Suuntana piknik? Lue 8 parasta vinkkiä ja ruokaideaa eväsretkelle

Piknik
Shutterstock

Retkieväät kannattaa suunnitella huolellisesti, niin vältytään sotkuisilta ja ikäviltä yllätyksiltä eväshetken koittaessa. Lue vinkkimme onnistuneiden piknikeväiden pakkaamiseen!

Kokosimme yhteen muutamia tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon piknikeväitä suunnitellessa.

1. Vältä makeaa

Makeat kakut, jäätelöt ja muut leivokset läsähtävät kasaan kuumuudessa. Ja mikä pahempaa, ne houkuttelevat paikalle valtavan määrän ötököitä. Et varmaan halua, että piknik-vilttisi on täynnä muurahaisia!

2. Älä pakkaa liian painavia eväitä

Vältä suuria juomavarastoja ja muita painavia eväitä. Eväiden kanniskelu ei ole mukavaa! Valitse sen sijaan piknikpaikka, jossa on vesipiste. Ota mukaan pullon pohjalle pelkkää mehutiivistettä, ja täytä pullo vasta perillä.

Vältä myös monen eri eväsrasian mukaan pakkaamista, niin et joudu kantamaan eväsrasioita piknikin jälkeen takaisin kotiin. Yritä pakata mahdollisimman moni ruokalaji samaan kippoon, ja suosi kertakäyttöisiä pakkausastioita. 

3. Laatu korvaa määrän

Valitse vaikka vain kaksi suosikkireseptiäsi, ja valmista ruoat niiden mukaan. Piknikillä ei tarvitse olla kymmentä erilaista naposteltavaa mukana. Mieti myös, kuinka paljon ruokaa jaksatte oikeasti syödä. Ylimääräinen ruoka päätyy kuitenkin roskiin, sillä se ei luultavasti säily helteessä paria tuntia pidempään. 

4. Kylmäratkaisut

Kylmälaukku on ehdoton tavara piknikille. Valitse sopivan pienikokoinen kylmälaukku, niin et joudu kantamaan ylimääräistä painoa. Pese kylmälaukku ennen käyttöä: Viime kesän piknikistä tai festariretkestä jälkeen jäänyt, ummehtunut tuoksu ei varsinaisesti nosta eväsretken tunnelmaa.

Jäähdytä kaikki juomat ja muut kylmätuotteet hyvissä ajoin ennen piknikkiä. Osa tuotteista voi jopa olla puolisen tuntia pakkasessa ennen reissuun lähtemistä. Näin ne eivät kuumene saman tien, ja koko kylmälaukku pysyy myös viileämpänä. 

5. Pakkaa tavarat oikeassa järjestyksessä

Pyri pakkaamaan ruokatarvikkeet kylmälaukkuun siinä järjestyksessä, kun aiot syödä ne. Laita väleihin kylmäkalleja tai jääpalapusseja, niin alimmat ruoat pysyvät pitkään viileänä. 

6. Kylmälaukku toimii myös lämpimän ruoan kanssa

Lämmin ruoka ei ehkä ole houkuttelevin ratkaisu kuumana kesäpäivänä. Jos kuitenkin päädyt valmistamaan piknikille lämpimän ruoan, käytä myös tässä tapauksessa kylmälaukkua hyödyksesi. Lämpö säilyy kylmälaukussa samalla tavalla, kuin kylmyys! Voit täyttää kylmäkallet tässä tapauksessa jään sijasta kuumalla vedellä. 

7. Suosi mahdollisimman siistejä ruokalajeja

Mitä vähemmän sotkua, sitä mukavampaa. Esimerkiksi pähkinät ja rusinat ovat erinomainen eväs piknikillä, koska niistä ei jää ikävää suola- tai sokerikuorrutetta sormiin. Huolehdi myös, että kaikki tarvittavat apuvälineet löytyvät pikniktavaroista. Haarukka ja veitsi ovat mukava lisä syömiseen.  

Ota mukaan myös talouspaperia ja kertakäyttöisiä käsienpuhdistusliinoja. Näin et joudu tarpomaan kotiin kädet tahmeina. 

8. Pienet naposteltavat toimivat

Käsillä syötävät ruoat ovat hauskimpia piknikillä. Esimerkiksi pitaleipä ja hummus ovat toimiva ruoka piknikillä. Kokeile myös kasviksia ja dippiä. Suolaiset piirakat ovat sopivan täyttävä ruokalaji.

Salaatti on perinteinen piknikherkku, mutta sen syöminen voi olla työlästä maassa istuessa. Kokeile tavallisen salaatin asemasta halloumijuusto-bulgurisalaattia. Bulguria on helppo syödä, koska sitä ei tarvitse leikata veitsellä ollenkaan. Pelkkä haarukka riittää! 

Itsetehdyt sämpylät sopivat mainiosti piknikille. Tarjoile sämpylöiden kanssa raikasta tuorejuustoa tai kevyttä dippiä. 

Pienet pizzat ovat lapsien mieleen!

Kokeile näitä reseptejä: 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja