Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Suomipojat vetelivät ne kylmiltään silmät kiinni, eikä sanaakaan kuulunut" – kulttiruoka, joka ei suomalaisilta unohdu

Suomalaiset kertoivat einespizzamuistojaan.
Suomalaiset kertoivat einespizzamuistojaan.Shutterstock
Julkaistu 04.04.2016 17:30
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Makuja.fi kysyi lukijoilta muistoja legendaarisesta mikropizzasta, jota myös "roiskeläpäksi" leikkisästi kutsutaan. Selvisi, että tämä einesherkku on ollut osa monen suomalaisen arkea ainakin jossain vaiheessa elämää.

Saarioisten mikropizza täyttää tänä vuonna jo 35 vuotta. Oman aikakautensa hittikeksinnöllä on Suomessa eräänlainen kulttimaine ja tuote keikkuu edelleen suosituimpien einesruokien top-listalla. Saarioisten lisäksi mikropizzoja on myynyt muun muassa Atria ja Billy's.

Moni suomalainen kertoo muistavansa "roiskeläppäpizzat" erityisesti lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

– 80-luvulla koulun pizzapäivänä koulussa oli Saarioisten jauhelihapizzoja. En ollut koskaan sitä ennen syönyt pizzaa, nimimerkki kasarina lapsi kertoo ensikosketuksestaan pizzaan.

– Tulihan niitä jauhelihapizzoja nautittua monesti koulun jälkeen ja lauantaiaamuna Pokemonia katsoen. Söisin varmasti vieläkin ellen olisi kasvissyöjä, nimimerkki Megan muistelee.

– Kummisedälläni ei ollut mikroaaltouunia, joten hän paistoi näitä aina pannulla käyttäen tietysti runsaasti voita. Pohjasta tuli rapea ja oli todella hyvää! Mari fiilistelee.

"Intissä roiskis oli parasta gourmetruokaa"

MTV:n Facebook-sivuilla Ville H muisteli jauhelihapizzojen olleen lapsuutensa kestosuosikki välipalana. Sen päälle pursotettiin vielä komea ketsuppispiraali.

– Reunat söin eka ja sitten keskustaa kohti. Intissä roiskis oli parasta gourmetruokaa pitkän leirin jälkeen kassulle palatessa. Töissä edelleen joskus eväänä.

Myös nimimerkki Wecolla oli hyviä muistoja mikropizzoista ja armeijasta.

– Intissä kahden viikon Rova-leirin jälkeen, kun päästiin etelän junaan ja jaettiin roiskeläpät. Sen parempaa lättyä en ole suuhuni laittanut!

Kasarmien lisäksi mikropizzat ovat maistuneet myös muun muassa tietokoneiden ääressä.

– LANien kultakausien hittituote ja pakollinen yöpala. Lähes jokaisella pelimiehellä oli näitä eväänä ja usein syötiin kylmänäkin suoraan paketista energiajuomalla huuhdeltuna. Nykyään menee kun päälle pistää muun muassa ananasta ja juustoa lisää ja lämmittää vaikka uunissa, nimimerkki Antti kertoo.

Opiskelijoiden festariruokaa – kylmänä nautittuna tietenkin

Erityisesti monille nuorille mikropizzat ovat toimineet arjen hätävararuokana kukkaroystävällisen hintansa vuoksi.

– Kun muutin 17-vuotiaana ensimmäiseen omaan asuntoon, en ekaan vuoteen syönyt mitää muuta kuin meetwursti- ja kinkkulättyjä. Nykyään ei enää jostain syystä maistu ollenkaan, Sini S naureskeli Facebookissa.

Einespizzat ovat toimineet nuorisolle myös kätevänä festariruokana.

– Nuorempana syötiin festareilla kylmälaukusta roiskeläppää ihan vaan kylmiltään, kun ei ollut lämmitysmahdollisuutta. Hyvää oli ja on. Nykyäänkin menee aina kylmänä, en ole lämmittänyt pitsoja vuosiin. harvemmin tulee kyllä nykyään ostettua, nimimerkki Mimmu 88 muisteli festarikokemuksiaan.

Karita S puolestaan kertoi "roiskeläppäpizzan" kulkevan hänen lähipiirissään nimellä "säälipizza".

– Meillä sanotaan säälipizzaksi...jauheliha ja salami olivat ne suosikit 80-luvulla.

"Suomipojat vetelivät ne kylmiltään silmät kiinni"

Sari I muistelee Facebookissa syöneensä mikropizzoja yhdessä veljensä kanssa 35 vuotta sitten. Myöhemmin "roiskeläppien" kaipuu ulottui myös Espanjaan asti.

– Kun asuin aikoinaan Espanjassa, siitä on jo yli 20 vuotta, meillä oli oma Suomiryhmä siellä, joiden kanssa käytiin maistelemassa hyviä viinejä ja paikallisia ruokia. Kävin sitten Suomessa piipahtamassa ja ostin hetken mielijohteesta 10 lättyä mukaan tuliaisiksi Espanjaan.

– Kun vein lätyt perillä suomalaisille tutuille töihin, tuli järjetön hiljaisuus keskellä kuumaa päivää. Yksi toisensa jälkeen lähti tulemaan lättyjä kohti ja pizzat hävisivät parissa minuutissa. Suomipojat vetelivät ne kylmiltään, silmät kiinni eikä sanaakaan kuulunut. Oli kuulemma paras yllätyslounas ever, Sari nauraa.

Sari jatkaa vielä, ettei mikropizzoista oikeasti "saa pizzaa tekemälläkään", mutta jokin niissä silti viehättää.

– Se on sellainen suomalaisten oma lätty, ja maku on mun mielestä sama kuin aina. Tuskin on montaa yli 40-vuotiasta, joka ei olisi noita maistanut koskaan.

1:35Tee pizzaa kuin ammattilainen

Lisää aiheesta:

Kotipizzan uudessa pizzassa on todella hämmentävät täytteet: "Pelonsekaisin tuntein odotan palauteryöppyä"Juustoinen pakastepizza sai kuopiolaisen perheenäidin täysin hämilleen vuonna 1997 – nyt sama tuote on järjetön myyntihittiOletko syntynyt 1980- tai 1990-luvulla? Kurkkaa, muistatko sinäkin nämä ruoat lapsuutesi aamiaispöydästäNäin "italialainen versio karjalanpiirakasta" nousi hittiruoaksi Suomessa – milloin sinä maistoit ensimmäistä kertaa?Kulttimaine Suomessa, järjettömät myynnit – tässä on "roiskeläppäpizzojen" kuningas Huippukokkien parhaimmat jouluruokamuistot: "Se käänsi jopa hieman selkääni kinkulle!"
PizzaPizzaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pizza
  • 5.9.14:45
    Kasvisruoka

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 14.8.17:31
    Ruoka

    Pizzan haastajasta tuli hitti: "Voidaan puhua jo ilmiöstä"

  • 12.6.07:44
    Ruoka

    Älä sorru tähän pizzatäytemokaan, muistuttaa kokki Risto Mikkola

  • 3.6.08:40
    Ravintolat

    Kotipizzaan muutoksia: Tuttu pizza katoaa listoilta

  • 21.4.09:43
    Ruoka

    Italialaiset maistoivat Suomen suosituinta pizzaa – tämä oli reaktio ananaksesta