Mainos

Syö hedelmiä ja vihanneksia – jo pienikin määrä vähentää vakavan sairauden riskiä

Jo kaksi ja puoli annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä auttaa vähentämään halvauksen riskiä.

Tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan kaksi ja puoli annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä voi merkittävästi vähentää halvauksen riskiä.

Tutkimuksen mukaan aivohalvauksen riski vähenee 32 prosentilla jokaista 200 gramman hedelmäannosta kohden päivässä ja 11 prosentilla jokaista 200 gramman vihannesannosta kohden.

Tutkijat päätyivät tähän tulokseen tarkastelemalla 200 eri tutkimuksen tuloksia. Nämä 19 vuoden aikana julkaistut tutkimukset käsittelivät nimenomaan hedelmien ja vihannesten vaikutuksia aivohalvauksen riskeihin.

Tutkimusta johtaneen Yan Qun mukaan hedelmiä ja vihanneksia täynnä oleva ruokavalio tarjoaa elimistölle kaikki sen tarvitsemat hivenaineet ja makroravintoaineet sekä auttaa kuituvaatimusten täyttymisessä lisäämättä kuitenkaan merkittävästi nautitun energian määrää. Runsas hedelmien ja vihannesten syöminen myös madaltaa verenpainetta. Näin aivohalvauksen riski pienenee, sillä korkea verenpaine on suuri syy halvauksiin.

Tutkimuksen mukaan paljon hedelmiä ja vihanneksia sisältävällä ruokavaliolla on positiivisia vaikutuksia myös esimerkiksi vyötärön ympärysmittaan ja kolesteroliin.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja