Suomen ainoa pähkinälaji on terveyspommi – saatavuudesta taistellaan oravien kanssa

Villihasselpähkinä
Villihasselpähkinä kasvaa myös Suomessa. Shutterstock

Tiesitkö, että Suomessa kasvaa luonnonvaraisesti pähkinä, jota voi käyttää ruoanlaittoon? Euroopanpähkinä, toiselta nimeltään villihasselpähkinä, on erinomaista luonnollista ruokaa, jolla voi korvata melkein minkä vain pähkinän.

Villihasselpähkinää kasvaa muun muassa läntisellä Uudellamaalla. Kasvaakseen pensas tarvitsee lehtomaisen metsäympäristön ja sille sopivan lämpötilan.

Lohjalaisen Kati Koskisen pyörittämä konditoria Pink Lemon valmistaa erilaisia leivoksia suomalaisista raaka-aineista. Villihasselpähkinä olikin luonnollinen vaihtoehto raakakakkujen pohjien valmistamiseen.

– Tiesin heti, että käytämme villihasselpähkinää, koska se on ainut pähkinä jota Suomesta saa, Koskinen kertoo.

Tunnettu, mutta vähän käytetty

Villihasselpähkinä on Koskisen mukaan tunnettu jo kauan suomalaisessa ruoanlaitossa, mutta sen käyttö on jäänyt vähäiseksi. Tämä saattaa johtua siitä, että pähkinän käsittely ei ole kovinkaan helppoa. Kerättävien pähkinöiden määrät saattavat myös jäädä pieniksi yllättävän seikan vuoksi.

Villihasselpähkinän eli euroopanpähkinäpensaan pähkinä on erittäin ravinteikas, sillä se sisältää noin 60 % rasvaa sekä valkuaisaineita, mineraaleja ja C-vitamiinia.

– Ihmiset eivät tällä hetkellä juurikaan käytä villihasselpähkinää, mutta oravat keräävät sitä varastoihinsa. Kilpailemme siis suoraan luonnon kanssa saatavuudesta, Koskinen naurahtaa.

Koskisen mukaan pähkinä voidaan kerätä vain silloin, kun se on pudonnut puusta. Sadonkorjuuaika on syyskuussa. Pähkinä säilötään muutamaksi kuukaudeksi poiminnan jälkeen, jotta pähkinä jatkaisi vielä kypsymistään.

Suurin työ villihasselpähkinän käsittelyssä syöntivalmiiksi on kuoriminen. Pähkinä on suunnilleen maapähkinän kokoinen ja sen kuori tulee murtaa. Koskisen mukaan yhteen kiloon kuorittuja pähkinöitä menee noin 10 tuntia, joten työmäärä on suuri.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja