Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sveitsinleike, lehtipihvi, wieninleike – tiedätkö, miten kuuluisimmat leikkeet ja pihvit eroavat toisistaan?

Julkaistu 29.06.2017 17:30

MTV LIFESTYLE

Oskarinleike, wieninleike, sveitsinleike ja lindströminpihvi – kuuluvatko nämä perinteiset pihvit bravuureihisi keittiössä? Kartuta tietämystäsi perinteisimmistä pihveistä ja leikkeistä ja tuo ne osaksi arkiruokailuasi!

Kotikeittiössä on etenkin arkena helppo valita valmistettavaksi tuttuja ruokia, joiden valmistusvaiheet ovat tuttuja ja joiden lisukkeet tarttuvat kaupassa matkaan kuin automaattisesti. Jos kaipaat arkiruokailuusi piristystä, kokeile helppoja ja perinteisiä pihvejä ja leikkeitä, jotka ovat syyttä jääneet huomaamatta arkiruokia mietittäessä.

Lehtipihvi

Perinteinen lehtipihvi on vain muutaman millimetrin paksuinen pihvi, joka valmistetaan perinteisesti naudanlihasta. Ohuen ja ruskeapintaisen pihvin lisukkeena on tapana tarjoilla maustevoita.

Sveitsinleike

Savukinkulla ja emmentaljuustolla täytetty sveitsinleike on suomalaisille tuttu liharuoka. Sveitsinleike valmistetaan useimmiten paneroidusta vasikan sisäpaistista tai ohueksi nuijitusta porsaanlihasta. Perinteisesti leike tarjoillaan keitettyjen herneiden ja perunamuusin kanssa.

Metsästäjänleike

Metsästäjänleike valmistetaan porsaan ulkofileepihvistä, joka leivitetään ennen paistamista. Ohut pihvi paistetaan kullanruskeaksi ja leikkeen kanssa tarjoillaan sienikastiketta. Nimensä metsästäjänleike on saanut siitä, että leikkeen seurana nautitaan metsän satoa: tavallisesti herkkusienistä tai kantarelleista valmistettua kastiketta.

Wieninleike

Ohut, leivitetty ja sitruunaviipaleen kanssa tarjoiltu vasikanlihaleike on itävaltalaisittain tullut tunnetuksi nimellä wieninleike. Perinteisesti valmistettu wieninleike leivitetään kahdesti. Itävallassa wieninleike tarjoillaan perinteisesti sitruunan, perunasalaatin tai persiljalla ja voilla maustettujen perunoiden seurana. Pohjoismaissa se tarjoillaan usein ranskalaisten perunoiden kera.

Oskarinleike

Lisukkeistaan tuttu oskarinleike valmistetaan totutusti porsaan ulkofileepihvistä. Leikkeen lisukkeina tuttuja ovat parsatangot, katkaravut tai hummeri sekä tryffelit. Leikkeen viimeistelee perinteisesti Choron-kastike, joka valmistetaan keittämällä punaviinistä, etikasta, hienonnetusta sipulista, tomaattisoseesta ja rakuunan varsista.

Hawaijinleike

Kaukaisesta auringosta muistuttava hawaijinleike on tunnettu siitä, että paneroidun porsaanleikkeen seurana tarjoillaan makeaa ananasta. Ruokalajin idea on sekoittaa makeaa ja suolaista makua sopivassa suhteessa.

Lindströminpihvi

Ruotsalaislähtöinen lindströminpihvi on murekepihvi, jonka tärkeä raaka-aine on punajuuri. Perinteiseen lihapullataikinaan lisätään punajuurta ja sipulia lindströminpihvejä valmistettaessa. Tämä perinteinen pihvi onkin tullut tunnetuksi punaisen värinsä vuoksi.

Tartarpihvi

Raakana syötävä liharuoka, tartarpihvi valmistetaan perinteisesti joko hienoksi hakatusta tai jauhetusta naudanlihasta. Tartarpihvin kohdalla raaka-aineen tuoreus korostuu, sillä raakana syötävän lihan on tärkeää olla erityisen hyvälaatuista. Tartarpihvi on tapana maustaa hienonnetulla sipulilla, hienonnetulla punajuurella, kananmunan keltuaisella, kapriksella, pippurilla ja worcester-kastikkeella.

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä sveitsinleikkeestä? Cordon bleu on klassikko, jota ei kannata unohtaaMitä ruokia naudan eri osista voi valmistaa? Lihanleikkaaja opettaa ottamaan kaikki irti lihastaTässä on kesän varmin hitti – näillä vinkeillä onnistut!Kyllästyttääkö aina sama lounas? Vaihtoehto uunimakkaralle voi löytyä tästäPoimi juhannuksen parhaat reseptit: Grillaa herkullisia hampurilaisia!Kari Aihinen ylistää: "Seksikkäämpi ruoka kuin burgeri tai pizza" – oletko maistanut?
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos