Pohjois-Suomen metsistä on tänäkin vuonna löytynyt arvokkaita matsutake-sieniä. Asiantuntijan mukaan suomalaisille tuntematon sienilajike on parhaimmillaan raakana.
Suomalaisille melko tuntemattomat matsutake-sienet eli männyntuoksuvalmuskat ovat esimerkiksi Japanissa arvostettua herkkua, josta ollaan valmiita maksamaan satoja euroja kiloa kohden. Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg kertoo, että ainakin Pohjois-Suomesta matsutake-sieniä on tänä syksynä löydetty paljon.
– En ole itse niitä löytänyt, mutta Levillä viikko sitten ihmiset toivat minulle niitä korikaupalla. Se on ihan mahtava sieni! Tallberg hehkuttaa.
"Raakana parhaimmillaan"
Sen sijaan, että metsästä löytyneet matsutake-sienet paistaisi pannulla, suosittelee ammattilainen syömään arvostetut sienet raakana.
– Se on vähän niin kuin herkkutatti: tuoreena ja raakana paras, mutta myös paistettuna hyvä, Tallberg vinkkaa.
Ruskealakkisen männyntuoksuvalmuskan heltat ja malto ovat valkoiset. Lakin erikoispiirre on suomuinen kuvio. Koostumukseltaan sieni on suomalaiseen makuun tuttu.
– Matsutake on tekstuuriltaan vähän niin kuin omena tai nauris. Sen maku on kuitenkin erityisen parfyyminen, Tallberg kertoo.
