Suomen metsien arvokas herkku maistuu myös raakana – hinta satoja euroja kilolta

Arvostettuja matsutake-sieniä löytyy Suomen metsistä.

Pohjois-Suomen metsistä on tänäkin vuonna löytynyt arvokkaita matsutake-sieniä. Asiantuntijan mukaan suomalaisille tuntematon sienilajike on parhaimmillaan raakana.

Suomalaisille melko tuntemattomat matsutake-sienet eli männyntuoksuvalmuskat ovat esimerkiksi Japanissa arvostettua herkkua, josta ollaan valmiita maksamaan satoja euroja kiloa kohden. Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg kertoo, että ainakin Pohjois-Suomesta matsutake-sieniä on tänä syksynä löydetty paljon.

– En ole itse niitä löytänyt, mutta Levillä viikko sitten ihmiset toivat minulle niitä korikaupalla. Se on ihan mahtava sieni! Tallberg hehkuttaa.

"Raakana parhaimmillaan"

Sen sijaan, että metsästä löytyneet matsutake-sienet paistaisi pannulla, suosittelee ammattilainen syömään arvostetut sienet raakana.

– Se on vähän niin kuin herkkutatti: tuoreena ja raakana paras, mutta myös paistettuna hyvä, Tallberg vinkkaa.

Ruskealakkisen männyntuoksuvalmuskan heltat ja malto ovat valkoiset. Lakin erikoispiirre on suomuinen kuvio. Koostumukseltaan sieni on suomalaiseen makuun tuttu.

– Matsutake on tekstuuriltaan vähän niin kuin omena tai nauris. Sen maku on kuitenkin erityisen parfyyminen, Tallberg kertoo.

– Niissä on huumaava tuoksu, vähän niin kuin valkotryffelissä. Toiset rakastavat sitä ja toisille se saattaa olla vähän vastenmielinen, Tallberg toteaa.

Matsutake-keitto raaoista sienistä

Ohueksi viipaloituja matsutake-sieniä

Kasvis-, sieni- tai lihalientä

Villiyrttisuolaa

(Ohueksi viipaloituja juureksia)

(Ohueksi viipaloitua hirven tai poron sisäpaistia)

Sienet viipaloidaan raakana ohuiksi siivuiksi ja siivujen päälle kaadetaan valittu liemi. Maustetaan villiyrttisuolalla. Joukkoon voi halutessaan lisätä ohueksi viipaloituja juureksia tai vaikkapa hirven tai poron sisäpaistia.

LUE MYÖS:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja