Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suoran ja epäsuoran grillaamisen erot – lue vinkit!

Colourbox
Julkaistu 04.05.2016 17:30

Grillaaminen on kesän suosikkiharrastus. Eri ruuille sopii erilainen grillaustapa. Poimi tästä vinkit perusteisiin. 

Suorassa lämmössä grillaaminen

Perinteistä suomalaista grillaustapaa grillata ruoka suoraan lämmönlähteen yläpuolella kutsutaan suoraksi grillaamiseksi. Lämmönlähteenä voi toimia kaasupoltin, kuumat hiilet tai briketit. Suora grillaus sopiikin lyhyen ajan kypsennykseen, sillä tuotteet kuumenevat ja kypsyvät nopeasti.

Suorassa lämmössä grillattavat herkut olisi hyvä kääntää tarvittavan kypsennysajan puolessa välissä ympäri, jotta ruoka kypsyisi tasaisesti.

Suoraa grillaustapaa kannattaa käyttää etenkin broilerinfileiden, vartaiden, kasvisten, makkaroiden,  katkarapujen, pihvien ja muiden pienten lihapalojen grillaamiseen.

bbq
Eri ruoille sopii erilaiset valmistustavat grillissä.Shutterstock

Epäsuorassa lämmössä grillaaminen

Epäsuoraksi grillaamiseksi kutsutaan valmistustapaa, jossa grillin lämmön lähde ei ole suoraan grillattavan ruoan alla, vaan ruoka asetellaan tarkoituksella sivummalle. Epäsuoralla lämmöllä ruoat kypsennetään hitaasti, eikä esimerkiksi lihan pinta pala.

Epäsuora grillaaminen hiiligrillissä: Hehkuvat hiilet asetetaan grillin toiselle puolelle ja grillattava ruoka vastakkaiselle puolelle ritilän päälle, astiassa tai ilman. Hiilet voidaan myös asetella renkaaksi grillin reunoille ja vastaavasti liha laittaa grillin keskelle.

Epäsuoraa grillaustapaa suositellaan käytettäväksi etenkin silloin, kun ruoan kypsyminen kestää yli 20–25 minuuttia tai silloin kun grillattava ruoka on erityisen herkkä kuivumaan.

Epäsuora grillaaminen kaasugrillissä: Kaasugrillissä epäsuora lämpö saadaan aikaiseksi sammuttamalla osa polttimoista ja siirtämällä liha sammutetun polttimon yläpuolelle.

Epäsuora grillaustapa sopiikin mainiosti esimerkiksi rasvaisille ja pitkää kypsennysaikaa vaativille liholle. Menetelmällä saa valmistettua esimerkiksi täydellistä pulled porkia! Sillä voi kypsentää myös esimerkiksi kokonaisen grillibroilerin.

Usein grillaaminen aloitetaan suoralla lämmöllä, jolloin liha saa hyvän paistopinnan. Tämän jälkeen siirrytään epäsuoraan grillaamiseen.

Lähteet: Weber, Suuri suomalainen grillikirja: Sari & Patrik Spåra (Readme 2016).

Artikkeli on julkaistu MTV Teema -julkaisussa. MTV Teema sisältää inspiraatiota ja ohjeita puutarha- ja pihatöihin sekä kesäiseen kokkaukseen. Ilmainen MTV Teema –sovellus on saatavilla iPadille, iPhonelle, Android-älypuhelimille ja -tableteille ja Windows tableteille. Voit ladata sovelluksen suoraan laitteeseesi App Storesta, Google Storesta ja Windows-kaupasta. 

Lisää aiheesta:

Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä yleisin emämoka: "Virhe tehdään siinä"Liha-alan ammattilainen listasi viisi takuuvarmaa vinkkiä: Näillä neuvoilla onnistut lihan grillaamisessa – ainaMakkarakikka, joka kannattaa osata! Tee raakamakkaroille näin ennen grillaamista – valmistusaika lyhenee huomattavastiTässäkö kesän monipuolisin grilliruoka? Näppärät valmistusvinkit takaavat onnistuneen lopputuloksenBanaania ja pitsaa grilliin! Ota haltuun tulevan grillikauden kuumimmat vinkitVarovasti sytytysnesteen kanssa! Hiiligrillaajan kolme pahinta virhettä pilaavat ruoan
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • 11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • Eilen17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja