Suomen suosituimmalla einesruoalla järjetön miljoonamyynti: "Ei enää viitsitä eikä osata valmistaa itse"

Maksalaatikko einesruoka
Maksalaatikko on Suomen suosituin einesruoka. Lehtikuva

Tiesitkö, mikä tuttu einestuote tarttuu useimmiten suomalaisten matkaan ruokakaupassa?

Makuja.fi otti selvää, mitä ruokalajeja suomalaiset harvemmin valmistavat itse. Selvisi, että harvinaisen usein suomalaisten matkaan eineshyllystä lähtee valmisruokien klassikko, maksalaatikko.

Maksalaatikko tuli kauppoihin vuonna 1957

Saarioisilla einestuotanto käynnistyi vuonna 1957, ja yksi ensimmäisistä tuotteista oli maksalaatikko. Einekset tulivat sopivasti perheenemäntien avuksi aikana, jolloin naiset siirtyivät työelämään ja ruoka piti saada tarjolle nopeasti ja helposti työpäivän jälkeen. Vuonna 1974 maksalaatikkoa myytiin ensimmäisen kerran yli kolme miljoonaa vuokaa. Vuosimyynti oli kaksinkertaistunut neljässä vuodessa.

Lähde: Saarioinen

– Monia valmisruokatuotteita on jo totuttu ostamaan sen verran kauan aikaa valmiina, että niitä ei enää viitsitä eikä osata valmistaa itse, Atrian valmisruokien tuoteryhmäpäällikkö Johanna Hyytinen kertoo.

– Esimerkkinä maksalaatikko, riisipiirakat, pinaattiohukaiset ja punajuuri- ja perunasalaatit, Hyytinen toteaa.

Pelkästään maksalaatikkoa valmistetaan Suomessa vuosittain hurjat yhdeksän miljoonaa rasiaa.

Vain harva valmistaa maksalaatikon itse

Saarioisten markkinointi- ja viestintäjohtaja Katriina Virtanen kertoo, että etenkin sellaiset ruoat, joita kuuluu hauduttaa pitkään, tarttuvat suomalaisten matkaan helposti eineshyllystä.

– Maksalaatikko on tyypillisesti sellainen tuote, jota harva valmistaa itse. Tuotteet, joiden valmistus vaatii enemmän aikaa tai vaivaa, ostetaan mieluusti valmiina. Laatikkoruuat yleensäkin ovat tällaisia, Virtanen kertoo.

Lisäksi kasvisten käsitteleminen aiheuttaa arjen kiireissä usein päänvaivaa. Tämä näkyy niin ikään einestuotteiden menekissä.

– Kasvisten käsittely on kuluttajalle työlästä, joten monia kasvistuotteita ostetaan mielellään valmiina, esim. kasvispyöryköitä, uunijuureksia ja joululaatikoita, Virtanen tarkentaa.

Kokeile kotona Sivumaku-blogin reseptiä: Maksalaatikko ravintola Juuren tapaan

Kiinnostaako kotiruoka? Valmista itse helppo makkarakastike ja mustikkarahka:


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja