Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomen suosituin jauheliha – ostatko sinäkin kaupasta rasvapommin?

Shutterstock
Julkaistu 18.02.2015 13:05
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Jauheliha on suomalaisten arkiruokarutiinien peruspilari. Moni valitsee kuitenkin tietämättään jauhelihatiskin rasvaisimman vaihtoehdon.

Lihatiedotuksen edustaja Riitta Stirkkinen kertoi Makuja.fi-sivuston haastattelussa, mitä jauhelihatuotetta suomalaiset suosivat. Selvisi, että suomalaisten suosikki ei ole usein suinkaan se kevyin vaihtoehto.

Yksi jauhelihatuote ylitse muiden

Ravitsemussuositusten näkökulmasta katsottuna terveellisin valinta jauhelihatiskillä olisi erityisen vähän rasvaa sisältävä jauheliha sekä siipikarjanlihasta tehty jauheliha. Parhaiten kaupaksi Suomessa käy yksi jauhelihatiskin rasvaisimmista vaihtoehdoista, sika-nautajauheliha.

– Eniten myydään sika-nautajauhelihaa. Sen osuus on noin kolmannes kaikesta myydystä jauhelihasta kiloissa, Stirkkinen kertoo.

Sika-nautajauhelihojen rasvapitoisuus vaihtelee, mutta Stirkkisen mukaan rasvaisimmat vaihtoehdot Suomen suosituimmasta jauhelihatuotteesta voivat sisältää jopa 22–23 prosenttia rasvaa. Vähärasvaisemmat nauta-sikajauhelihatuotteet sisältävät kuitenkin maltilliset 9–11 prosenttia rasvaa.

Toiseksi eniten Suomessa myydään naudan 10 prosenttia rasvaa sisältävää jauhelihaa, jonka osuus kaikesta myydystä jauhelihasta on noin neljännes. Kolmanneksi parhaiten kaikista jauhelihoista Suomessa käy kaupaksi nauta-sikajauheliha, jonka osuus on viidennes koko kulutuksesta.

Lihatiskillä ei pähkäillä

Asiantuntija uskoo, että moni suomalainen tutkailee jauhelihatiskillä pääasiassa kahta eri vaihtoehtoa: sika-nautajauhelihaa tai naudan jauhelihaa. Asiasta ei kuitenkaan ole virallista tutkimustietoa.

– Oma käsitykseni kuitenkin on, että valtaosa kuluttajista ajattelee jauhelihan olevan joko sika-nautajauhelihaa tai naudan jauhelihaa, Stirkkinen toteaa.

Lisää aiheesta:

Lihapullia halvemmalla! Muista säästökikka jauhelihaostoksillaKokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihastaMuualla Suomessa grillataan makkaraa, pääkaupunkiseudulla "salonkikelpoista" vierastarjottavaa – nämä ovat suomalaisten suosikit grilliinValttikorttina helppous! Näin hurjan määrän jauhelihaa suomalaiset syövät vuodessaMikä jauheliha sopii parhaiten makaronilaatikkoon? Näin löydät sopivimman vaihtoehdonYksi tuote ylitse muiden: Suomen suosituin jauheliha – käytätkö sinäkin?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.20:00
    Sienet

    Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein