Suomen Olutmestari 2015: Näin hyödynnät olutta ruoanlaitossa
Viikonloppuna valittu tuore Suomen Olutmestari Jani Suomalainen jakaa omat vinkkinsä siihen, kuinka olutta kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.
Viikonvaihteessa valittiin Suomeen uusi Olutmestari vuodelle 2015. Kolmatta kertaa kilpailuun osallistunut Jani Suomalainen pokkasi voiton neljän muun finalistin edestä sekä oluttietämyksensä että juoman tarjoilutaitojensa ansiosta. Finaalissa Suomalainen suositteli rohkeasti käyttämään olutta myös ruoanlaitossa.
Syksy on tummien ja tuhtien oluiden aikaa
Suomalainen kertoo, että kolealla säällä maistuvat parhaiten tummat ja tuhdimmat oluet. Kesän jälkeen lagerit ja kirpeät vehnäoluet siirtyvät syrjään tummien, paahteisten oluiden virratessa tuoppeihin. Tuore Suomen Olutmestari suosittelee lorauttamaan talvista olutta niin karjalanpaistiin kuin perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen.
– Varsinkin kun täällä Pohjolassa illat alkavat viilentyä ja pimentyä, täyteläisempi imperial stout tai porteri maistuu huomattavasti paremmalta kuin kevyt olut, Suomalainen kertoo.
Talvikaudelle tyypillisiä tummempia stouteja ja portereita Suomalainen kehottaa kokeilemaan etenkin liha- ja riistaruokiin.
– Erityisesti lihapadoissa ne toimivat täydellisesti. Kun lisää vaikkapa karjalanpaistiin pullollisen porteria sekaan, tulee varsin maukasta. Porterista voi keittää myös siirapin tai liemen pataa varten. Myös perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen voi lorauttaa sekaan vahvempaa täyteläisempää olutta, joka kiehuessaan saostuu ja tuo makua, Suomalainen vinkkaa.
Jos olutta käyttää ruoanlaitossa, on juomavalintakin helpompi tehdä: Suomalainen suosittelee valitsemaan myös ruokajuomaksi samaa olutta. Samojen makujen toistuminen sekä lautasella että lasissa tekee makuelämyksestä kokonaisvaltaisemman.
Trendikkäimmät oluet
Yleisemmin oluttrendien rintamalla IPA- eli India Pale Ale -oluiden buumi on väistymässä saison-tyyppisten oluiden tehdessä tuloaan.
– Tuloaan tekevät imperial stoutit ja porterit sekä etenkin tummat saisonit, jotka ovat paahteisempia ja täyteläisempiä. Ja toki paahteiset IPA:t, joissa on katkeruutta mukana. Pienpanimoskenestä tulee mausteisia oluita, jopa chiliolutta. Ne ovat ehkä ruoanlaitossa vähän haasteellisempia.
Maanantaina 13.10.2014 vietetään suomalaisen oluen päivää.
Lähde: Sinebrychoff
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti