Monikäyttöiset kananmunat ovat turvallisia suomalaisia terveysherkkuja, joilla voisi olla vientipotentiaalia.
Kananmunat maistuvat Suomessa tällä hetkellä hyvin: Kananmunien kulutus on korkeimmillaan 21 vuoteen ja viime vuonna munia kului henkeä kohti yli 12 kiloa, kertoo Hyvää Suomesta. Määrä on kuitenkin EU-maiden keskitason alapuolella.
Kaikki Suomessa myytävät munat ovat kotimaisia, ja turvallisia nauttia, sillä tiukkoja turvallisuusstandardeja noudatetaan. Suomalalaiset munat ovat täysin salmonellavapaita, mikä on poikkeuksellista EU:n tasolla: monissa maissa valvotaan vain kolmea tai neljää erilaista salmonellatyyppiä.
Kotimaisten munien salmonellattomuutta ylläpidetään kansallisen salmonellavalvontaohjelman avulla, johon osallistuu koko munan tuotantoketju rehuteollisuudesta tiloille ja edelleen pakkaamoon ja kaupan hyllylle. Munia on turvallista käyttää Suomessa jopa raakana, ja näin ei tosiaan ole kaikkialla!
Suomessa on yhteensä noin 3,8 miljoonaa kanaa lähes 320 kananmunia tuottavalla tilalla. Munia kanat munivat vuodessa yhteensä lähes 73 miljoonaa kiloa. Suomessa tuotantoa tehdään neljällä eri EU:n hyväksymällä tuotantotavalla. Kananmunista reilu 60 prosenttia tuotettiin virikehäkkikanaloissa, yli 30 prosenttia lattia- ja ulkokanaloissa sekä viisi prosenttia luomukanaloissa.
Suomessa munia kannattaakin syödä, sillä Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja n mukaan suomalaiset kanat ovat erittäin terveitä. Munatuotannossa oleville kanoille ei Suomessa esimerkiksi anneta antibiootteja, jotta muniin ei jäisi jäämiä lääkkeistä. Rokotus- ja lääkintätarve Suomessa on muutenkin hyvin vähäistä.