Mainos

Suomen suosituin jauheliha – ostatko sinäkin kaupasta rasvapommin?

Jauheliha on suomalaisten arkiruokarutiinien peruspilari. Moni valitsee kuitenkin tietämättään jauhelihatiskin rasvaisimman vaihtoehdon.

Lihatiedotuksen edustaja Riitta Stirkkinen kertoi Makuja.fi-sivuston haastattelussa, mitä jauhelihatuotetta suomalaiset suosivat. Selvisi, että suomalaisten suosikki ei ole usein suinkaan se kevyin vaihtoehto.

Yksi jauhelihatuote ylitse muiden

Ravitsemussuositusten näkökulmasta katsottuna terveellisin valinta jauhelihatiskillä olisi erityisen vähän rasvaa sisältävä jauheliha sekä siipikarjanlihasta tehty jauheliha. Parhaiten kaupaksi Suomessa käy yksi jauhelihatiskin rasvaisimmista vaihtoehdoista, sika-nautajauheliha.

– Eniten myydään sika-nautajauhelihaa. Sen osuus on noin kolmannes kaikesta myydystä jauhelihasta kiloissa, Stirkkinen kertoo.

Sika-nautajauhelihojen rasvapitoisuus vaihtelee, mutta Stirkkisen mukaan rasvaisimmat vaihtoehdot Suomen suosituimmasta jauhelihatuotteesta voivat sisältää jopa 22–23 prosenttia rasvaa. Vähärasvaisemmat nauta-sikajauhelihatuotteet sisältävät kuitenkin maltilliset 9–11 prosenttia rasvaa.

Toiseksi eniten Suomessa myydään naudan 10 prosenttia rasvaa sisältävää jauhelihaa, jonka osuus kaikesta myydystä jauhelihasta on noin neljännes. Kolmanneksi parhaiten kaikista jauhelihoista Suomessa käy kaupaksi nauta-sikajauheliha, jonka osuus on viidennes koko kulutuksesta.

Lihatiskillä ei pähkäillä

Asiantuntija uskoo, että moni suomalainen tutkailee jauhelihatiskillä pääasiassa kahta eri vaihtoehtoa: sika-nautajauhelihaa tai naudan jauhelihaa. Asiasta ei kuitenkaan ole virallista tutkimustietoa.

– Oma käsitykseni kuitenkin on, että valtaosa kuluttajista ajattelee jauhelihan olevan joko sika-nautajauhelihaa tai naudan jauhelihaa, Stirkkinen toteaa.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja