Suoran ja epäsuoran grillaamisen erot – lue vinkit!

Grilli
Colourbox

Grillaaminen on kesän suosikkiharrastus. Eri ruuille sopii erilainen grillaustapa. Poimi tästä vinkit perusteisiin. 

Suorassa lämmössä grillaaminen

Perinteistä suomalaista grillaustapaa grillata ruoka suoraan lämmönlähteen yläpuolella kutsutaan suoraksi grillaamiseksi. Lämmönlähteenä voi toimia kaasupoltin, kuumat hiilet tai briketit. Suora grillaus sopiikin lyhyen ajan kypsennykseen, sillä tuotteet kuumenevat ja kypsyvät nopeasti.

Suorassa lämmössä grillattavat herkut olisi hyvä kääntää tarvittavan kypsennysajan puolessa välissä ympäri, jotta ruoka kypsyisi tasaisesti.

Suoraa grillaustapaa kannattaa käyttää etenkin broilerinfileiden, vartaiden, kasvisten, makkaroiden,  katkarapujen, pihvien ja muiden pienten lihapalojen grillaamiseen.

Epäsuorassa lämmössä grillaaminen

Epäsuoraksi grillaamiseksi kutsutaan valmistustapaa, jossa grillin lämmön lähde ei ole suoraan grillattavan ruoan alla, vaan ruoka asetellaan tarkoituksella sivummalle. Epäsuoralla lämmöllä ruoat kypsennetään hitaasti, eikä esimerkiksi lihan pinta pala.

Epäsuora grillaaminen hiiligrillissä: Hehkuvat hiilet asetetaan grillin toiselle puolelle ja grillattava ruoka vastakkaiselle puolelle ritilän päälle, astiassa tai ilman. Hiilet voidaan myös asetella renkaaksi grillin reunoille ja vastaavasti liha laittaa grillin keskelle.

Epäsuoraa grillaustapaa suositellaan käytettäväksi etenkin silloin, kun ruoan kypsyminen kestää yli 20–25 minuuttia tai silloin kun grillattava ruoka on erityisen herkkä kuivumaan.

Epäsuora grillaaminen kaasugrillissä: Kaasugrillissä epäsuora lämpö saadaan aikaiseksi sammuttamalla osa polttimoista ja siirtämällä liha sammutetun polttimon yläpuolelle.

Epäsuora grillaustapa sopiikin mainiosti esimerkiksi rasvaisille ja pitkää kypsennysaikaa vaativille liholle. Menetelmällä saa valmistettua esimerkiksi täydellistä pulled porkia! Sillä voi kypsentää myös esimerkiksi kokonaisen grillibroilerin.

Usein grillaaminen aloitetaan suoralla lämmöllä, jolloin liha saa hyvän paistopinnan. Tämän jälkeen siirrytään epäsuoraan grillaamiseen.

Lähteet: Weber, Suuri suomalainen grillikirja: Sari & Patrik Spåra (Readme 2016).

Artikkeli on julkaistu MTV Teema -julkaisussa. MTV Teema sisältää inspiraatiota ja ohjeita puutarha- ja pihatöihin sekä kesäiseen kokkaukseen. Ilmainen MTV Teema –sovellus on saatavilla iPadille, iPhonelle, Android-älypuhelimille ja -tableteille ja Windows tableteille. Voit ladata sovelluksen suoraan laitteeseesi App StorestaGoogle Storesta ja Windows-kaupasta


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja