Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomen Olutmestari 2015: Näin hyödynnät olutta ruoanlaitossa

Shutterstock
Julkaistu 13.10.2014 09:46

MTV LIFESTYLE

Viikonloppuna valittu tuore Suomen Olutmestari Jani Suomalainen jakaa omat vinkkinsä siihen, kuinka olutta kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.

Viikonvaihteessa valittiin Suomeen uusi Olutmestari vuodelle 2015. Kolmatta kertaa kilpailuun osallistunut Jani Suomalainen pokkasi voiton neljän muun finalistin edestä sekä oluttietämyksensä että juoman tarjoilutaitojensa ansiosta. Finaalissa Suomalainen suositteli rohkeasti käyttämään olutta myös ruoanlaitossa.

Syksy on tummien ja tuhtien oluiden aikaa

Suomalainen kertoo, että kolealla säällä maistuvat parhaiten tummat ja tuhdimmat oluet. Kesän jälkeen lagerit ja kirpeät vehnäoluet siirtyvät syrjään tummien, paahteisten oluiden virratessa tuoppeihin. Tuore Suomen Olutmestari suosittelee lorauttamaan talvista olutta niin karjalanpaistiin kuin perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen.

– Varsinkin kun täällä Pohjolassa illat alkavat viilentyä ja pimentyä, täyteläisempi imperial stout tai porteri maistuu huomattavasti paremmalta kuin kevyt olut, Suomalainen kertoo.

Talvikaudelle tyypillisiä tummempia stouteja ja portereita Suomalainen kehottaa kokeilemaan etenkin liha- ja riistaruokiin.

– Erityisesti lihapadoissa ne toimivat täydellisesti. Kun lisää vaikkapa karjalanpaistiin pullollisen porteria sekaan, tulee varsin maukasta. Porterista voi keittää myös siirapin tai liemen pataa varten. Myös perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen voi lorauttaa sekaan vahvempaa täyteläisempää olutta, joka kiehuessaan saostuu ja tuo makua, Suomalainen vinkkaa.

Jos olutta käyttää ruoanlaitossa, on juomavalintakin helpompi tehdä: Suomalainen suosittelee valitsemaan myös ruokajuomaksi samaa olutta. Samojen makujen toistuminen sekä lautasella että lasissa tekee makuelämyksestä kokonaisvaltaisemman.

Trendikkäimmät oluet

Yleisemmin oluttrendien rintamalla IPA- eli India Pale Ale -oluiden buumi on väistymässä saison-tyyppisten oluiden tehdessä tuloaan.

– Tuloaan tekevät imperial stoutit ja porterit sekä etenkin tummat saisonit, jotka ovat paahteisempia ja täyteläisempiä. Ja toki paahteiset IPA:t, joissa on katkeruutta mukana. Pienpanimoskenestä tulee mausteisia oluita, jopa chiliolutta. Ne ovat ehkä ruoanlaitossa vähän haasteellisempia.

Maanantaina 13.10.2014 vietetään suomalaisen oluen päivää.

Lähde: Sinebrychoff

Lisää aiheesta:

Juotko itse? Tässä on suomalaisten ehdoton suosikkiolut, ja asiantuntija tietää suosion syyn: "Ne ovat törkeän hyviä oluita"7 vuotta sitten eräältä oluenpanijalta jäi humalaa yli – syntyi erikoinen vesi, jota saa nyt SuomestakinPanimomestari Tuomas paljastaa parhaat burgerioluet ja kesän kuumimman oluttrendin: "Lyöneet tänä kesänä todella hyvin läpi"Suomalaiset olutgurut paljastavat parhaat oluet joulupöytään: "Hyvin helppo yhdistää erilaisten ruokien kanssa"Suomalaisiasiantuntija varoittaa tyypillisestä mokasta: Älä lisää tällaista olutta pataan – saattaa pilata ruokaelämyksen!Hittijuoma saapui nyt myös Suomeen – "jos osaa tehdä kossukolan, osaa tehdä tämänkin"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • 13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!