Supersuosittu ja proteiinipitoinen herkku – faktat, joita et vielä tiennyt avokadosta

Avokado
Shutterstock

Miksi avokadot ovat niin kalliita? Mitä kaikkea niiden kasvatukseen liittyy? Lue yllättävät faktat suosikkiherkusta.

Avokadot ovat viime vuosina kasvattaneet huimasti suosiotaan maailmanlaajuisesti. Avokadobuumi näkyy Suomessakin: niiden menekki on kasvanut tasaisesti ja edelleen Makuja.fi:n suosituimpien reseptien joukkoon nousee viikottain avokadopasta.

Mutta mitä kaikkea muuta mielenkiintoista avokadoihin liittyy? Lue alta faktat!

Avokadon kasvaminen kestää vuoden

Avokadon syöminen hoituu minuuteissa, mutta yhden avokadon kasvaminen vie kokonaisen vuoden!

Avokadon liittyy eettisiä ongelmia

Valitettavasti avokadojen kasvattaminen ei ole tällä hetkellä kovin kestävää. Avokadojen kysyntä on nykypäivänä niin kovaa, että viljelijät ovat valmiita epätoivoisiin ratkaisuihin kasvattaakseen niitä lisää. Tämän seurauksena esimerkiksi Meksikossa on kaadettu laittomasti mäntymetsiä. Avokadot tarvitsevat kasvaakseen myös paljon enemmän vettä kuin männyt.

Meksikossa avokadoihin liittyy myös toinen eettinen ongelma: paikalliset huumekartellit ovat ottaneet haltuunsa monia avokadoviljelmiä ja vieneet perheiltä elannon. Jos boikotoit meksikolaisia avokadoja, et voi olla varma, boikotoitko huumekartellien vai jo valmiiksi köyhien perheiden kasvattamia hedelmiä, joten valinta on vaikea.

Avokadot poimitaan käsin

Avokadot kerätään käsityönä. Työtä ei voi automatisoida, koska avokadot eivät saa koskea maahan ennen myyntiä, vaan ne on kerättävä suoraan puusta. Tämä on yksi syy, mikä nostaa avokadojen myyntihintaa.

"Avokadokäsi" on todellinen ongelma

Avokadojen suosion kasvu on kasvattanut myös uudenlaisen vamman yleisyyttä. Nykyään tunnetaan jo termi ”avokadokäsi”, joka tarkoittaa avokadon leikkaamisesta johtuvia vammoja – eli kun veitsi lipsahtaa esimerkiksi avokadon kiveä poistaessa ja aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan haavan.

Myös avokadon kuoren voi syödä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että myös avokadon kuori pitää sisällään terveyshyötyjä, joten periaatteessa koko avokadon syöminen on kannattavaa. Se ei ehkä sellaisenaan kuitenkaan houkuttele.

Avokadolajikkeita on runsaasti

Monet ovat tottuneet ostamana kaupasta Hass-avokadoa, mutta todellisuudessa lajikkeita on olemassa kymmeniä. Hass lienee lajikkeista tunnetuin. 

Avokado on hedelmä – ja marja!

Vihreän sävynsä ja erityisen makunsa vuoksi avokadoa pidetään usein vihanneksena, mutta tarkalleen ottaen avokado on kuitenkin hedelmä. Jos ollaan kasvitieteellisesti aivan tarkkoja, niin avokado on myös yksisiemeninen marja.

Lähde: Mashed

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja