Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomen metsien arvokas herkku maistuu myös raakana – hinta satoja euroja kilolta

Arvostettuja matsutake-sieniä löytyy Suomen metsistä.
Arvostettuja matsutake-sieniä löytyy Suomen metsistä.
Julkaistu 11.09.2014 18:02

MTV LIFESTYLE

Pohjois-Suomen metsistä on tänäkin vuonna löytynyt arvokkaita matsutake-sieniä. Asiantuntijan mukaan suomalaisille tuntematon sienilajike on parhaimmillaan raakana.

Suomalaisille melko tuntemattomat matsutake-sienet eli männyntuoksuvalmuskat ovat esimerkiksi Japanissa arvostettua herkkua, josta ollaan valmiita maksamaan satoja euroja kiloa kohden. Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg kertoo, että ainakin Pohjois-Suomesta matsutake-sieniä on tänä syksynä löydetty paljon.

– En ole itse niitä löytänyt, mutta Levillä viikko sitten ihmiset toivat minulle niitä korikaupalla. Se on ihan mahtava sieni! Tallberg hehkuttaa.

"Raakana parhaimmillaan"

Sen sijaan, että metsästä löytyneet matsutake-sienet paistaisi pannulla, suosittelee ammattilainen syömään arvostetut sienet raakana.

– Se on vähän niin kuin herkkutatti: tuoreena ja raakana paras, mutta myös paistettuna hyvä, Tallberg vinkkaa.

Ruskealakkisen männyntuoksuvalmuskan heltat ja malto ovat valkoiset. Lakin erikoispiirre on suomuinen kuvio. Koostumukseltaan sieni on suomalaiseen makuun tuttu.

– Matsutake on tekstuuriltaan vähän niin kuin omena tai nauris. Sen maku on kuitenkin erityisen parfyyminen, Tallberg kertoo.

– Niissä on huumaava tuoksu, vähän niin kuin valkotryffelissä. Toiset rakastavat sitä ja toisille se saattaa olla vähän vastenmielinen, Tallberg toteaa.

Matsutake-keitto raaoista sienistä

Ohueksi viipaloituja matsutake-sieniä

Kasvis-, sieni- tai lihalientä

Villiyrttisuolaa

(Ohueksi viipaloituja juureksia)

(Ohueksi viipaloitua hirven tai poron sisäpaistia)

Sienet viipaloidaan raakana ohuiksi siivuiksi ja siivujen päälle kaadetaan valittu liemi. Maustetaan villiyrttisuolalla. Joukkoon voi halutessaan lisätä ohueksi viipaloituja juureksia tai vaikkapa hirven tai poron sisäpaistia.

LUE MYÖS:

Hinta jopa yli 1000 euroa kilolta – löytyykö pihapiiristäsi arvokas aarre?

Näin tunnistat arvokkaan matsutaken – varo tätä sientä!

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-ainePaikoin runsas saalis, paikoin ihan tyhjää – sienisadossa on nyt paljon vaihteluaTätä sientä asiantuntija suosittelee nyt poimimaan: "Aivan loistava!"Metsien ilmaista herkkua löytyy nyt kilokaupalla! Loistava raaka-aine kermaiseen kastikkeeseenMitä sieniä metsästä kannattaa kerätä? Listasimme kahdeksan erinomaista ruokasientäSienikausi on alkanut – sienikori täyttyy nyt esimerkiksi tateilla ja rouskuilla: "Suosittelisin menemään kuusivaltaisiin metsiin"
SienetSyksyMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sienet
  • 30.10.09:00
    Väkivaltarikokset

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • 27.10.06:11
    Myrkylliset kasvit

    Kohtalokas ateria Rovaniemellä 1978 muutti kaiken – salakavalan pulkkosienen vaarallisuuden syy on mysteeri

  • 26.10.17:25
    Ruoka

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • 21.10.17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 2.10.07:00
    Australia

    Australian myrkkysienimurhaaja aikoo valittaa tuomiostaan