Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomen suosituimmalla einesruoalla järjetön miljoonamyynti: "Ei enää viitsitä eikä osata valmistaa itse"

Maksalaatikko on Suomen suosituin einesruoka.
Maksalaatikko on Suomen suosituin einesruoka.Lehtikuva
Julkaistu 22.02.2016 09:00

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Tiesitkö, mikä tuttu einestuote tarttuu useimmiten suomalaisten matkaan ruokakaupassa?

Makuja.fi otti selvää, mitä ruokalajeja suomalaiset harvemmin valmistavat itse. Selvisi, että harvinaisen usein suomalaisten matkaan eineshyllystä lähtee valmisruokien klassikko, maksalaatikko.

Maksalaatikko tuli kauppoihin vuonna 1957

Saarioisilla einestuotanto käynnistyi vuonna 1957, ja yksi ensimmäisistä tuotteista oli maksalaatikko. Einekset tulivat sopivasti perheenemäntien avuksi aikana, jolloin naiset siirtyivät työelämään ja ruoka piti saada tarjolle nopeasti ja helposti työpäivän jälkeen. Vuonna 1974 maksalaatikkoa myytiin ensimmäisen kerran yli kolme miljoonaa vuokaa. Vuosimyynti oli kaksinkertaistunut neljässä vuodessa.

Lähde: Saarioinen

– Monia valmisruokatuotteita on jo totuttu ostamaan sen verran kauan aikaa valmiina, että niitä ei enää viitsitä eikä osata valmistaa itse, Atrian valmisruokien tuoteryhmäpäällikkö Johanna Hyytinen kertoo.

– Esimerkkinä maksalaatikko, riisipiirakat, pinaattiohukaiset ja punajuuri- ja perunasalaatit, Hyytinen toteaa.

Pelkästään maksalaatikkoa valmistetaan Suomessa vuosittain hurjat yhdeksän miljoonaa rasiaa.

Vain harva valmistaa maksalaatikon itse

Maksalaatikko
Jani Kinnunen/Sivumaku

Saarioisten markkinointi- ja viestintäjohtaja Katriina Virtanen kertoo, että etenkin sellaiset ruoat, joita kuuluu hauduttaa pitkään, tarttuvat suomalaisten matkaan helposti eineshyllystä.

– Maksalaatikko on tyypillisesti sellainen tuote, jota harva valmistaa itse. Tuotteet, joiden valmistus vaatii enemmän aikaa tai vaivaa, ostetaan mieluusti valmiina. Laatikkoruuat yleensäkin ovat tällaisia, Virtanen kertoo.

Lisäksi kasvisten käsitteleminen aiheuttaa arjen kiireissä usein päänvaivaa. Tämä näkyy niin ikään einestuotteiden menekissä.

– Kasvisten käsittely on kuluttajalle työlästä, joten monia kasvistuotteita ostetaan mielellään valmiina, esim. kasvispyöryköitä, uunijuureksia ja joululaatikoita, Virtanen tarkentaa.

Kokeile kotona Sivumaku-blogin reseptiä: Maksalaatikko ravintola Juuren tapaan

Kiinnostaako kotiruoka? Valmista itse helppo makkarakastike ja mustikkarahka:

4:53Helppo makkarakastike ja mustikkarahka

Lisää aiheesta:

Suomen ostetuin valmisruoka-ateria jakaa mielipiteet: Söisitkö ketsupin ja raejuuston kanssa?Söitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoliSahalahdessa syntyi vuonna 1957 radikaali ajatus: Lopputuloksena hittituote – ostatko sinäkin?Suomen suosituin einesruoka: Hotkitaan yli 8 miljoonaa pakettia vuodessa – syötkö sinäkin?Suomalaisten työpaikkaruokaloiden ehdoton lounassuosikki: "Kun sitä on tarjolla, asiakkaita on aina paljon"Näitä einesruokia suomalaiset ostavat eniten – suosikeilla yksi yhdistävä tekijä
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?