalaisista.
