Suosittu arkiruoka onkin huijausta! Italialaiskaupungin pormestari: ”Spagetti bolognesea ei ole oikeasti olemassa”

1:00 Näin teet itse tuorepastaa
Näin teet itse tuorepastaa

Italialainen Bolognan kaupunki on maailmankuulu klassikkoannos spagetti bolognesesta, jolla ei kuitenkaan oikeasti ole mitään tekemistä kyseisen kaupungin kanssa.

Pohjois-Italiassa sijaitsevan Bolognan pormestari Virginio Merola on aloittanut valistuskampanjan sosiaalisessa mediassa, jonka tarkoituksena on puhdistaa kotikaupungin maine ja katkaista siteet spagetti bologneseen, Telegraph kertoo.

Oikeaoppinen annos

Jos olet Bolognassa vierailulla, ei ole suositeltua yrittää tilata spagetti bolognesea. Tarjoilija todennäköisesti pyöräyttää silmiään ja yrittää selittää, että annos, jota tarkoitat, tunnetaan Italiassa nimellä Tagliatelle al Ragu tai Tagliatelle Bolognese. Tämä annos sisältää munapastataikinasta valmistettua litteää nauhapastaa sekä hitaasti kypsytettyä lihakastiketta, joka sisältää myös porkkanaa, selleriä, sipulia, tomaattikastiketta ja viiniä.

Italialaiset ovat yrittäneet puolustaa oikeaoppista annosta ja nimenomaan tomaatin ja viinin osuutta kastikkeen valmistamisessa. Koska kastike on melko raskasta, sen kanssa tarjoillaan myös paksumpaa pastaa kuin spagettia, eli siis tagliatellea.

Tagliatelle Bologneseen eivät myöskään missään nimessä kuulu esimerkiksi valkosipuli tai yrtit.

– Kun ajattelet Italiaa, alat laittaa ruokaan oreganoa, basilikaa, persiljaa ja valkosipulia, mutta se ei ole oikein, italialaiseen gastronomiaan erikoistunut Antonio Carluccio kertoo.

Maailmanlaajuinen ilmiö hämmentää

Italialaista ruokakulttuuria puolustamaan noussut pormestari Merola pyysi Twitterissä ihmisiä ympäri maailmaa lähettämään kuvia omista spagetti bolognese -annoksistaan.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vastaukseksi tuli kuvia muun muassa Knorrin valmisruokapusseista, surullisesta ylikypsästä pasta-annoksesta muovilautasella sekä kuva Heinzin bolognese-kastikkeesta.

Ilmiö on siis maailmanlaajuinen, mutta hieman hämmentävä, koska annos ei tosiaan ole kotoisin Bolognasta.

– On outoa olla tunnettu ympäri maailmaa annoksesta, joka ei ole omamme. Tietysti olemme iloisia, että saamme huomiota kaupungillemme, mutta mieluummin olisimme tunnettuja laaturuoasta, joka oikeasti on osa ruokaperinteitämme, Merola kommentoi Telegraphille.

Italialaiselle radiokanava RAI:lle Merola kommentoi, että tahtoisi maailman tietävän ennemminkin, että juuri tagliatelle, tortellini ja lasagne ovat kotoisin Bolognasta.

– Spagetti bolognesea ei ole oikeasti olemassa, mutta silti se on maailmankuulu, Merula toteaa RAI:lle.

Lähteet: Telegraph, Mirror, RAI

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja