Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sushin suosiolla dramaattisia vaikutuksia

Herkulliselle sushilautaselle saattaa päätyä äärimmäisen uhanalaista sinievätonnikalaa.
Herkulliselle sushilautaselle saattaa päätyä äärimmäisen uhanalaista sinievätonnikalaa.SHUTTERSTOCK
Julkaistu 07.11.2014 12:02

MTV LIFESTYLE

Huippusuositun sushin syömisellä on myös varjopuolensa.

Sushia syödään Suomen lisäksi myös muualla maailmassa valtavasti. Suuren suosion myötä sushissa tyypillisesti käytettyjen kalojen myynti on kasvanut selvästi.

Sitä, kuinka paljon tätä herkkua kannattaa syödä, olisi syytä miettiä myös eettisesti kestävän kalastuksen näkökulmasta, kertoo Foodbeast.com.

Sinievätonnikala katoaa Tyyneltämereltä

Sushin tultua kansainväliseksi trendiruoaksi varsinkin erittäin uhanalaisen sinievätonnikalan kannat Tyynellämerellä ovat jo hälyttävän pienet.

Sen sijaan, että sinieväntonnikalan kalastus lopetettaisiin lajin säilymisen vuoksi, ovat kalastajat siirtyneet Atlantille muhkean saaliin toivossa.

Hurja ennuste kalakantojen häviämisestä

Kalakannan monimuotoisuutta eniten uhkaava tekijä on ihminen. Liikakalastus, huonosti toteutetut kalastusrajoitukset, ilmastonmuutos ja merten saastuminen ovat kaikki ihmisen tekosia.

Joidenkin ennusteiden mukaan valtamerten kalakannat on käytetty loppuun jo neljässä tai viidessä vuosikymmenessä.

Jopa lohi tulee valita harkiten

Ympäristöjärjestö WWF ylläpitää Kuluttajan kalaopasta, joka auttaa eettisesti kestävän kalan valinnassa.

Suomessa erittäin suosittu lohi ei ole automaattisesti hyvä valinta. WWF:n internetsivuilla kerrotaan, että jopa 90 prosenttia suomalaisesta lohikannasta on menetetty jokien patoamisen seurauksena.

WWF kehottaa välttämään Itämeren villiä lohta ja chileläistä kasvatettua lohta. Jopa istutetun norjalaisen tai Itämeren lohen ostamista kannattaa harkita tarkoin.

Eettisesti kestävintä lohta Suomessa ovat kasvatettu luomumerkitty lohi ja kirjolohi.

LUE MYÖS:

Osaatko syödä aasialaista ruokaa? Vältä nämä etikettimokat!

Suomalainen makkara kalpenee Japanin ”raksamiehen herkulle” – raakaa kanaa!

Lähde: Foodbeast, WWF

Lisää aiheesta:

Älä osta silliä ilman tätä merkintää"Monen mielestä maukkain lohikala" – oletko testannut?Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättäMikä ihmeen pangasius? Kyseenalaisen maineen omaava kala ui lounaslistoilleSaako tonnikalaa syödä hyvällä omallatunnolla? Asiantuntija muistuttaa tärkeästä seikasta: "Todellisuudessa vain sillä on väliä..."Älä osta! WWF:n tuore listaus kaloista, jotka pitäisi jättää syömättä – ehdoton ei sushiravintoloiden suosikille: "Järjenvastaista"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!