Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomen ainoa pähkinälaji on terveyspommi – saatavuudesta taistellaan oravien kanssa

Villihasselpähkinä kasvaa myös Suomessa.
Villihasselpähkinä kasvaa myös Suomessa.Shutterstock
Julkaistu 28.08.2015 20:02

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Tiesitkö, että Suomessa kasvaa luonnonvaraisesti pähkinä, jota voi käyttää ruoanlaittoon? Euroopanpähkinä, toiselta nimeltään villihasselpähkinä, on erinomaista luonnollista ruokaa, jolla voi korvata melkein minkä vain pähkinän.

Villihasselpähkinää kasvaa muun muassa läntisellä Uudellamaalla. Kasvaakseen pensas tarvitsee lehtomaisen metsäympäristön ja sille sopivan lämpötilan.

Lohjalaisen Kati Koskisen pyörittämä konditoria Pink Lemon valmistaa erilaisia leivoksia suomalaisista raaka-aineista. Villihasselpähkinä olikin luonnollinen vaihtoehto raakakakkujen pohjien valmistamiseen.

– Tiesin heti, että käytämme villihasselpähkinää, koska se on ainut pähkinä jota Suomesta saa, Koskinen kertoo.

Tunnettu, mutta vähän käytetty

Villihasselpähkinä on Koskisen mukaan tunnettu jo kauan suomalaisessa ruoanlaitossa, mutta sen käyttö on jäänyt vähäiseksi. Tämä saattaa johtua siitä, että pähkinän käsittely ei ole kovinkaan helppoa. Kerättävien pähkinöiden määrät saattavat myös jäädä pieniksi yllättävän seikan vuoksi.

Villihasselpähkinän eli euroopanpähkinäpensaan pähkinä on erittäin ravinteikas, sillä se sisältää noin 60 % rasvaa sekä valkuaisaineita, mineraaleja ja C-vitamiinia.

– Ihmiset eivät tällä hetkellä juurikaan käytä villihasselpähkinää, mutta oravat keräävät sitä varastoihinsa. Kilpailemme siis suoraan luonnon kanssa saatavuudesta, Koskinen naurahtaa.

Koskisen mukaan pähkinä voidaan kerätä vain silloin, kun se on pudonnut puusta. Sadonkorjuuaika on syyskuussa. Pähkinä säilötään muutamaksi kuukaudeksi poiminnan jälkeen, jotta pähkinä jatkaisi vielä kypsymistään.

Suurin työ villihasselpähkinän käsittelyssä syöntivalmiiksi on kuoriminen. Pähkinä on suunnilleen maapähkinän kokoinen ja sen kuori tulee murtaa. Koskisen mukaan yhteen kiloon kuorittuja pähkinöitä menee noin 10 tuntia, joten työmäärä on suuri.

Lisää aiheesta:

Älä ikinä puristele avokadoja kaupassa! Samuli kertoo, miksi yleinen neuvo joutaa romukoppaan: "Vasta avatessa huomaa..."Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? 7 hämmästyttävää faktaa – näitä et tiennyt ananaksesta!Hyviä uutisia avokadon ystäville! Uusi innovaatio lupaa kaiken sen, mistä olet tähän asti vain haaveillut"Niin paljon ravintoaineita, että sitä voisi luonnehtia ihmeeksi" – tämä ruoka lentää roskiin, vaikka se voisi olla ratkaisu nälänhätäänMiksi pähkinät ovat niin kalliita? Syy voi yllättää
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • Eilen08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • pe18:04
    Takaisinvedot

    Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita

  • pe14:16
    Ruoka

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • pe06:39
    Ruoka

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta