Sushin suosiolla dramaattisia vaikutuksia
Huippusuositun sushin syömisellä on myös varjopuolensa.
Sushia syödään Suomen lisäksi myös muualla maailmassa valtavasti. Suuren suosion myötä sushissa tyypillisesti käytettyjen kalojen myynti on kasvanut selvästi.
Sitä, kuinka paljon tätä herkkua kannattaa syödä, olisi syytä miettiä myös eettisesti kestävän kalastuksen näkökulmasta, kertoo Foodbeast.com.
Sinievätonnikala katoaa Tyyneltämereltä
Sushin tultua kansainväliseksi trendiruoaksi varsinkin erittäin uhanalaisen sinievätonnikalan kannat Tyynellämerellä ovat jo hälyttävän pienet.
Sen sijaan, että sinieväntonnikalan kalastus lopetettaisiin lajin säilymisen vuoksi, ovat kalastajat siirtyneet Atlantille muhkean saaliin toivossa.
Hurja ennuste kalakantojen häviämisestä
Kalakannan monimuotoisuutta eniten uhkaava tekijä on ihminen. Liikakalastus, huonosti toteutetut kalastusrajoitukset, ilmastonmuutos ja merten saastuminen ovat kaikki ihmisen tekosia.
Joidenkin ennusteiden mukaan valtamerten kalakannat on käytetty loppuun jo neljässä tai viidessä vuosikymmenessä.
Jopa lohi tulee valita harkiten
Ympäristöjärjestö WWF ylläpitää Kuluttajan kalaopasta, joka auttaa eettisesti kestävän kalan valinnassa.
Suomessa erittäin suosittu lohi ei ole automaattisesti hyvä valinta. WWF:n internetsivuilla kerrotaan, että jopa 90 prosenttia suomalaisesta lohikannasta on menetetty jokien patoamisen seurauksena.
WWF kehottaa välttämään Itämeren villiä lohta ja chileläistä kasvatettua lohta. Jopa istutetun norjalaisen tai Itämeren lohen ostamista kannattaa harkita tarkoin.
Eettisesti kestävintä lohta Suomessa ovat kasvatettu luomumerkitty lohi ja kirjolohi.
LUE MYÖS:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut