Suomessakin myynnissä myrkkyä sisältävää riisiä – näistä tuotteista löytyi arseenia

Shutterstock

Moni syö riisikakkuja, riisimuroja ja keitettyä riisiä säännöllisesti. SVT:n Uutisten tekemän selvityksen mukaan useat Suomessakin myydyt riisituotteet sisältävät arseenia, joka voi altistaa sekä syövälle että diabetekselle.

SVT testasi kymmenen erilaista riisiä sisältävää tuotetta. Selvisi, että näistä kuudessa oli syöpään ja diabetekseen yhdistettyä arseenia. Suomessa näistä tuotteista on myynnissä neljää.

Nämä tuotteet sisälsivät arseenia:

Uncle Ben's jasmiiniriisi – 7,06 mikrogrammaa arseenia annosta kohden 

Rice Krispies – 2,18 mikrogrammaa arseenia annosta kohden 

Kelloggs Coco Pops – 1,8 mikrogrammaa arseenia annosta kohden 

Hipp-luomuriisikakut lapsille – 0,8 mikrogrammaa arseenia annosta kohden 

Riisi voi aiheuttaa terveysriskin

Karoliinisessa instituutissa ympäristölääketieteen professorina toimiva Marie Vahter kertoi SVT:lle, että epäorgaaninen arseeni voi aiheuttaa syöpää ja vaikuttaa haitallisesti immuunipuolustukseen, keuhkoihin, munuaisiin ja maksaan. Ihmisen paino vaikuttaa siihen, kuinka alttiita arseenin vaikutuksille ollaan ja tästä syystä saattaa olla erityisen riskialtista syöttää pienille lapsille paljon riisiä sisältäviä tuotteita.

– Ei ole olemassa sellaista annosta, jossa minkäänlaista riskiä ei olisi. Se on ongelmallista monien syöpää aiheuttavien aineiden kohdalla, Vahter toteaa.

Orgaaninen ja epäorgaaninen arseeni

Arseeniyhdisteet jaetaan orgaanisiin ja epäorgaanisiin yhdisteisiin. Eviran mukaan erilaisista arseeniyhdisteistä terveydelle kaikkein haitallisimpia ovat epäorgaaniset arseniitti ja arsenaatti. Epäorgaanisen arseenin on todettu tutkimuksissa aiheuttavan mm. keuhko-, iho- ja rakkosyöpää.

Mistä arseeni päätyy riisiin?

Yksi syy siihen, miksi riisi saattaa sisältää arseenia, on maaperä. Riisiä kasvatetaan esimerkiksi Intiassa ja Bangladeshissä alueilla, jotka ovat erityisen alttiita tulville. Maaperässä oleva arseeni kulkeutuu siten veden mukana riisiin, johon se imeytyy – ja kulkeutuu siten myös ruokakauppojen hyllyille. Kaikkein vähiten arseenia sisältää tavallisimmin basmatiriisi, johon yhdiste imeytyy huonoiten.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Korjaus 23.2.2015 klo 8:57: Otsikkoa muutettu. 24.2. klo 7:53 Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.