Suomessa on uusi hittijäätelö: "Vastaavaa villitystä ei ihan hetkeen ole nähty"

Mikä ihmeen mochi-jäätelö? Selvitimme, miten suosikkijäätelöä tehdään, ja miksi se on suosittua 4:35 Mikä ihmeen mochi-jäätelö? Selvitimme, miten suosikkijäätelöä tehdään, ja miksi se on suosittua
KATSO VIDEO: Mikä ihmeen mochi-jäätelö? Selvitimme, miten suosikkijäätelöä tehdään, ja miksi se on suosittua

Oletko jo kuullut mochi-jäätelöstä? Japanilainen herkku on noussut nyt ruokailmiöksi meilläkin.

Japanilainen mochi-jäätelö on tänä vuonna trendannut toden teolla somepalvelu TikTokissa. Perinteisestä japanilaisesta riisileivonnaisesta valmistetun jäätelöherkun somesuosio on heijastunut suoraan sen kysyntään. 

Suomalaiset kauppaketjut kertovat nyt MTV Uutisille, miten mochi-ilmiö on kaupoissa näkynyt.

Lidl: "Vastaavaa villitystä ei ihan hetkeen ole nähty"

Lidlistä kerrotaan mochi-jäätelöiden saavuttaneen ketjun kaupoissa suuren suosion.

– Vastaavaa villitystä ei ihan hetkeen ole nähty. Meillä oli mochi-jäätelöitä ensimmäisen kerran myynnissä viime vuonna Aasian teemaviikoilla. Mochi-jäätelöiden suosiota testattiin ensin vain osassa myymälöitä, joista ne myytiin heti loppuun, kertoo Johanna Liukkonen Lidlin viestinnästä.

Tänä vuonna mochi-jäätelöitä on ollut myynnissä ympäri Suomen Lidlin myymälöissä Aasian teemaviikoilla. Jäätelöitä on myyty eräluontoisesti kookokosen, vaniljan, suklaan ja mangosorbetin makuisina.

– Tuotteet on myyty nopeasti loppuun ja niistä on tullut paljon positiivista palautetta. Iloksemme voimme kertoa, että mochi-jäätelöitä on tulossa tänä vuonna myyntiin useampi erä.

Aasialainen makumaailma kiinnostaa suomalaisia

Lidl pystyy kansainvälisenä toimijana testaamaan maakohtaisilla teemaviikoilla tiettyjen tuoteryhmien tai tuotteiden suosiota.

Liukkosen mukaan ketjussa on huomattu nyt ylipäätään asialaisten ruokien ja aasialaisen makumaailman suosio. Mochien lisäksi suosittujat tuotteita ovat olleet muun muassa rapusipsit, mangolassi sekä lihatäytteiset gyozat.

– Myös nämä tuotteet myydään lähes poikkeuksetta loppuun nopeasti, vaikka ne eivät ole herättäneet samanlaista somehurmiota kuin mochit.

Mochien myynti kasvanut jopa 1000 prosenttia K-ruokakaupoissa

K-ruokakauppojen valikoimiin ensimmäiset mochi-jäätelöt saapuivat laajemmin jo kesällä 2021. Keskon myyntijohtaja Janne Vuorisen mukaan mochi-jäätelö oli tällöin vielä monelle kuluttajalle tuntematon tuoteformaatti.

– Tunnettuus ja kuluttajien kiinnostus on kuitenkin lisääntynyt tasaisesti, ja merkittävin muutos kysynnässä näyttää tapahtuneen viime vuodenvaihteen tienoilla. Ehdottomasti mochit ovat siis ainakin tämän kevään ja kesän ruokailmiö, Vuorinen kertoo.

Kesko lanseerasi Pirkka Parhaat -sarjaan kuuluvat mochi-jäätelöt maaliskuun alussa, ja tuotteiden menekki on ollut ennakoitua rivakampaa. Vuorisen mukaan tuotteissa saattaa jopa esiintyä yksittäisissä kaupoissa hyllypuutteita tulevien viikkojen aikana menekin kovan kasvun johdosta.

 – Olemme kuitenkin jo reagoineet tilanteeseen ja kasvattaneet tilausmääriä, jotta saatavuus pystytään varmistamaan kaikissa K-ruokakaupoissa.

Yleisesti mochien myynninkehitys on Vuorisen mukaan ollut tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana jopa 1000 prosentin luokkaa verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Nuorten ja edistyksellisten asiakkaiden suosiossa

Myös S-ryhmässä mochi-jäätelöiden myynnissä on tapahtunut tänä vuonna kehitystä. Myyntipäällikkö Juha Nieminen SOK marketkaupan ketjuohjauksesta kertoo mochi-jäätelöiden myynnin kasvaneen S-ryhmässä merkittävästi keväällä.

– Mielestäni voidaan puhua ruokailmiöstä, sillä vaikka tuotteet ovat olleet valikoimissamme jo muutaman vuoden, ovat ne vasta nyt nousseet huomion keskipisteeseen.

Niemisen mukaan mochi-jäätelöitä ostavat erityisesti nuoremmat ja edistykselliset asiakkaat, jotka ovat erityisen kiinnostuneita uutuuksista.

Mitä mochi oikeastaan on ja miten mochi-jäätelöä valmistetaan? Katso jutun yllä olevalta videolta Helsingin Forumissa sijaitsevan Momochi-kahvilan perustajan haastattelu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!