Suorasukainen lappu ravintolan ovessa raivostutti asiakkaat: "Jos tämä ei onnistu, teitä pyydetään poistumaan ravintolasta"

Arby's
Arby's ravintola tunnetan täytetyistä leivistään. Shutterstock

Amerikkaisen Arby’s-ravintolaketjun toimipiste Minnesotassa joutui someryöpytykseen, kun julkisuuteen levisi tieto ravintolan oveen teipatusta lapusta. Ravintola sai lapun vuoksi sekä kiitosta että kritiikkiä. 

Yhdysvaltain Minnesotassa sijaitsevan Arby’s-ravintolan oveen teipattiin lokakuussa lappu, joka on aiheuttanut kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

"Vain hyväkäytöksiset lapset, jotka osaavat pysyä paikallaan ovat tervetulleita. Jos tämä ei onnistu, teitä pyydetään poistumaan ravintolasta”, lapussa luki.

Perheenäiti Christina Hemsworth huomasi lapun ovessa, kun oli aikeissa mennä 11- ja 2-vuotiaiden lastensa kanssa ravintolaan syömään. Hän empi hetken, sillä pelkäsi taaperonsa rikkovan tiukkoja käytössääntöjä. Christina päätti kuitenkin lopulta mennä ravintolaan syömään, sillä hänellä oli mukanaan perheateriaan oikeuttava alennuskuponki.

Sen lisäksi, että Christina joutui olemaan koko ravintolassa olon ajan varuillaan peläten taaperonsa huonoa käytöstä, perheenäiti joutui todistamaan myös henkilökunnan epäasiallista käytöstä. Ravintolan työntekijä nimittäin kiroili kovaäänisesti seurueen läheisyydessä.

–  En ole mikään valittaja, en todella ole. Mutta tämä ei ole oikein.  Ravintolan johtaja olisi voinut muistuttaa ystävällisesti ihmisille erikseen lasten käyttäytymisestä sen sijaan, että siitä kerrotaan näin kaikille, Christina sanoo NBC:n Today-uutissivustolle.

Somessa kiitellään: "Pitäisi olla jokaisen ravintolan periaate"

Christina päätti avautua aiheesta Facebook-sivuillaan ja hänen tekstinsä nousi nopeasti somehitiksi. Perheenäiti kuitenkin lopulta poisti päivityksensä, sillä kommenttikenttään sateli myös asiatonta tekstiä. Ihmisten mielipiteet ravintolan toiminnasta näyttivät jakautuvan kahtia myös uutismedioiden somesivustoilla:

–  Minun mielestäni tämän pitäisi olla jokaisen ravintolan periaate. Ihmiset odottavat, että eivät joudu syömään kaoottisessa ympäristössä. Rakastan lapsia, mutta en pidä vanhemmista, jotka eivät opeta lapsiaan käyttäytymään. Ymmärrän, että lapset voivat kiukutella ja saada hermoromahduksia, mutta sillon aikuisen on astuttava puikkoihin ja vietävä lapsi ulos, jotta muut saavat syödä rauhassa, Barbara Hollis muun muassa kirjoittaa Facebookissa.

– Tämä ei koske pelkästään ravintoloita. Olen töissä terveysasemalla ja vanhemmat antavat lapsensa tuhota odotushuoneen olettaen, että me siivoamme jäljet. On uskomatonta, että vanhemmat antavat lapsensa tehdä, mitä haluavat. Minä haluan soimata vanhempia, en lapsia, Johnna DeLoach jatkaa.

Osa keskustelijoista kuitenkin muistutti, että lapset ovat ravintolassa nimenomaan opettelemassa käytöstapoja julkisilla paikoilla, eikä homma aina mene ihan putkeen.

– Kun lapseni olivat pieniä, vein heidät usein erilaisiin ravintoloihin ja opetin, miten siellä kuuluu syödä. Ravintolassa on etiketti ja se eroaa siitä, miten kotona syödään. Lapset eivät osaa, jos heitä ei opeta, Candi Johnson muistutti.

Ravintolaketju Arby's on sittemmin pahoitellut Christinalle henkilökohtaisesti tapahtunutta. Arby’sin edustajien mukaan lapun teksti oli muotoiltu ajattelemattomasti ja kyseisen ravintolan päällikköä on nuhdeltu aiheesta. Lappu on nyt poistettu ravintolan ovesta, sillä se ei Arby’sin mukaan kuvasta ketjun perhearvoja.

Aihe herättänyt keskustelua myös Suomessa

Sama aihepiiri on kirvoittanut monia somekeskusteluja aiemminkin. Suomessa Helsingin Sanomat kertoi elokuussa välikohtauksesta Helsingin keskustan Stockmannilla sijaitsevassa kiinalaisessa Biang-buffetravintolassa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Tikriti Shabudin oli yhdessä vaimonsa, 76-vuotiaan äitinsä, kolmevuotiaan tyttärensä ja vuoden ikäisen poikansa kanssa syömässä ravintolassa. Shabudinin tytär alkoi yhtäkkiä itkeä kovaan ääneen. Shabudin oli omien sanojensa mukaan jo lähdössä viemään lasta ulos rauhoittumaan, mutta ei ehtinyt toteuttaa suunnitelmaansa ravintoloitsijan sännätessä paikalle.

Shabudin kertoo Helsingin Sanomille ravintoloitsijan puhuneen seurueelle ensin mandariinikiinaksi ja sen jälkeen englanniksi. Koska Shabudin puhuu itsekin hieman mandariinikiinaa, hän ymmärsi ravintoloitsijan viestin:

–  Hänen tarkat sanansa olivat: lähtekää ravintolasta. Ettekö saa häntä [lasta] hiljaiseksi? Tämä on ravintola, ei päiväkoti, Shabudin kertoi tuollon Helsingin Sanomille.

Ravintola oli eri mieltä tapahtumien kulusta ja aiheesta keskusteltiin sosiaalisessa mediassa kiivaasti.

Lähteet: Fox News, NBC Today

***

1:26

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja