Suosittu energiajuoma huolestuttaa Yhdysvalloissa

Prime-energiajuomia
Suomessa myytävät Primet ovat nesteytysjuomia. Kuvituskuvassa Prime-juomia. Shutterstock

Primen energiajuomaversiota vaaditaan viranomaisten syyniin Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa viranomaiset vaativat tutkimusta nuorten suosimasta energiajuoma Primestä. 

Somevaikuttajien kehittämästä Prime-juomasta on noussut nopeasti ilmiö. Juoman ominaisuudet huolettavat nyt Yhdysvalloissa: energiajuomaversiossa on kofeiinia kuusinkertainen määrä colatölkkiin nähden. Juomaa ei suositella nuorille, mutta asiantuntijoiden mukaan teini-ikäiset törmäävät siihen jatkuvasti somessa ja ovat myös tempautuneet mukaan ilmiöön.

– Tällaiset määrät [kofeiinia] voivat aiheuttaa teineille päänsärkyä, levottomuutta, hermostumista ja vaikuttaa unirytmiin, jonka ylläpitäminen olisi hyvin tärkeää kehittyville aivoille, Colubian yliopiston lastenlääketieteen laitoksen Edith Bracho-Sanchez kuvaa CNN:n mukaan.

"Lapset näkevät sitä puhelimia selatessaan ja sitten heille syntyy tarve siihen"

Prime kertoo nettisivullaan, ettei juomaa ole tarkoitettu alaikäisille.

– Lapset näkevät sitä puhelimia selatessaan ja sitten heille syntyy tarve siihen, senaattori Chuck Schumer kuitenkin uskoo.

Schumer onkin huolissaan tuotteen kofeiinimäärästä ja vaatii Yhdysvaltain ruokavirastoa tutkimaan tuotetta.

Juomaa myydään myös kofeiinittomana, mutta jenkkiasiantuntijat ovat huolissaan tuotteiden brändistä: heidän mielestään nesteytys- ja kofeiinijuomapullot ovat liian samanlaisia, vaikka energiajuoma myydäänkin tölkissä, nesteytysjuoma pullossa.

"Nesteytys-Primeä" saa myös Suomesta

Suomessa myytävät Primet ovat nesteytysjuomia, joissa siis ei ole suurta kofeiinimäärää. Niihin on kuitenkin lätkäisty suorastaan älyttömiltä kuulostavia hintalappuja: yhdestä puolen litran pullosta voi joutua pulittamaan jopa 15–17 euroa. Miksi?

Katso myös: Testissä kaupan energiajuomat, peittosiko halpa versio kalliin?

Testissä kaupan energiajuomat: Kofeiinipitoiset juomat herättivät testaajissa mielenkiintoisia muistoja: ”Haisee jotenkin krapulalta” 5:53
Halpa vs. kallis -sarjan Fanni ja Petra maistelivat tällä kertaa energiajuomia. 

Lähteet: CNN

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!