Oskarinleike, wieninleike, sveitsinleike ja lindströminpihvi – kuuluvatko nämä perinteiset pihvit bravuureihisi keittiössä? Kartuta tietämystäsi perinteisimmistä pihveistä ja leikkeistä ja tuo ne osaksi arkiruokailuasi!
Kotikeittiössä on etenkin arkena helppo valita valmistettavaksi tuttuja ruokia, joiden valmistusvaiheet ovat tuttuja ja joiden lisukkeet tarttuvat kaupassa matkaan kuin automaattisesti. Jos kaipaat arkiruokailuusi piristystä, kokeile helppoja ja perinteisiä pihvejä ja leikkeitä, jotka ovat syyttä jääneet huomaamatta arkiruokia mietittäessä.
Lehtipihvi
Perinteinen lehtipihvi on vain muutaman millimetrin paksuinen pihvi, joka valmistetaan perinteisesti naudanlihasta. Ohuen ja ruskeapintaisen pihvin lisukkeena on tapana tarjoilla maustevoita.
Sveitsinleike
Savukinkulla ja emmentaljuustolla täytetty sveitsinleike on suomalaisille tuttu liharuoka. Sveitsinleike valmistetaan useimmiten paneroidusta vasikan sisäpaistista tai ohueksi nuijitusta porsaanlihasta. Perinteisesti leike tarjoillaan keitettyjen herneiden ja perunamuusin kanssa.
Metsästäjänleike
Metsästäjänleike valmistetaan porsaan ulkofileepihvistä, joka leivitetään ennen paistamista. Ohut pihvi paistetaan kullanruskeaksi ja leikkeen kanssa tarjoillaan sienikastiketta. Nimensä metsästäjänleike on saanut siitä, että leikkeen seurana nautitaan metsän satoa: tavallisesti herkkusienistä tai kantarelleista valmistettua kastiketta.
Wieninleike
Ohut, leivitetty ja sitruunaviipaleen kanssa tarjoiltu vasikanlihaleike on itävaltalaisittain tullut tunnetuksi nimellä wieninleike. Perinteisesti valmistettu wieninleike leivitetään kahdesti. Itävallassa wieninleike tarjoillaan perinteisesti sitruunan, perunasalaatin tai persiljalla ja voilla maustettujen perunoiden seurana. Pohjoismaissa se tarjoillaan usein ranskalaisten perunoiden kera.
Oskarinleike
Lisukkeistaan tuttu oskarinleike valmistetaan totutusti porsaan ulkofileepihvistä. Leikkeen lisukkeina tuttuja ovat parsatangot, katkaravut tai hummeri sekä tryffelit. Leikkeen viimeistelee perinteisesti Choron-kastike, joka valmistetaan keittämällä punaviinistä, etikasta, hienonnetusta sipulista, tomaattisoseesta ja rakuunan varsista.
